Από τον δοξασμένο Πιέτρι στην 3D εικόνα

10:22 3/3/2012 - Πηγή: OnSports

Τo Λονδίνο γίνεται η πρώτη πόλη που θα διοργανώσει για τρίτη φορά Ολυμπιακούς Αγώνες, με τον Πιέτρι να κλέβει την … παράσταση στους πρώτους και την «ιπτάμενη νοικοκυρά» Μπλένκερς στους δεύτερους.

Το 1908 το Λονδίνο άνοιξε για πρώτη φορά τις… πύλες του για να υποδεχτεί τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες. Με τη συμμετοχή

2.008 αθλητών και 100 αθλητικά γεγονότα, οι Αγώνες διήρκησαν από τις 27 Απριλίου, οπότε έγινε η τελετή έναρξης έως τις 31 Οκτωβρίου, οπότε έγινε η τελετή λήξης.

Τότε, ζητήθηκε η επιλογή των κριτών να γίνεται από διαφορετικές χώρες και όχι μόνο από τους διοργανωτές. Το πιο γνωστό περιστατικό των Αγώνων ήρθε στο τέλος του Μαραθωνίου. Ο πρώτος αθλητής που μπήκε στο στάδιο ο Ιταλός Ντράντο Πιέτρι κατέρρευσε αρκετές φορές και έτρεξε σε λάθος διαδρομή. Όχι πολύ μακριά από τον τερματισμό, δύο υπάλληλοι τον πήραν από τους ώμους και τον μετέφεραν στην γραμμή τερματισμού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, μόλις πέρασε τη γραμμή να αποκλειστεί. Το μετάλλιο πήγε στον Αμερικανό Τζόνι Χάγιες ωστόσο την δόξα πήρε ο Πιέτρι. Δεδομένου ότι δεν ήταν υπεύθυνος για τον αποκλεισμό του, η βασίλισσα Αλεξάνδρα, την επόμενη μέρα του απένειμε ένα επιχρυσωμένο ασημένιο κύπελλο.

1948: Οι «Αγώνες λιτότητας»

Το 1948, το Λονδίνο αναλαμβάνει για δεύτερη φορά τη διεξαγωγή των Αγώνων, ενώ είναι η πρώτη πόλη που διοργανώνει τους Ολυμπιακούς μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τελευταία φορά που είχαν γίνει ήταν το 1936 στο Βερολίνο.

4,104 αθλητές συμμετείχαν στους Αγώνες του 1948 με 3.714 άνδρες και μόλις 390 γυναίκες. Οι συγκεκριμένοι Ολυμπιακοί πήραν την ονομασία «Αγώνες λιτότητας», λόγω του οικονομικού κλίματος και της μεταπολεμικής περιόδου. Οι αθλητές στεγάζονταν σε καταλύματα αντί του Ολυμπιακού χωριού.

Από τους αθλητές που έκλεψαν τις εντυπώσεις ήταν η Ολλανδή σπρίντερ Φάνυ Μπλάνκερς Κουν, που είχε παρατσούκλι η «ιπτάμενη νοικοκυρά», αφού η 30χρονη αθλήτρια ήταν μητέρα 3 παιδιών και κέρδισε τρία χρυσά μετάλλια στο στίβο.

Η τελετή έναρξης έγινε στις 29 Ιουλίου και η τελετή λήξης έγινε στις 14 Αυγούστου.

Τα πρωτεία στις διοργανώσεις

Καλοκαίρι 2012. Το Λονδίνο αναλαμβάνει και πάλι τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και γίνεται η πρώτη πόλη που αναλαμβάνει τη διοργάνωση του θεσμού για τρίτη φορά. 10.500 αθλητές αναμένεται να λάβουν μέρος στους Αγώνες, που είναι προγραμματισμένοι από τις 27 Ιουλίου έως τις 12 Αυγούστου. Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι πιο υψηλά από κάθε άλλη φορά ενώ για πρώτη φορά αναμένεται ορισμένα γεγονότα να παρουσιαστούν τηλεοπτικά σε μορφή 3D.

Keywords
Τυχαία Θέματα