Άσχημες μνήμες για δύο

Το δρόμο προς την Α2 πήραν σαν σήμερα πριν από ένα χρόνο (20/04/2011) δύο ιστορικές ομάδες, η ΑΕΚ και ο Ηρακλής.

Ήταν Μεγάλη Τετάρτη, με τον ΕΣΑΚΕ να έχει προγραμματίσει τους αγώνες της τελευταίας αγωνιστικής της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος. Οι Θεσσαλονικείς δεν είχαν ελπίδες σωτηρίας, αφού είχαν υποβιβαστεί από καιρό, η «Ένωση» όμως πάλεψε μέχρι και την τελευταία στιγμή για να κρατηθεί

στην κατηγορία. Ο υποβιβασμός της, για πρώτη φορά στην ιστορία της, στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία του ελληνικού μπάσκετ σκόρπισε απογοήτευση στους φιλάθλους της, που είχαν κατακλύσει το κλειστό της Ζωφριάς για να σπρώξουν τους παίκτες του Άγγελου Κορωνιού στη σωτηρία. Άπαντες έφυγαν βουβοί και με κατεβασμένο κεφάλι.

Η ΑΕΚ ήθελε πάση θυσία τη νίκη επί των Νεοσμυρνιωτών, αλλά και συνδυασμό αποτελεσμάτων. Οι «κιτρινόμαυροι» έκαναν το χρέος τους, νικώντας με 76-68, αλλά τα μαντάτα από το Βενετόκλειο ήταν τα πλέον άσχημα, αφού ο Κολοσσός Ρόδου παραδόθηκε άνευ όρων στον Ηλυσιακό (49-58), με αποτέλεσμα οι Ιλισιώτες να εξασφαλίσουν την παραμονή τους στη μεγάλη κατηγορία, στέλνοντας την ΑΕΚ στην Α2. Ακολούθησε δικαστικός πόλεμος ανάμεσα στη διοίκηση του Μπάμπη Καραμανλή και τον Ηλυσιακό, με τον πρώτο να υποστηρίζει πως η συμμετοχή της ομάδας στο πρωτάθλημα ήταν παράνομη. Η δικαίωση ήρθε μέσω του αθλητικού δικαστή του ΕΣΑΚΕ, το ΑΣΕΑΔ όμως στο οποίο προσέφυγαν οι Ιλισιώτες ακύρωσε την απόφαση.

Ξεκάθαρα ήταν τα πράγματα για τον Ηρακλή. Με μόλις πέντε νίκες στο ενεργητικό τους οι Θεσσαλονικείς δεν μπόρεσαν να αποφύγουν τον υποβιβασμό στην Α2. Ωστόσο, τα πλείστα οικονομικά προβλήματα που τους ταλαιπωρούσαν οδήγησαν τους διοικούντες στην απόφαση να ρίξουν οικειοθελώς την ομάδα στη Β’ Εθνική, προκειμένου να «καθαρίσει» από τα δυσβάστακτα χρέη, συνεχίζοντας την πορεία της ως ερασιτεχνική.

Πλέον, η ΑΕΚ παλεύει στην Α2 για την κατάκτηση της 3ης θέσης, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να δώσει την άνοδο στη μεγάλη κατηγορία. Από την πλευρά του, ο Ηρακλής μάχεται για τη σωτηρία του στη Β’ Εθνική. Αμφότερες οι ομάδες «χτίστηκαν» κυριολεκτικά τη… δωδεκάτη ώρα, στην πορεία όμως συνήλθαν και, εκμεταλλευόμενες τη φανέλα τους, κατάφεραν να δείξουν ανταγωνιστικό πρόσωπο στα πρωταθλήματά τους. Η ΑΕΚ, με την ολοκλήρωση 26 αγωνιστικών, ισοβαθμεί στην 3η θέση με την Κηφισιά και τους Ίκαρους Σερρών. Ο «Γηραιός», επίσης ύστερα από 26 αγωνιστικές κι ενώ είχε ξεκινήσει με πέντε διαδοχικές και μάλιστα ευρείας έκτασης ήττες, είναι 13ος.

Keywords
Τυχαία Θέματα