Η κούρσα για την 4η θέση

14:13 2/3/2012 - Πηγή: OnSports

Την ώρα που οι συμπολίτισσες Γιουνάιτεντ και Σίτι δείχνουν πως θα σφαχτούν για τον τίτλο στην Πρέμιερ Λιγκ, τέσσερις ομάδες θα δώσουν την μάχη για την τέταρτη θέση.

Άρσεναλ, Τσέλσι, Νιουκάστλ και Λίβερπουλ παλεύουν για το πολυπόθητο εισιτήριο για το Champions League, με τις δύο πρώτες να έχουν 46 βαθμούς, την Νιουκάστλ να ακολουθεί με 43 και την Λίβερπουλ μακριά, με 39 βαθμούς και ένα παιχνίδι λιγότερο.

Την Τότεναμ δεν την βάζουμε στην κουβέντα. Έχει επτά βαθμούς διαφορά και τα μόνα παιχνίδια

που έχει να δώσει κόντρα σε ομάδες της πρώτης επτάδας είναι αυτό που έρχεται τώρα, απέναντι στην Γιουνάιτεντ εντός, και το ταξίδι στο Στάμφορντ Μπριτζ στο τέλος του μήνα. Όσο κι αν προβλημάτισε η τραγική εικόνα στον διασυρμό στο Έμιρεϊτς από την Άρσεναλ, είναι άκαιρο αυτή τη στιγμή να συζητάμε πως η Τότεναμ μπορεί να ξεπεραστεί από δύο ομάδες εκ των τεσσάρων διωκτών της.

Το όριο

Οι τέσσερις, λοιπόν, κυνηγάνε ένα εισιτήριο και το θέμα είναι πόσο ψηλά πρέπει να φτάσουν για να το κάνουν δικό τους, με πόσους βαθμούς βγαίνεις 4ος; Στον πίνακα που ακολουθεί βλέπετε την ομάδα που πήρε την 4η θέση στα 11 τελευταία πρωταθλήματα και την βαθμολογική της συγκομιδή εκείνη την χρονιά. Ο μέσος όρος που προκύπτει απ’αυτές τις σεζόν για την 4η της βαθμολογίας είναι οι 68 βαθμοί.

Κι αν υποθέσουμε πως οι τέσσερις ομάδες θα τελειώσουν τη σεζόν με τον ίδιο τρόπο που τα πάνε μέχρι στιγμής, τότε οι αριθμοί λένε πως το όριο θα είναι εκεί, στους 68 βαθμούς. ‘Άρσεναλ και Τσέλσι οδηγούν την κούρσα με 46 βαθμούς μετά από 26 αγώνες, κερδίζουν δηλαδή 1.76 βαθμούς ανά παιχνίδι. Αν υποθέσουμε πως διατηρούν την ίδια αποτελεσματικότητα μέχρι το τέλος της σεζόν, τότε στα υπόλοιπα 12 παιχνίδια θα κερδίσουν 21 πόντους (6Ν-3ΙΣ-3ΗΤ) και η συνολική τους συγκομιδή θα φτάσει τους 67 πόντους.

Αν, λοιπόν, οι ομάδες τελειώσουν τη χρονιά με αποτελέσματα παρόμοια με τα μέχρι τώρα, η 4η θέση μπορεί και να κριθεί χαμηλά στους 67-69 βαθμούς. Κι αμέσως προκύπτει η σκέψη πως όποια ομάδα βρεθεί σε καλύτερη κατάσταση στους τελευταίους 12 αγώνες και φτάσει τους 70-73 βαθμούς, θα είναι πολύ δύσκολο να χάσει το εισιτήριο για τα πολυπόθητα προκριματικά του Champions League.

Το πρόγραμμα

Πάμε να δούμε τι λέει το πρόγραμμα για τους τέσσερις μονομάχους. Όλες οι ομάδες έχουν μοιρασμένα τα 12 υπόλοιπα παιχνίδια τους, δίνουν 6 εντός και 6 εκτός έδρας, με την Λίβερπουλ να έχει μέσα τον ένα παραπάνω αγώνα που της απομένει. Στον πίνακα που ακολουθεί βλέπετε τις αναμετρήσεις που απομένουν για Άρσεναλ, Τσέλσι, Νιουκάστλ και Λίβερπουλ. Με γαλάζιο φόντο είναι οι αγώνες εντός έδρας, με μπεζ οι εκτός, ενώ με έντονα γράμματα είναι τα ντέρμπι για κάθε ομάδα.

Όπως φαίνεται, όλοι θα παίξουν με όλους. Και οι τέσσερις ομάδες έχουν να δώσουν αγώνα με κάθε μία από τις υπόλοιπες τρεις, οπότε μένει να δούμε ποια άλλα ντέρμπι έχουν στα υπόλοιπα παιχνίδια, αλλά και το πως μπαίνουν στη μάχη που απομένει.

Τσέλσι

Με μια πρώτη ματιά, το δυσκολότερο έργο το έχει η Τσέλσι.

Keywords
Τυχαία Θέματα