Ο κόκκινος Δεκέμβρης και η ευκαιρία για ενίσχυση!

Γράφω με… χρονοκαθυστέρηση, αρκετές ώρες μετά το τελευταίο παιχνίδι του Ολυμπιακού, αφού ένα γερό κρυολόγημα με έχει τσακίσει. Δεν θα μπορούσα, όμως, να μην ξεκινήσω το σημερινό blog από τη διαπίστωση ότι οι «ερυθρόλευκοι» δείχνουν σε αυτό το κομμάτι της σεζόν το καλύτερο φετινό τους πρόσωπο.

Ξέρω ότι πολλοί από εμάς, θεωρούσαν δεδομένο πως η ομάδα του Βαλβέρδε, εύκολα ή δύσκολα,

θα καθαρίσει τα παιχνίδια με αντιπάλους όπως η Δόξα, ο Παναιτωλικός, η Κέρκυρα, ο Λεβαδειακός και ο ΠΑΣ. Ο Ολυμπιακός, όμως, όχι απλά πήρε με άνεση αυτά τα παιχνίδια, αλλά μέσα από τις εμφανίσεις του έδειξε πως στην καλή του μέρα δεν έχει αντίπαλο, κάτι που είχα επισημάνει και πριν από αρκετό καιρό κι ας μην άρεσε αυτή η διαπίστωση σε ορισμένους.

Μπορεί οι πρωταθλητές να δυσκολεύθηκαν πολύ στο ξεκίνημα της σεζόν μέχρι να βρουν τη σωστή χημεία, αλλά τώρα που τη βρήκαν, βγάζουν φλόγες. Στα πρώτα παιχνίδια και μέχρι να ρολάρουν, πέρα από τις γκέλες που έκαναν, κέρδιζαν με την ψυχή στο στόμα.

Στις καθυστερήσεις και με ανατροπή έκαμψαν την αντίσταση της Ξάνθης στον αγώνα της πρεμιέρας του πρωταθλήματος. Με 2-3 επιβλήθηκαν του Εργοτέλη στην Κρήτη, πάλι με την ψυχή στο στόμα. Ακολούθησε το 2-1 με τον ΠΑΟΚ, η ισοπαλία (1-1) με την ΑΕΚ, το άνετο πέρασμα από τη Νέα Σμύρνη (0-3) και καπάκι η γκέλα με τον ΟΦΗ στο «Καραϊσκάκη» (2-2).

Ήταν σαφές ότι κάτι έλειπε για να ισορροπήσει η ομάδα, να διώξει το καρδιοχτύπι και να κάνει πειστικές νίκες. Αυτό έγινε αρχικά με την αλλαγή στο τέρμα, αφού ο Κοστάντσο παρά τη μεγάλη περίοδο χάριτος αποδείχθηκε… καρμανιόλα και στη συνέχεια με το ρεγουλάρισμα της μηχανής στη μεσαία γραμμή.

Καταλυτική θεωρώ την απόφαση του Βαλβέρδε για αντικατάσταση του Πάμπλο Ορμπάιθ στη μεσαία γραμμή. Ο Βάσκος έχει υψηλό δείκτη τεχνικής κατάρτισης, είναι πολύ έξυπνος και ακολουθεί πιστά τις εντολές, αλλά αμυντικός χαφ δεν είναι, αφού δεν κόβει ούτε με βαλέ, πόσο μάλλον όταν αγωνίζεται σε μία ομάδα που παίζει με έναν «κόφτη».

Όπως πέρυσι από τη στιγμή που μπήκε στον άξονα ο Μοδέστο, «κούμπωσε» όλη η ενδεκάδα, φέτος έγινε κάτι ανάλογο με τον Γιάννη Μανιάτη. Ο διεθνής άσος από εκεί που ήταν εκτός αποστολής στα πρώτα παιχνίδια, εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία που του έδωσε ο προπονητής στον αγώνα του «Βελοντρόμ» και αυτομάτως «απογείωσε» όλη την ομάδα.

Ο Μανιάτης δεν είναι ο πιο γρήγορος, ο πιο τεχνίτης, ο πιο «εγκεφαλικός» χαφ, αλλά κάνει πολλές δουλειές και πολύ καλά. Τρέχει παντού, παίζει με τσαμπουκά, ξέρει τι σημαίνει… ελληνικό πρωτάθλημα κι όταν έχει τη μπάλα στα πόδια επιλέγει το... απλά και σίγουρα. Αυτές οι δύο προσθήκες, του Μέγερι και του Μανιάτη, σε συνδυασμό με το ότι η ομάδα είναι δουλεμένη από πέρυσι, οπότε δεν χρειάστηκε να ξεκινήσει από την αρχή, έφερε αυτά τα αποτελέσματα.

Από την ήττα με κάτω τα χέρια στην Τρίπολη, ο Ολυμπιακός έκανε ένα απίστευτο σερί με έξι νίκες, πέντε στο πρωτάθλημα και μία στο Champions League, με συνολική συγκομιδή 21-1 γκολ! Μόνο από την Άρσεναλ δέχθηκαν τέρμα, ενώ στην Ελλάδα έβαλαν

Keywords
Τυχαία Θέματα