Οταν ο «Θεός» ήρθε στην Ελλάδα... (videos+photos)

Στις 2 Δεκεμβρίου 1979 έμελλε να συμβεί αυτό που στην πορεία των χρόνων θα άλλαζε την ιστορία ολόκληρου του μπάσκετ, αλλά και του ελληνικού αθλητισμού γενικότερα.

Ο Νίκος Γκάλης, σε ηλικία 22 ετών, μπήκε στα ελληνικά γήπεδα φορώντας τη φανέλα του Αρη και κόντρα στον Ηρακλή, στο παρθενικό του ματς, πέτυχε με το... καλημέρα 30 πόντους.

Στην ελληνική μυθολογία οι «Θεοί» ήταν 12. Στην ελληνική μπασκετική ιστορία ένας... Ο Nick the Greek,

άρχισε να τη γράφει με χρυσά γράμματα, αν και στη διάρκεια αυτής, θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί μέγιστη αδικία, το γεγονός πως δεν κατόρθωσε τελικά να σηκώσει στη διάρκεια της καριέρας του, την κούπα του πρωταθλητή Ευρώπης.

Ο Νικόλαος Γεωργαλής, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στις 23 Ιουλίου 1957 στο Νιου Τζέρσεϊ της Νέας Υόρκης. Γιος φτωχών μεταναστών από τη Ρόδο, άκουγε στα παιδικά του χρόνια τον πατέρα του να τον προτρέπει να γίνει πυγμάχος. Το επιχείρησε, αλλά μη αντέχοντας η μητέρα του να τον βλέπει χτυπημένο, επιστρέφοντας από τις προπονήσεις, συνέβαλε τα μέγιστα ώστε να οδηγήσει τον Νίκο Γκάλη προς το χώρο του μπάσκετ.

Ολα, πλέον, είχαν πάρει το δρόμο τους... Το δρόμο της δόξας...

Το 1975 ο Γκάλης γίνεται δεκτός στο καθολικό κολέγιο του Σίλτον Χολ, όπου αμέσως εντάσσεται στην ομάδα μπάσκετ και μάλιστα με επιδόσεις τέτοιες που την τελευταία σεζόν φοίτησης του δίνουν τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στο NCAA με μέσο όρο 27.5 ανά αγώνα. Επίδοση που προκάλεσε τους Σέλτικς του μεγάλου Λάρι Μπερντ να τον επιλέξουν στο νούμερο 68 στα ντράφτς. Ωστόσο, αν και αποτελούσε για τον Γκάλη ένα όνειρο ζωής το να αγωνιστεί στο μαγικό κόσμο του ΝΒΑ και παρά το γεγονός ότι είχε την ευκαιρία λόγω αυτής της επιλογής να δοκιμάσει την τύχη του εκεί, δεν τού το επέτρεψε ένας τραυματσμός. Αποτέλεσμα; Το Σεπτέμβριο του 1979, ήρθε η ανακοίνωση της απόκτησής του από τον Αρη Θεσσαλονίκης.

Στις 2 Δεκεμβρίου, ο Γκάλης κάνει το ντεμπούτο του κόντρα στον Ηρακλή, πετυχαίνει 30 πόντους και αφήνει με το καλημέρα το δικό του, μοναδικό στίγμα για το τι θα επακολουθούσε...

Μέχρι το 1992, όταν και αποχώρησε από τους «κίτρινους», για να συνεχίσει την καριέρα του στον Παναθηναϊκό, μέτρησε 8 πρωταθλήματα, 5 κύπελλα, ενώ τη σπουδαιότερη διάκριση της καριέρας του τη βίωσε φορώντας τη φανέλα της εθνικής μας ομάδας, την οποία οδήγησε το 1987 στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Ευρωμπάσκετ της Αθήνας, στο οποίο και αναδείχτηκε πολυτιμότερος παίκτης.

Ακολούθησε το αργυρό στο Ευρωμπάσκετ του 1989 στο Ζάγκρεμπ και το κύπελλο που κατέκτησε με τον Παναθηναϊκό το 1993.

Αν και είχε τέσσερις φορές τη δυνατότητα, τρεις με τον Αρη και μια με τον Παναθηναϊκό, δεν κατόρθωσε σε κανένα Final 4 να προσθέσει στην πολύτιμη συλλογή τροπαίων, εκείνο του πρωταθλητή Ευρώπης.

Η ιστορία, πάντως, έγραψε και στην περίπτωση του Γκάλη δεν πρόκειται ποτέ να... ξεγράψει, πως σε 854 επίσημα παιχνίδια φόρτωσε τα αντίπαλα καλάθια με 25.995 πόντους (30.4 μ.ο).

Το 1981 στο Αρης - Ιωνικός ο Γκάλης πετυχα

Keywords
Τυχαία Θέματα