Κοινωνική -Θεατρική- Δράση: «Θα κάνω ό,τι μου καπνίσει»

Μετά μεγάλης μου συντριβής, μιας και είμαι αυτοχειρική καπνίστρια, θα παραδεχτώ πως η κίνηση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και της Pfizer Hellas, ενώνουν τις δυνάμεις τους υπέρ της διακοπής του καπνίσματος, με βρίσκει, έστω και με σκυμμένο κεφάλι από ντροπή, σύμφωνη!

Η πρωτότυπη θεατρική δράση με τίτλο «Θα κάνω ό,τι μου καπνίσει!» παρουσιάζεται πριν από την έναρξη κάθε παράστασης, με στόχο

να προβάλει το μήνυμα για τη διακοπή του καπνίσματος. Μέσα από την παρουσίαση μιας προσωπικής ιστορίας, το δρώμενο έχει στόχο να ενημερώσει τους θεατές για τη νόσο των καπνιστών, τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και να παρακινήσει όσους επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα με αρωγό πάντα την ιατρική.

Πηγή έμπνευσης της θεατρικής αυτής δράσης, ήταν το ερώτημα - πρόκληση της δημιουργού Κωνσταντίνας Ματζίρη, εάν το θέατρο έχει τη δύναμη να κινητοποιήσει έναν καπνιστή ώστε να ζητήσει βοήθεια, προκειμένου να διακόψει το κάπνισμα. Έτσι, μέσω της αφήγησης, παρακολουθούμε τη σταδιακή μεταμόρφωση της Αθανασίας σε «Αναστασία», μιας γυναίκας που μπορεί να ξαναγεννηθεί, απλά διακόπτοντας το κάπνισμα. Με αφορμή τη διάγνωση της ασθένειας των καπνιστών, η πρωταγωνίστρια, η Αθανασία, ξετυλίγει το κουβάρι της δικής της επιλογής να καπνίζει και μέσα από την τεχνική του φλας μπακ, οι θεατές παρακολουθούν όλες τις συνέπειες και τα στάδια μιας τέτοιας επιλογής. Μετά από αυτή την αναδρομή στο παρελθόν, η Αθανασία βρίσκει τελικά τη δύναμη να ζητήσει επαγγελματική βοήθεια προκειμένου να διακόψει το κάπνισμα και να ανακτήσει την ποιότητα ζωής της.

Η κοινωνική δράση «Θα κάνω ό,τι μου καπνίσει», που παρουσιάζεται ήδη στις σκηνές του ΚΘΒΕ, ξεκινά τις παραστάσεις και στο Βασιλικό Θέατρο στις 10 Φεβρουαρίου 2012, πριν την έναρξη της παράστασης «Μαντάμ Σουσού».

Όπως καταλάβατε το θέατρο, μας βάζει ένα στόχο και μας βοηθάει να τον κατακτήσουμε!
 (σ.σ: συντετριμμένη κανονικά, παραδέχομαι ότι μόλις τελειώσω αυτό το κείμενο, θα ανάψω τσιγάρο! Αίσχος μου!)

Keywords
Τυχαία Θέματα