Από τον Καλαφάτη στο σήμερα... (photos)

09:22 3/2/2012 - Πηγή: OnSports

Στα 103 χρόνια της ιστορίας του Παναθηναϊκού, σε ό,τι αφορά το ποδοσφαιρικό τμήμα, οι σεζόν και τα πρόσωπα που της σημάδεψαν ήταν πάρα πολλά. Το Onsports θυμάται ανά δεκαετία διακρίσεις και ανθρώπους που έγραψαν «χρυσή» ιστορία με το τριφύλλι στο στήθος.

1908-1910

Το πλέον σημαντικό πρόσωπο στην ιστορία του Παναθηναϊκού δεν θα μπορούσε

να είναι άλλο από τον ιδρυτή του. Ο Γιώργος Καλαφάτης ήταν ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε τη δημιουργία ενός νέου συλλόγου, ο οποίος στην αρχή ήταν μια καθαρά ποδοσφαιρική ομάδα που έμελλε να γίνει η σημαντικότερη ομάδα της Ελλάδας. Ήταν η ιδρυτική πράξη του Ποδοσφαιρικού Ομίλου Αθηνών. Του Συλλόγου που κάποια αργότερα θα μετονομαζόταν σε Παναθηναϊκό Αθλητικό Όμιλο.

1910-1920

Μετά τον Γιώργο Καλαφάτη, οι αμέσως επόμενες σημαντικές φυσιογνωμίες που εντάχθηκαν στις τάξεις του συλλόγου ήταν ο Λουκάς Πανουργιάς και ο Απόστολος Νικολαΐδης. Οι δυο αυτοί άνθρωποι έδωσαν πάρα πολλά στο σύλλογο και πρωτοστάτησαν στη γιγάντωση του τα επόμενα χρόνια. Όπως πολλοί θα γνωρίζουν, ο δεύτερος τιμήθηκε με τον πλέον καλύτερο τρόπο καθώς ως σήμερα το «σπίτι» της ομάδας στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας φέρει το όνομά του…

1920-1930

Η ημερομηνία που σημάδεψε τη συγκεκριμένη δεκαετία, αλλά και την ιστορία του συλλόγου ως σήμερα, είναι αυτή της 15ης Μαΐου 1924 όταν και αποφασίστηκε η οριστική μετονομασία σε «Παναθηναϊκό Αθλητικό Όμιλο». Το πρόσωπο που έμελλε να γράψει τη δική του ιστορία ωστόσο, ήταν ο Άγγελος Μεσσάρης. Ο επονομαζόμενος και «Ξανθός Άγγελος» του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Μεσσάρης ήταν ο ηγέτης της ομάδας του Παναθηναϊκού για μεγάλο διάστημα και μάλιστα τον Ιούνιο του 1930 οδήγησε το σύλλογο στο πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας του.

Την 1η Ιουνίου ήρθε το ιστορικό 8-2 επί του Ολυμπιακού, αλλά και λίγες μέρες αργότερα το 4-1 επί του πανίσχυρου τότε Άρη μέσα στη Θεσσαλονίκη, αποτελέσματα που έφεραν τον τίτλο και το πρώτο τραγούδι-σύνθημα των φιλάθλων του Παναθηναϊκού. «Εβάλαμε οκτώ στον Ολυμπιακό, κι άλλα τέσσερα στον Άρη, γεια σου Άγγελε Μεσσάρη», τραγουδούσαν έκτοτε οι φίλοι της αθηναϊκής ομάδας.

1930-1940

Όσο καλά ξεκίνησε για τον Παναθηναϊκό αυτή η δεκαετία, τόσο άσχημα συνεχίστηκε. Ήταν από τις λίγες που ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να φτάσει σε μεγάλες διακρίσεις και σημαδεύτηκε από έντονες διαμάχες. Τόσο έντονες που ο Άγγελος Μεσσάρης μετά την κόντρα του με τον Απόστολο Νικολαΐδη σταμάτησε το ποδόσφαιρο σε ηλικία 22 ετών! Οι «πράσινοι» μάλιστα έφτασαν στα όρια του διχασμού, κάτι που επηρέασε και αγωνιστικά το σύλλογο ο οποίος κατάφερε τουλάχιστον να πάρει το Κύπελλο του 1940, λίγο πριν τα σύννεφα του πολέμου και της κατοχής σκεπάσουν την Ελλάδα.

1940-1950

Μια από τις χειρότερες περιόδους, όχι μόνο για τον Παναθηναϊκό αλλά για όλο τον ελληνικό αθλητισμό. Η κατοχή, ο πόλεμος, η φτώχεια και τα προβλήματα είχαν σκεπάσει τα πάντα. Ο «φάρος» της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ήταν ωστόσο το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Ο Μιχάλης Παπάζογλου, ο άνθρωπος που έφερε το τριφύλλι ως έμβλημα, κι ο

Keywords
Τυχαία Θέματα