Αποκλεισμός/Καταστροφή Σπλαγχνικών Νεύρων

Τα σήματα πόνου από σπλαγχνικά όργανα της άνω κοιλίας (πάγκρεας, ήπαρ, σπλήνας, χοληδόχος κύστη ,στομάχι, λεπτό έντερο , νεφροί ,επινεφρίδια ) μεταβιβάζονται προς το νωτιαίο μυελό και από εκεί προς τον εγκέφαλο, μέσω των σπλαγχνικών νεύρων.

Τα σπλαγχνικά νεύρα είναι τρία , το μείζον, το έλασσον και το ελάχιστο, αναδύονται από τις θωρακικές ρίζες των νωτιαίων νεύρων και βρίσκονται αμφοτερόπλευρα της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Στα επίπεδα του 11ου και 12ου θωρακικού σπόνδυλου, στα πλάγια του σώματος αυτών, τα νεύρα διέρχονται μέσα από έναν στενό και σαφώς ορισμένο χώρο που

βρίσκεται πάνω από το τόξο του διαφράγματος, οπισθοπεριτοναϊκά και σε ασφαλή απόσταση από τα μεγάλα αγγεία (αορτή, κάτω κοίλη φλέβα)

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΣΠΛΑΓΧΝΙΚΩΝ ΝΕΥΡΩΝ

Η απενεργοποίηση των σπλαγχνικών νεύρων έχει απόλυτη ένδειξη σε ασθενείς που πάσχουν από κακοήθη νόσο του παγκρέατος ή των άλλων οργάνων της κοιλιάς που δέχονται νεύρωση από τα σπλαγχνικά νεύρα και υποφέρουν από σπλαγχνικό κοιλιακό άλγος με ή χωρίς αντανάκλαση στην μέση.

Ο αποκλεισμός εφαρμόζεται επίσης σε κοιλιακό άλγος λόγω χρόνιας παγκρεατίτιδας καθώς και σε ασθενείς με ακαθόριστο χωρίς σαφή αιτιολογία, σπλαγχνικό κοιλιακό άλγος.

ΤΕΧΙΚΗ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ /ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΠΛΑΓΧΝΙΚΩΝ ΝΕΥΡΩΝ

Η τεχνική εφαρμόζεται με τον ασθενή σε πρηνή θέση, υπό τοπική αναισθησία στα σημεία παρακέντησης, και υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση.

Ο αποκλεισμός τρων νεύρων μπορεί να γίνει με τους παρακάτω τρόπους.

1. Με έγχυση τοπικού αναισθητικού στο χώρο διέλευσης των σπλαγχνικών νεύρων , μέσω βελόνας που κατευθύνεται δίπλα από το σώμα του 11ου θωρακικού σπονδύλου και σε άμεση επαφή με αυτό, αμφοτερόπλευρα. Η διάρκεια του αποκλεισμού είναι περιορισμένη και εξαρτάται από τη διάρκεια δράσης του χρησιμοποιούμενου τοπικού αναισθητικού. Εφαρμόζεται κυρίως για διαγνωστικούς λόγους σε περιπτώσεις χρόνιου καλοήθους κοιλιακού άλγους . Εφόσον ο ασθενής διαπιστώσει σημαντική βελτίωση του πόνου του, ακολουθεί μόνιμος αποκλεισμός με διαφορετική τεχνική.
2. Καταστροφή/ απενεργοποίηση των σπλαγχνικών νεύρων με έγχυση μεγάλου όγκου αλκοόλης 95%. Με αυτή την τεχνική τα νεύρα σταματούν να μεταβιβάζουν τα επώδυνα ερεθίσματα για μακρύ χρονικό διάστημα, περίπου 2- 3 μήνες. Το μειονέκτημα της τεχνικής είναι ότι δεν υπάρχει έλεγχος του τρόπου διάχυσης και εξάπλωσης της αλκοόλης, με αποτέλεσμα αυτή λόγω του μεγάλου όγκου έγχυσης , να καταστρέφει σε μερικές περιπτώσεις γειτονικά νεύρα, αγγεία και μαλακούς ιστούς.
3. Ο πλέον αποτελεσματικός και ασφαλής τρόπος καταστροφής/ απενεργοποίησης των σπλαγχνικών νεύρων είναι η θερμική ραδιοκαύση με ραδιοσυχνότητα. Αυτό επιτυγχάνεται με υβριδική βελόνα- ηλεκτρόδιο που τοποθετείται με τη βοήθεια ακτινοσκόπησης στα πλάγια του σώματος του 11ου και 12ου θωρακικού σπόνδυλου, αμφοτερόπλευρα. Τα ηλεκτρόδια συνδέονται με καλώδιο σε γεννήτρια ραδιοσυχνότητας και μετά την τοποθέτησή τους δίπλα από τα νεύρα στόχος, γίνεται διέγερση των νεύ

Keywords
Τυχαία Θέματα