Από το Βερολίνο του 1936 στο Λονδίνο του 2012

Η Χίλντεγκραντ Φρέιζερ ήταν μόλις 13 ετών το 1936 όταν είδε τον Χίτλερ να απαξιεί τον χαιρετισμό του χρυσού ολυμπιονίκη Τζέσε Όουενς.

Σε λίγους μήνες, στα 88 της η γερμανικής καταγωγής πολιτογραφημένη Σκωτσέζα, πλέον, κυρία Φρέιζερ θα είναι μεταξύ των λαμπαδηδρόμων. Στους αγώνες του 1936 η Φρέιζερ ήταν μεταξύ των 1000 γυμναστών που σε απόλυτο συγχρονισμό εκτέλεσαν τα προγράμματά τους στην τελετή λήξης των Αγώνων του Βερολίνου. Η αθωότητά της φταίει

για το γεγονός ότι ακόμη τότε δεν είχε καταλάβει ότι ο πόλεμος ήταν ήδη στα σκαριά.

Μάλιστα δεν είχε καταλάβει καν τον λόγο που ο γερμανός δικτάτορας είχε απαξιώσει να χαιρετήσει τον αφρο-αμερικανό δρομέα των τεσσάρων ολυμπιακών μεταλλίων. «Θυμάμαι μόνο ότι ο Χίτλερ απομακρύνθηκε όταν ο ο Τζέσε Όουενς πήρε όλα του τα μετάλλια στο πόντιουμ. Είδα τον Οουενς να τον πλησιάζει αλλά δεν κατάλαβα τότε ότι ήταν εξαιτίας τους χρώματός του η κίνηση του Χίτλερ να τον αποφύγει».

Τώρα θα μετάσχει στην Ολυμπιακή λαμπαδηδρομία ως Βρετανίδα, καθώς πολλά χρόνια -και βάσανα- αργότερα παντρεύτηκε έναν Σκωτσέζο στρατιώτη που γνώρισε στην διάρκεια του 2ου παγκοσμίου πολέμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα