Οι 12… άρχοντες του Euro

Τα τελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος θα διεξαχθούν χωρίς την παρουσία Ελλήνων διαιτητών, όπως ήταν αναμενόμενο και το Onsports σας παρουσιάζει τους 12 «εκλεκτούς».

H ΟΥΕΦΑ ανακοίνωσε χθες (20/12) τα ονόματα των δώδεκα διαιτητών που θα σφυρίξουν στην τελική φάση του Euro 2012, όμως δεν υπάρχει εκπρόσωπος από την Ελλάδα.

Υπάρχει ρέφερι από την Τουρκία και από την Σλοβενία, όμως δεν βρίσκεται μεταξύ των εκλεκτών κανείς από τη χώρα μας.

Ουσιαστικά πρόκειται για κάτι αναμενόμενο, αν αναλογιστούμε ότι κανείς διεθνής Ελληνας διαιτητής δεν περιλαμβάνεται στην κατηγορία ελίτ του πίνακα των ρέφερι της Ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου. Μόνο ο Τάσος Κάκος και ο Μιχάλης Κουκουλάκης είναι στην λεγόμενη… first class, αλλά αυτή δεν αρκεί για να είσαι «παρών» στις μεγάλες διοργανώσεις, ούτε καν σε αγώνες του Champions League. Εξάλλου, οι δύο διαιτητές μονίμως ορίζονται σε παιχνίδια για το Europa League. Οι υπόλοιποι Ελληνες ρέφερι (Σιδηρόπουλος, Σπάθας, Τριτσώνης) είναι στην third class, ενώ οι Γιάχος, Κωνσταντινέας θα λάβουν τα σήματα ΦΙΦΑ με το νέο έτος και θα τοποθετηθούν στη χαμηλότερη κατηγορία.

Είναι αξιοσημείωτο ότι μετά την αποχώρηση του Κύρου Βασάρα από την ενεργό δράση, η Ελλάδα δεν έχει διαιτητή στην υψηλότερη κατηγορία. Το μέλος της ΚΕΔ, πλέον, είναι ο μοναδικός Ελληνας διαιτητής που «σφύριξε» σε Μουντιάλ (το 2002 στη Ν. Κορέα και την Ιαπωνία) και σε Euro (το 2008), ενώ ήταν τέταρτος σε δύο ακόμα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, το 2000 και το 2004.

Το Onsports σας παρουσιάζει τους 12 διαιτητές που κλήθηκαν από την UEFA για να διευθύνουν τις αναμετρήσεις για τα τελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2012 στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας.

Σιουνέιτ Σακίρ (Τουρκία)

Από τους νεαρούς διαιτητές που θα συμμετάσχουν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Πολωνίας και της Ουκρανίας είναι ο Τούρκος, Σιουνέιτ Σακίρ. Ο 35χρονος έχει διευθύνει περισσότερα από 140 παιχνίδια στο πρωτάθλημα της Τουρκίας, ενώ η μεγαλύτερη διοργάνωση που έχει συμμετάσχει μέχρι στιγμής είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο κάτω των 20 του 2011 στην Κολομβία.

Το ντεμπούτο του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ήρθε το καλοκαίρι του 2003, όπου ήταν ο 4ος διαιτητής στην αναμέτρηση της Σκόντο με την Σλιέμα. Επίσης, βρέθηκε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 19 του 2007 στην Αυστρία, ενώ διαιτήτευσε και δύο παιχνίδια προκριματικών του Euro 2008.

Γιόνας Έρικσον (Σουηδία)

Από τους έμπειρους διαιτητές είναι ο Γιόνας Έρικσον, ο οποίος είναι επαγγελματίας από το 1994, όταν ήταν μόλις 20 χρονών. Τα τελευταία χρόνια είναι διαιτητής στην πρώτη κατηγορία της Σουηδίας, και έχει χριστεί διεθνής 63 φορές. Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2012 θα είναι η πρώτη του μεγάλη διοργάνωση, καθώς στο παρελθόν δεν είχε βρεθεί σε κάποιο Ευρωπαϊκό ή Παγκόσμιο Κύπελλο.

Βίκτορ Κασάι (Ουγγαρία)

Από τους καλύτερους διαιτητές της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια είναι ο Ούγγρος Βίκτορ Κασάι, ο οποίος από το 2003 είναι πλήρως διεθνής διαιτητής. Η πρώτη του μεγάλη διοργάνωση ήταν το προ

Keywords
Τυχαία Θέματα