Tελικοί με άρωμα... ρεκόρ στο Australian Open (videos)

Ο μαραθώνιος τελικός στο Αυστραλιανό Όπεν ανάμεσα στους κορυφαίους της παγκόσμιας κατάταξης είναι το κερασάκι μιας δεκαετίας γεμάτης ρεκόρ.

Δεν είναι η διάρκεια του τελικού ανάμεσα στον Ραφαέλ Ναδάλ και τον Νόβακ Τζόκοβιτς που θα μείνει στο μυαλό όσων έμειναν 6 ώρες «καρφωμένοι» μπροστά στις τηλεοράσεις τους. Είναι ο τρόπος που έπαιξαν και οι ανατροπές στα κρισιμότερα σημεία. Αλλά το ρεκόρ είναι αυτό που θα γράφεται και θα ξαναγράφεται, ώσπου να καταρριφθεί -δύσκολα.

Στο flash back της δεκαετίας έγιναν πολλά ρεκόρ. Πέντε τελικοί,

όμως, ήταν ξεχωριστοί.


2002
Τόμας Γιόχανσον – Μάρατ Σάφιν 3-6, 6-4, 6-4, 7-6

Στην 25η συμμετοχή του σε Grand Slam έκανε την έκπληξη της χρονιάς νικώντας στον τελικό το φαβορί Μάρατ Σάφιν και έγινε ο πρώτος Σουηδός που κατακτά τίτλο σε Major μετά τον Στέφαν Εντμπεργκ και το U.S. Open του 1992. Ηταν η κορυφαία στιγμή της καριέρας του και η μεγαλύτερη απογοήτευση φαβορί στο Οπεν.

{youtube} 536yyv9rWno{/youtube}

2003
Αντρέ Αγκάσι – Ράινερ Σίτλερ 6-2, 6-2, 6-1

Ηταν ο τελευταίος τελικός του Αμερικανού -λατρεμένου από του Αυστραλούς- Αγκασι. Εκείνος έκλαιγε σαν μικρό παιδί σηκώνοντας το τρόπαιο. Ο αντίπαλος ήταν απλά παρών για να επιστρέφει το μπαλάκι στην απέναντι πλευρά του φιλέ. Σε εκείνο το τουρνουά ο Άγκασι είχε χάσει όλα κι όλα 19 γκέιμ σε 3 γύρους. Ήταν το 8ο και τελευταίο Grand Slam στην καριέρα του, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων.

{youtube}CO7AVEmKUXw{/youtube}


2006
Ρότζερ Φέντερερ – Μάρκος Παγδατής 5-7, 7-5, 6-0, 6-2

Ο μοναδικός ελληνικός τελικός στην ιστορία όλων των Grand Slam. O Μάρκος Παγδατής σύστησε το τένις στην Κύπρο και στην Ελλάδα και συστήθηκε στο κοινό αλλά και στον Ρότζερ Φέντερερ παίρνοντας το πρώτο σετ του τελικού. Ο Ελβετός νίκησε και κλαίγοντας το σήκωσε το τρόπαιο, αλλά η παρουσία και η ελπίδα του Παγδατή για Grand Slam από το πουθενά είναι πλέον σήμα αναφοράς του Οπεν.

{youtube}O-7Y1hvhif4{/youtube}

2009
Ραφαέλ Ναδάλ – Ρότζερ Φέντερερ 7-5, 3-6, 7-6, 3-6, 6-2

Το πήρε ο Ναδάλ αλλά έκλεψε την παράσταση ο Φέντερερ. Τέτοιο κλάμα δεν έχει ρίξει ηττημένος σε τουρνουά! Πέντε σετ το πάλεψαν το τρόπαιο και η μάχη είχε να κάνει με πολλά περισσότερα από απλά τον τίτλο. Παίζονταν γόητρο (ο Ναδάλ έχει γίνει ήδη κακός δαίμονάς του) και ρεκόρ (το 14ο Major για τον Ελβετό).

{youtube} ypdSpGJTa18{/youtube}

2010
Ρότζερ Φέντερερ – Αντι Μάρεϊ 6-3, 6-4, 7-6

Σε αυτό τον τελικό ο Ελβετός σημείωσε το ρεκόρ των 16 τίτλων Grand Slam, κατακτώντας τον 4ο στην Μελβούρνη. Κατέρριψε το ρεκόρ του Πιτ Σάμπρας και έγινε ο πρώτος πατέρας που κατακτά Grand Slam μετά το 2003 και τον Αντρέ Αγκάσι. Το εντυπωσιακό είναι η ευκολία με την οποία το έκανε με 3-0 σετ.

{youtube}UkzbAAaSg5M{/youtube}

Keywords
Τυχαία Θέματα