H ξιφασκία ξανά σε αγωνιστική δράση

Ύστερα από επτά περίπου βδομάδες, η αγωνιστική δράση στην ξιφασκία, σε εθνικό επίπεδο επιστρέφει το Σάββατο (14/01) και την Κυριακή (15/01) με το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κάτω των 13.

Αυτή είναι και η παρθενική διοργάνωση του αγωνιστικού προγράμματος της ΕΟΞ για το 2012, το οποίο ναι μεν προσομοιάζει, σε γενικές γραμμές, με το περυσινό, αλλά έχει και ορισμένες αξιοσημείωτες μεταβολές.

Ειδικότερα,

σε ό,τι αφορά τους αγώνες εσωτερικού ο βασικός κορμός παρέμεινε ίδιος. Διατηρήθηκαν, δηλαδή, από τρεις βαθμολογούμενες διοργανώσεις για κάθε ηλικιακή κατηγορία. Καινούργιο στοιχείο είναι η ένταξη στο επίσημο πρόγραμμα (τον Μάιο):

Των αγώνων επίδειξης αθλητών (6-12 χρόνων) του αναπτυξιακού προγράμματος των Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού (οι οποίοι θα διατηρήσουν, πάντως, τον ίδιο χαρακτήρα με τον περυσινό).

Των σχολικών περιφερειακών αγώνων Γυμνασίου/Λυκείου (σε Αθήνα, Φλώρινα, Κρήτη).

Η στόχευση, τώρα, σε διεθνές επίπεδο συνοψίζεται σε δύο επιδιώξεις:

Στην ολοκλήρωση της προσπάθειας της Βουγιούκα να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στη συμμετοχή αφ’ ενός του Νάκη ή του Κοντοχριστόπουλου στην “ολυμπιακή πρόκριση” (22/4) μέσα από 4 αγώνες – κριτήρια και αφ’ ετέρου η παρουσία τους στην 8άδα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Νέων U-20.

Mετά τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, πλέον, προβλέπεται ένας κύκλος αγώνων με “στοχευμένες” ηλικίες (προτεραιότητα σε Έφηβους/Νεάνιδες), αλλά και σε όσους από τους μεγαλύτερους (με προοπτική) συνεχίσουν, ενώ παράλληλα ενθαρρύνεται η συμμετοχή σε διεθνείς αγώνες U-13 με ευθύνη των σωματείων.

Εκείνο, επίσης, που αξίζει ιδιαίτερα να αναφερθεί είναι ότι στο πρόγραμμα της ξιφασκίας για το 2012 περιλαμβάνεται υπολογίσιμος αριθμός εγκεκριμένων διασυλλογικών διοργανώσεων. Μεγαλύτερος από πέρυσι και πρόπερσι. Το πνεύμα, μάλιστα, που επικρατεί στην ΕΟΞ είναι να παροτρύνει τα σωματεία της ώστε από τον επόμενο χρόνο να μην περιοριστούν μόνο σε διοργανώσεις τοπικού χαρακτήρα αλλά να αναλάβουν και αγώνες μεγαλύτερης εμβέλειας, οι οποίοι με προϋποθέσεις θα αξιολογηθούν ως βαθμολογούμενες για την εθνική κατάταξη. Κι αυτή η εξέλιξη είναι που θα στηρίξει ουσιαστικά το άθλημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα