Οι τελικοί του Μονάχου (videos)

Το «Αλιάνζ Αρένα» θα φορέσει στις 19 Μαΐου τα… γιορτινά του για να υποδεχθεί την Μπάγερν και την Τσέλσι, στον τελικό του Champions League, ωστόσο η πόλη του Μονάχου είχε πράξει το ίδιο τρεις φορές στο παρελθόν, για χάρη της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

30 Μαΐου 1979

Νότιγχαμ Φόρεστ-Μάλμο 1-0

Στις 30 Μαΐου

του 1979, η πόλη του Μονάχου και το Ολυμπιακό Στάδιο της πόλης, φιλοξενούν τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Μπροστά σε 57 χιλιάδες θεατές, η Νότιγχαμ Φόρεστ επικρατεί με 1-0, με τέρμα του Φράνσις στο 45ο λεπτό και γράφει ιστορία καθώς γίνεται η πρώτη αγγλική ομάδα η οποία κατακτά δυο συνεχόμενες φορές το βαρύτιμο τρόπαιο.

Αξίζει να σημειώσουμε πως από το 1977 έως το 1982, οι αγγλικές ομάδες κυριαρχούσαν στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, καθώς το είχαν κατακτήσει μόνο αυτές! Συγκεκριμένα μέσα στην εξαετία, η Λίβερπουλ κατέκτησε τρεις φορές το Κύπελλο Πρωταθλητριών, δυο η Νότιγχαμ Φόρεστ και μια η Άστον Βίλα.

{youtube}6fMqbt414ag{/youtube}

26 Μαΐου 1993

Μαρσέιγ-Μίλαν 1-0

Το πρώτο Champions League, όπως μετονομάστηκε το Κύπελλο Πρωταθλητριών, ολοκληρώθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου, όπου η Μαρσέιγ αντιμετώπισε την Μίλαν του Φάμπιο Καπέλο, με τους «Φωκαείς» να επικρατούν με 1-0 μπροστά σε 64,400 θεατές.

Το τέρμα που έκρινε την αναμέτρηση σημείωσε ο Μπασίλ Μπολί στο 44ο λεπτό, με τους «ροσονέρι» να χάνουν αρκετές ευκαιρίες για να ισοφαρίσουν. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως σε εκείνον τον τελικό αγωνίστηκαν για τις δυο ομάδες μεγάλοι σταρ του ποδοσφαίρου, όπως ο Φαμπιάν Μπαρτέζ, ο Μαρσέλ Ντεσαγί, ο Ντιντιέ Ντεσάμπ, ο Ρούντι Φέλερ, ο Μάρκο Φαν Μπάστεν, ο Φράνκο Μπαρέζι, ο Φρανκ Ράικαρντ και ο Ζαν Πιέρ Παπέν…

Να σημειώσουμε πως λίγο αργότερα ξέσπασε το σκάνδαλο Ταπί, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τον υποβιβασμό της Μαρσέιγ και τον αποκλεισμό της από την Ευρώπη για ένα χρόνο, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν κυρώσεις σχετιά με την κατάκτηση του τροπαίου.

{youtube}lz9FeFbAvgU{/youtube}

28 Μαΐου 1997

Μπορούσια Ντόρτμουντ-Γιουβέντους 3-1

Όπως η Μπάγερν φέτος, έτσι και η Ντόρτμουντ το 1997 αγωνίστηκε στην Γερμανία στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, και πάλι στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου, παρουσία 59 χιλιάδων θεατών.

Ο Καρλ-Χάιντς Ριντλ με δυο γκολ στο 29’και στο 34’ έδωσε το προβάδισμα στους Βεστφαλούς, ωστόσο το γκολ του Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο έδωσε νέο ενδιαφέρον στον αγώνα. Λίγα δευτερόλεπτα όπως αργότερα, ο Λαρς Ρίκεν, που είχε περάσει ως αλλαγή, με μια πανέμορφη λόμπα (στο ομορφότερο γκολ που ίσως έχει σημειωθεί σε τελικό Champions League), διαμόρφωσε το τελικό 3-1, με την Μπορούσια να κατακτά το πρώτο της Champions League.

{youtube}xI4H1lbfgX8{/youtube}

Keywords
Τυχαία Θέματα