Ανατομία της σπονδυλικής στήλης

Η ανατομία της σπονδυλικής στήλης περιγράφεται χωρίζοντας την σε τρεις βασικούς τομείς : την αυχενική μοίρα (αυχένα), την θωρακική μοίρα (θώρακα) και την οσφυϊκή μοίρα (οσφύ)Στο τέλος της σπονδυλικής στήλης προς τα κάτω βρίσκεται ένα οστό , το ιερό ,το οποίο είναι μέρος της λεκάνης.

Κάθε μοίρα της σπονδυλικής στήλης αποτελείται από επιμέρους οστά , τους σπόνδυλους. Στο ανθρώπινο σώμα υπάρχουν 7 αυχενικοί ,12 θωρακικοί και 5 οσφυϊκοί σπόνδυλοι (κάντε κλικ πανω στις εικόνες για μεγέθυνση).

Ο κάθε σπόνδυλος αποτελείται από επιμέρους στοιχεία. Το σπονδυλικό σώμα αποτελεί

την κύρια περιοχή φόρτισης του σπονδύλου καθώς επίσης και την επιφάνεια η οποία φιλοξενεί τον μεσοσπονδύλιο δίσκο. Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος οριοθετεί τα σώματα των δυο σπονδύλων. Το σπονδυλικό τόξο δημιουργεί τον σπονδυλικό σωλήνα , από τον οποίο περνά ο νωτιαίος μυελός. Η ακανθώδης απόφυση είναι το οστό που αισθανόμαστε όταν ψηλαφούμε την σπονδυλική μας στήλη. Η εγκάρσια απόφυση σχηματίζει γωνία 90 μοιρών με την ακανθώδη και αποτελεί πρόσφυση των μυών της περιοχής.

Υπάρχουν τέσσερις αρθρώσεις (ζυγοαποφυσιακες-facet)που σχετίζονται με κάθε σπόνδυλο. Ένα ζευγάρι το οποίο προσανατολίζεται προς τα επάνω και άλλο ένα προς τα κάτω. αυτή η διάταξη προσφέρει σταθερότητα στην σπονδυλική στήλη .Οι σπόνδυλοι διαχωρίζονται από τους μεσοσπονδύλιους δίσκους οι οποίοι δρουν σαν μαξιλάρι μεταξύ των οστών. Kάθε δίσκος αποτελείται από δυο μέρη , εξωτερικά από τον ινώδη δακτύλιο και εσωτερικά τον πηκτοειδή πυρήνα.

Του Φίλιππου Γκέκη, ΡΤ, ΜΤ (Φυσικοθεραπευτής)

Keywords
Τυχαία Θέματα