Κριστόφ Βαζέχα: O πιο ήρεμος «φονιάς» (photos+videos)

Πριν από 14 χρόνια ο «τρελός Πολωνός» του Παναθηναϊκού σκόραρε το γκολ νο. 181 με τη φανέλα του «τριφυλλιού», που τον έφερε στην κορυφή της κατάταξης των σκόρερ του συλλόγου, και θυμόμαστε τις κορυφαίες στιγμές αλλά και τον χαρακτήρα ενός από τους σπουδαιότερους αθλητές που πέρασαν ποτέ από τα ελληνικά γήπεδα.

Από τον Παναγιώτη Χριστόπουλο

Ήταν ένα κρύο απόγευμα στην Ριζούπολη εκείνο της 24ης Ιανουαρίου του 1998. Ο Απόλλων υποδεχόταν

τον Παναθηναϊκό και όλοι περίμεναν μια νίκη των «πρασίνων». Η σεζόν ’97-’98 είχε από την αρχή δείξει ότι θα ήταν μια υπόθεση των δύο «αιωνίων». Αλλά το ζητούμενο εκείνο το Σάββατο για πολλούς από τους φιλάθλους του Τριφυλλιού δεν ήταν τόσο οι 3 πόντοι της νίκης, όσο το τι θα έκανε το παιδί με το μουστακάκι και τη φανέλα με το 9 στην πλάτη. Ο Κριστόφ Βαζέχα είχε τυπώσει άλλη μια φανέλα και την φορούσε από μέσα. Είχει γράψει επάνω της το «181». Ήταν το νούμερο που θα συμβόλιζε ένα νέο ρεκόρ, ένα τεράστιο σύμβολο για την ιστορία του Παναθηναϊκού.

{youtube}2TCPpt6tB08{/youtube}

Ο Βαζέχα προσπαθούσε, μάλλον νευρικά και αγχωμένα, για 64 λεπτά να βρει την αφορμή για να δείξει το μπλουζάκι του με περηφάνεια στην εξέδρα, αλλά η ευκαιρία δεν ερχόταν. Ήταν ένας στιγμιαίος δισταγμός του νεαρού τότε Κώστα Χαλκιά σ’ εκείνο ακριβώς το λεπτό και η απίστευτη όσφρηση του Πολωνού για την παραμικρή φάση που επιτρέπει ένα γκολ, που τού χάρισε μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της καριέρας του. Το «στοιχειωμένο» ρεκόρ των 180 γκολ του Αντώνη Αντωνιάδη έπεφτε σ’ ένα κλάσμα του δευτερολέπτου. Ο Κριστόφ Βαζέχα ήταν πια ο νέος, πρώτος σκόρερ όλων των εποχών του Παναθηναϊκού. Έβαλε κι άλλο αργότερα, στο ’90. Aπελευθερωμένος πια από το άγχος σκόραρε ένα από τα πιο όμορφα τέρματα της καριέρας του, για να γράψει το 2-5. Για την ιστορία, εκείνη την χρονιά τελικά τον τίτλο τον πήρε ο Ολυμπιακός με 3 βαθμούς διαφορά και ο Βαζέχα βγήκε πρώτος σκόρερ με 35 γκολ, αλλά η ανάμνηση πού τού έμεινε πιο έντονα χαραγμένη, ήταν εκείνο το γκολ στην Ριζούπολη.

244 γκολ στο πρωτάθλημα

Ακόμη και σήμερα, αν τον ρωτήσεις, για δύο γκολ θα σου μιλήσει πιο πολύ. Και το ένα ήταν εκείνο το 181ο με το τριφύλλι στο στήθος. Γιατί είναι τέτοιο το ήθος του Πολωνού ποδοσφαιριστή ώστε ποτέ δεν διαχώρισε την καριέρα του από την ιστορία του Παναθηναϊκού. Και το γκολ στην Ριζόπουλη πιο πολύ σαν ένα έπαθλο που τού απονεμήθηκε από την ομάδα το έβλεπε, σαν μια μεγάλη τιμή που τού έκαναν, παρά σαν ένα δώρο που εκείνος τούς χάρισε. Το άλλο γκολ για το οποίο θα σού μιλήσει, φυσικά, είναι εκείνο του Άμστερνταμ, στο τέρμα του Φαν Ντε Σάαρ, στον αξέχαστο ημιτελικό κόντρα τον Άγιαξ για το Champions League του 1996.

{youtube}3OwdjKdyhvw{/youtube}

Είναι όμως τόσα πολλά τα γκολ του Κριστόφ Βαζέχα στο ελληνικό πρωτάθλημα (244 σε 403 αγώνες -μόνο ο Θωμάς Μαύρος έχει πετύχει περισσότερα, 260 σε 501 εμφανίσεις) στο Κύπελλο και στην Ευρώπη, που οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού θα έχουν ξεχωρίσει ο καθένας το δικό του αγαπημένο. Άλλος γιατί ήταν το «δώ

Keywords
Τυχαία Θέματα