Λαπαροσκόπηση - Λαπαροσκοπική χειρουργική

Η Λαπαροσκόπηση είναι μία επεμβατική μέθοδος πoυ χρησιμοποιείται για την επισκόπηση της περιτοναϊκής κοιλότητας.

Γίνεται με την χρήση του λαπαροσκόπιου, ενός λεπτού άκαμπτου σωλήνα διαμέτρου συνήθως ενός εκατοστού ο οποίος περιέχει μία video camera που μεταφέρει την εικόνα από την κοιλιά και την προβάλει σε ένα monitor, από το οποίο μπορούν να βλέπουν όσοι παρευρίσκονται στο χειρουργείο, ενώ παράλληλα γίνεται και καταγραφή σε video

. Το Λαπαροσκόπιο εισέρχεται στην περιτοναϊκή κοιλότητα μέσω λεπτών σωλήνων (trocars) που τοποθετούνται δια μέσου μικρής τομής στο κοιλιακό τοίχωμα. Παρόμοια διαδικασία ακολουθείται για την ενδοσκόπηση και άλλων κοιλοτήτων όπως π.χ. η μήτρα και ονομάζεται υστεροσκόπηση ή μία άρθρωση και ονομάζεται αρθροσκόπηση.
Το πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι επιτρέπει άμεση επισκόπηση της περιτοναϊκής κοιλότητας και των σπλάχνων, παρακάμπτοντας την ανάγκη μίας μεγάλης τομής και μιας αντίστοιχης βαρύτητας χειρουργικής επέμβασης. Λαπαροσκοπικά μπορεί επίσης να γίνουν βιοψίες ενδοπεριτοναϊκών οργάνων αλλά και κανονικές χειρουργικές επεμβάσεις όπως χολοκυστεκτομή , σκωληκοειδεκτομή , επιδιόρθωση διαφραγματοκήλης κ.λ.π. Όσο οι λαπαροσκοπικές τεχνικές βελτιώνονται βρίσκουν όλο και περισσότερες και πιο εξειδικευμένες εφαρμογές.

Με ποιες ενδείξεις εφαρμόζεται η μέθοδος
Η περιτοναϊκή κοιλότητα περιλαμβάνει τα όργανα του πεπτικού συστήματος , του ουροποιητικού συστήματος, του αναπαραγωγικού συστήματος, ενδοκρινείς αδένες κ.λ.π. Με την λαπαροσκόπηση μπορεί να επιτευχθεί διαγνωστική ή/και θεραπευτική αντιμετώπιση όγκων ή άλλων παθολογικών καταστάσεων όπως , τραύμα, ενδοκοιλιακή αιμορραγία , φλεγμονώδεις καταστάσεις (σκωληκοειδίτιδα, χολοκυστίτιδα) , κοιλιακό άλγος αγνώστου αιτιολογίας, απόφραξη κοίλου σπλάχνου (έντερο) , ή άλλων καταστάσεων, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που οι συνήθεις διαγνωστικές εξετάσεις όπως η κλινική εξέταση , ο ακτινολογικός έλεγχος, η αξονική τομογραφία ,κ.λ.π. δεν καταλήγουν σε διάγνωση.
Με την λαπαροσκόπηση μπορεί να γίνει σταδιοποίηση για καρκίνο ενδοκοιλιακού σπλάχνου. Μπορεί επίσης σε επιλεγμένες περιπτώσει και εφόσον ο ασθενής είναι αιμοδυναμικά σταθερός να γίνει αξιολόγηση σε ενδοκοιλικακό τραύμα (εντόπιση και έκταση του τραύματος και η παρουσία ή όχι ενδοκοιλιακής αιμορραγίας).
Σε γυναικολογικές καταστάσεις έχει μεγάλο εύρος εφαρμογών και αυτός είναι προφανώς και ο λόγος που οι γυναικολόγοι πρώτοι εφάρμοσαν και ανέπτυξαν την μέθοδο. Μερικές από τις ενδείξεις της είναι το πυελικό άλγος, οι κύστεις στις ωοθήκες και τα ινομυώματα της μήτρας , ενώ εφαρμόζεται ευρέως σε περιπτώσεις υπογονιμότητας για διαγνωστικούς και θεραπευτικούς λόγους.
Υπάρχουν σαφώς πολύ περισσότερες ενδείξεις στην εφαρμογή της λαπαροσκόπησης για τις οποίες μπορείτε να ανατρέξετε στις ειδικές αναφορές σε αυτή την ιστοσελίδα.

Ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι από την Λαπαροσκόπηση;
Όπως σε κάθε χειρουργική επέμβαση και στην λαπαροσκόπηση και κατ’ επέκταση και σε όλο το φάσμα τ
Keywords
Τυχαία Θέματα