Rock around the... Astrology!

Η αστρολογική ιστορία του Rock από το rythm n’ blues μέχρι σήμερα



Ποιο μπορεί να είναι το κοινό σημείο ανάμεσα στις πρεμιέρες της «Ζούγκλας του Μαυροπίνακα», του «Love me do» των Beatles, του «Satisfaction» των Rolling Stones και το φεστιβάλ του Woodstock;
«H ροκ
μουσική», θα πείτε αλλά ποτέ στη ζωή τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά...
«Οι όψεις του Δία με τον Ουρανό» είναι μια εξίσου καλή απάντηση...




Η Rock εποχή (call me Pluto...)

Παρά τις εμφανείς επιδράσεις των περισσότερων πλανητών στη διαμόρφωση και τις λεπτομέρειες της «ροκ εποχής», οι δύο βασικοί συντελεστές, που τελικά... κρύβονται από πίσω είναι ο Ποσειδώνας με τον Πλούτωνα. Οι ρίζες της κατευθυντήριας επιρροής τους βρίσκονται στη σύνοδο των δύο πλανητών (συμβαίνει κάθε 500 χρόνια) στους Διδύμους, στα τέλη του 19ου αιώνα, που γενικότερα όρισε τα χαρακτηριστικά αλλά και το πνεύμα της εξέλιξης του σύγχρονου πολιτισμού. Το προφίλ τόσο των Διδύμων, όσο και του Τοξότη (η πολικότητα πάντα αλληλεπιδρά), προδιαθέτει σε μια πιο ελεύθερη και νεανική κοινωνία με ανοικτούς ορίζοντες, όπου κάθε μορφή έκφρασης θα είναι επιτρεπτή. Ωστόσο οι νέες ιδέες καλούνται να χτιστούν πάνω στις παλιές-Ταυρικές-ισορροπίες, κάτι που συχνά δημιουργεί σκληρές συγκρούσεις με αβέβαιη έκβαση. Στο πέρασμα του χρόνου οι τάσεις της «μητρικής» συνόδου ενεργοποιούνται και εντείνονται από διάφορους παράγοντες (πχ τις διελεύσεις, ίσως και τις προόδους) αλλά ιδίως από την επαφή των δύο πλανητών σε άλλο τύπο όψης.

Στην περίπτωση μας, γύρω στα μέσα της δεκαετίας του 40 άρχισε να σχηματίζεται η πρώτη-μετά το 1893-κύρια όψη, ένα εξάγωνο, με τον Ποσειδώνα στο Ζυγό και τον Πλούτωνα στο Λέοντα. Αυτή είναι και η περίοδος της καθιέρωσης του rythm n’ blues, που ουσιαστικά περιείχε όλο το ...γενετικό υλικό της ροκ εποχής. Η όψη έγινε με ακρίβεια τον Ιανουάριο του 1950 και έκτοτε-λόγω της ιδιαιτερότητας στην κίνηση του Πλούτωνα-συνεχίστηκε αδιάλειπτα μέχρι το 1986 με τους δύο πλανήτες να έχουν μετακινηθεί τρία ζώδια πιο μπροστά, στον Αιγόκερω και το Σκορπιό, αντίστοιχα. Σταδιακά και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 90 το-αποκλίνον, πια-εξάγωνο έσβησε τελείως αλλά όχι για πάντα, αφού θα το ξαναβρούμε για λίγο μπροστά μας μετά το 2020.
Η κίνηση του Πλούτωνα σε αυτό το διάστημα των 50 χρόνων έδωσε και ένα από τα μέτρα των εξελίξεων στη ροκ σκηνή, με έναν τρόπο, που στις περισσότερες περιπτώσεις, επιβεβαίωσε πανηγυρικά τη λειτουργία της ζωδιακής πολικότητας.

Στο Λέοντα ξέσπασε η rock’n roll επανάσταση «δανεική» από το απέναντι ζώδιο, τον Υδροχόο.
Στην Παρθένο (1957-71), προέκυψαν η ψυχεδέλεια και οι-Ιχθυακές-ιδεολογικές διαστάσεις της ροκ κουλτούρας, μέσα από το κίνημα των Hippies (ειρήνη, αγάπη, κοινοβιακή ζωή).
Στο Ζυγό (1971-84), αναπτύχθηκαν όλα εκείνα τα μουσικά ρεύματα, που ανέδειξαν τόσο το δυναμισμό και την τραχύτητα του Κριού (heavy metal, punk rock), όσο και το βαθύ ή «σκοτεινό» ύφος του ίδιου του Πλούτωνα (dark wave, gothi

Keywords
Τυχαία Θέματα