Νικηφόρος: «Μόνο χρέη»

18:26 1/4/2012 - Πηγή: OnSports

Το πώς δημιουργήθηκαν τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει τώρα ο ΠΑΟΚ αποκάλυψε ο Δημήτρης Νικηφόρος.

Ο επί σειρά ετών διευθυντής της ΚΑΕ ΠΑΟΚ, μιλώντας στην εφημερίδα «Metrosport», ανέλυσε πώς προέκυψαν όλα αυτά τα χρέη, που «πνίγουν» τους νυν διοικούντες του «Δικεφάλου του Βορρά», με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλέον μπάσκετ, παρά πόνο ο «πονοκέφαλος» της εξόφλησής τους. Αναλυτικά τα όσα είπε...

-Τελικά

γιατί δημιουργήθηκαν όλα αυτά τα χρέη;
«Όλοι οι πρόεδροι δεν πλήρωναν τις υποχρεώσεις τους προς το δημόσιο, ΦΜΥ και ΦΠΑ. Πλήρωναν μόνο τους παίκτες, τα χρέη συσσωρεύτηκαν, η εφορία δεν θεωρούσε τα εισιτήρια και με παρεμβάσεις πολιτικών -δυστυχώς- δίνονταν εντολές για συνέχιση της ασυδοσίας. Κορυφώθηκε αυτή η ασυδοσία όταν η πολιτεία έδινε χρήματα μέσω του Α.Σ. στις ομάδες της Θεσσαλονίκης για να πληρώνεται η εφορία και να σφραγίζονται εισιτήρια. Σταμάτησαν αυτά κάποτε, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι ομάδες να ζήσουν».

-Γιατί λειτούργησε έτσι η πολιτεία;
«Για να μην έχει πολιτικό κόστος. Για να έχουν τον κόσμο των ομάδων μαζί τους. Δεν υπήρχαν ελεγκτικοί μηχανισμοί ή, αν υπήρχαν, δεν ήθελαν να τους ενεργοποιήσουν».

-Θα θυμίσετε τα νούμερα;
«Αρχικά, από το 1991 και μέχρι να γίνει η ΚΑΕ, δημιουργήθηκαν πέντε δισ. δραχμές, ποσό που με τόκους και πρόστιμα έφτασε τα εννέα δισ. Μετά προστέθηκαν και αυτά της ΚΑΕ με Αλεξόπουλο, Μπατατούδη και συνολικά έφτασαν τα 37,5 εκατ. ευρώ ή 12,5 δισ. δραχμές».

-Ήσασταν εκεί, δεν αντιδρούσατε στη μη πληρωμή των υποχρεώσεων στο δημόσιο;
«Κάναμε συνεχώς εισηγήσεις στους προέδρους να πληρώνουν υποχρεώσεις στο δημόσιο, αλλά δεν άκουγαν, δεν είχα εγώ εξουσία να πάρω αποφάσεις».

-Και τι έλεγαν όταν διογκωνόταν το χρέος;
«Ερχόταν μια νέα διοίκηση, πλήρωνε τους πρώτους δύο μήνες, άφηνε το τρίτο, καθώς μεγάλωνε το ποσό και όταν πηγαίναμε έγγραφα προς υπογραφή για να πληρωθεί το δημόσιο μάς έλεγαν... άσε τον άλλο μήνα. Ο άλλος έγινε άλλος, μετά άλλος και πάει λέγοντας... Ήθελαν μόνο παίκτες να παίρνουν για τη δόξα, για το σήμερα, δεν πλήρωναν ενοίκια, μόνο το μισθό των παικτών για να παίζουν. Έρχονταν παίκτες και μας έλεγαν για απειλές έξωσης. Ο πρόεδρος έπαιρνε τον υπουργό και αμέσως με άνωθεν υπογραφή σφραγίζονταν τα εισιτήρια παρά το χρέος σε δημόσιο. Έτσι φτάσαμε να μην υπάρχει μπάσκετ, μόνο χρέη. Τότε ήταν παχιές οι αγελάδες, υπήρχε διαφήμιση. Κέρδος από ένα παιχνίδι,· 5.000 δραχμές το εισιτήριο, 15 εκατ. δραχμές για τον αγώνα έδινε η τηλεόραση, 15 εκατ. δραχμές, από πινακίδες, το κάθε ματς (π.χ. με τη Ρεάλ) μας έδινε έσοδα 55 εκατ. δραχμές. Όμως, πολλές φορές ένας παίκτης άξιζε 10 δραχμές και του δίναμε 100. Ο Γαλακτερός, για παράδειγμα, θυμάμαι είχε πάρει πριμ 50 εκατ. δραχμές γιατί είχε κάνει ένα πολύ καλό παιχνίδι».

-Ούτε όμως η ειδική εκκαθάριση έφερε αποτέλεσμα...
«Το 1998 μίλησα με τον τότε διευθυντή του Άρη, Χάρη Παπαγεωργίου, για από κοινού αγώνα για τακτοποίηση των χρεών. Ο Ηρακλής είχε τον κ. Εμφιετζόγλου και δεν ασχολήθηκε αρ

Keywords
Τυχαία Θέματα