"Νέοι Φάκελοι" απόψε για τα κινήματα πολιτών στον κόσμο

20:48 9/1/2012 - Πηγή: Queen.gr

Τρεις δημοσιογράφοι που κάνουν την δουλειά τους σοβαρά και θέματα που μας αφορούν. Εννοείται πως δεν θα βγω και εννοείται πως η περίοδος χάριτος οικονομικά, των γιορτών τελείωσε ενώ η δαμόκλειος σπάθη θα πέσει πλέον στα κεφάλια μας, με ορμή. Ελπίδα μας; Το ότι είμαστε πολίτες του κόσμου. Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη αυτού του πλανήτη, ό,τι γλώσσα και αν μιλάμε και ότι σωματότυπο κι αν έχουμε, θυμώνουμε, αρρωσταίνουμε, ελπίζουμε, αγανακτούμε με τον ίδιο τρόπο ενώ αντιμετωπίζουμε

την ιδία απληστία, την ίδια ανισότητα.

Ο Αλέξης Παπαχελάς «αναζητά απαντήσεις στο ερώτημα γιατί για πρώτη φορά Βρετανοί και Αμερικανοί πολίτες, εμπνευσμένοι από τους αγανακτισμένους στις πλατείες της Ευρώπης – όχι μόνο διαδηλώνουν – αλλά καταλαμβάνουν πλατείες, πανεπιστήμια και εκκλησίες ζητώντας να αλλάξει ό,τι μπορεί να αλλάξει: η ανισότητα μεταξύ των ισχυρών παραγόντων της οικονομικής ζωής και των απλών πολιτών, οι στενές σχέσεις των τραπεζιτών με τους πολιτικούς αλλά και ολόκληρο το οικονομικό και πολιτικό οικοδόμημα που οδήγησε στην παγκόσμια κρίση και στο οριστικό τέλος του αμερικανικού ονείρου». Αυτές τις απαντήσεις που αναζητά, αναζητάμε όλοι!

Η Ελένη Βαρβιτσιώτη στη Νέα Υόρκη εξιστορεί και διερευνά το πώς ξεκίνησε μία πρωτόγνωρη για τις ΗΠΑ κίνηση αλλά και τα πρόσωπα πίσω από το σύνθημα «είμαστε το 99%» σε αντίθεση με το 1% των οικονομικά πανίσχυρων της Wall Street, ακολουθεί τις πορείες και τις καταλήψεις των απλών πολιτών και συναντά τον πρώην καθηγητή του Yale αλλά και την Ελληνίδα καλλιτέχνιδα που βρέθηκαν στην καρδιά των κινητοποιήσεων και στο διάσημο πια Zuccotti Park δίπλα στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, από τις πρώτες κιόλας ημέρες.

Ο Αλέξης Παπαχελάς μιλά με τον Έλληνα που ξεκίνησε από τους πρώτους την αντίστοιχη κίνηση Occupy London και ακολουθεί μέλη του κινήματος σε μία πρωτότυπη ξενάγηση στο οικονομικό κέντρο του Λονδίνου. Στην κάμερα της εκπομπής μιλούν ακόμη ο διάσημος Αμερικανός οικονομολόγος Jeffrey Sachs και ο διάσημος αναλυτής Andrew Sorkin, που ήταν ο πρώτος που αποκάλυψε όλο το παρασκήνιο της κατάρρευσης της Αμερικανικής οικονομίας.

Τουλάχιστον, ας ξέρουμε όσα περισσότερα μπορούμε και ας ελπίζουμε...

Keywords
Τυχαία Θέματα