Δώστε του τα κλειδιά, αν μπορείτε φυσικά...

Περικοπές, ΔΝΤ, ελάχιστα χρήματα για μεταγραφές, πωλήσεις πρωτοκλασάτων παικτών. Αυτό το σενάριο να φανταστεί κανείς πως είναι το καλό για τον Παναθηναϊκό. Με λίγα λόγια, μοιάζει από δύσκολο έως ακατόρθωτο να είναι ανταγωνιστικό το «τριφύλλι» την ερχόμενη σεζόν. Θα μας πει κανείς ότι αυτό είναι το λιγότερο, μια και προέχει η σωτηρία της ομάδας. Δηλαδή, να καταφέρει να βρει ορισμένα χρήματα για να πορεύεται έστω και φτωχικά, γλιτώνοντας συγχρόνως της ξεφτίλα του Ευρωπαϊκού αποκλεισμού.

Όπως και να έχει όμως, απ’ τη στιγμή που μιλάμε

για Παναθηναϊκό, το να καταφέρνεις να διατηρείσαι σε υψηλά στάνταρ, είναι επιβεβλημένο. Όσο κι αν αυτό τη δεδομένη στιγμή μοιάζει με απατηλό όνειρο.

Φέτος, οι «πράσινοι» είχαν ορισμένα σημεία αναφοράς. Πολύ πιθανό να τα χάσουν κι αυτά την ερχόμενη σεζόν. Πρέπει πάντως να κρατήσουν τον δημιουργό. Δηλαδή τον Ζεσουάλδο Φερέιρα. Έστω και με τα πενιχρά μέσα που θα του δώσουν, ο Πορτογάλος μοιάζει ικανός να ανταπεξέλθει. Όπως βρήκε τον Ζέκα ή τον Κουίνσι, να κάνει ανάλογες φθηνές κινήσεις που όμως θα είναι ικανές για να κρατήσουν τον Παναθηναϊκό σε ένα ανεκτό (το λιγότερο) επίπεδο.

Τι χρειάζεται λοιπόν; Να φωνάξει τον Πορτογάλο η νέα διοίκηση και να του δώσει τα... κλειδιά. Αν τα δεχτεί, τότε θα έχει γίνει ένα σημαντικότατο βήμα. Ακόμη κι έτσι όμως, δεν είναι σίγουρο πως θα πει το ναι με όλα όσα έχει ζήσει φέτος. Πάντως, ο Φερέιρα μας δίνει την εντύπωση πως γουστάρει αυτό που κάνει και δεν θέλει να φύγει.

Γι’ αυτό και θα μείνει αν βρεθούν έστω οι ελάχιστες των προϋποθέσεων για να πορευτεί ο σύλλογος. Ίσως μάλιστα να είναι ο μοναδικός τρόπος αυτός, για να καταφέρεις απ’ το πουθενά να δημιουργήσεις μια ομάδα που θα είναι ικανή να αποτελέσει σημείο αναφοράς στο μέλλον. Κοινώς, να χτιστεί απ’ το μηδέν και να φτάσει στο κάτι. Με ένα συνδυασμό παικτών που θα παραμείνουν, δραστηριοποίηση των νεαρών που έχει προωθήσει ο Φερέιρα (Μαυρίας, Λαγός, Φουρλάνος, Καπίνο και όσοι ακολουθήσουν από εδώ και πέρα) και μεταγραφές που στο... μάτι θα μοιάζουν μικρές, αλλά στην πράξη θα είναι παίκτες με ταλέντο και φιλοδοξία, έτοιμοι να κάνουν το βήμα παραπάνω στην καριέρα τους (όπως ο Ζέκα).

Ξεκάθαρα μιλάμε για την... απαλλοτρίωση της ομάδας που πήρε τον τίτλο του 2010 και την δημιουργία μιας νέας που θα βασιστεί σε χαμηλά συμβόλαια, παίκτες χωρίς «μεγάλο» όνομα αλλά με διάθεση να το «χτίσουν» στον Παναθηναϊκό. Μια ομάδα που θα έχει σημείο αναφοράς τον προπονητή της. Σκέφτεστε κάποιον καλύτερο απ’ τον Φερέιρα; Και μέσα σε όλα, μπορεί ο Παναθηναϊκός του... ΔΝΤ να βρει καλύτερο τεχνικό απ’ τον Πορτογάλο, ή έστω ισάξιο; Δεν νομίζουμε...

Υ.Γ. Οι φωνές του Σπανού και του Παπουτσάκη, μας συγχωρείτε αλλά δεν μας εντυπωσιάζουν. Όταν έχεις βάλει το χεράκι σου, περισσότερο ή λιγότερο ανάλογα με την περίπτωση, για την δημιουργία του... εκτρώματος που ονομάζεται ελληνικό ποδόσφαιρο, δεν έχεις το δικαίωμα να φωνάζεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα