Παναθηναϊκός à la Roma

Πάμε λίγο πίσω. Τη σεζόν 2005-2006 ο Λουτσιάνο Σπαλέτι γίνεται προπονητής της Ρόμα, που εκτιμά την καλή δουλειά που έκανε στον πάγκο της Ουντινέζε. Η σεζόν ξεκινάει με τον Σπαλέτι να ψάχνεται και να δοκιμάζει κάθε δυνατή διάταξη στον αγωνιστικό χώρο. Στις έξι πρώτες αγωνιστικές η Ρόμα κατεβαίνει με έξι διαφορετικές διατάξεις στον αγωνιστικό χώρο και με πολλά διαφορετικά πρόσωπα.

Ψάξιμο, χωρίς φορ

Οι φορ της ομάδας είναι ο Μοντέλα, ο Κασάνο και ο Σαμπανί Νοντά, που είχαν πάρει από τη Μονακό. Ο Σπαλέτι δοκιμάζει σχήματα με τον

Τότι παρτενέρ του Κασάνο, με τον Μοντέλα ή τον Νοντά στην κορυφή και τον Τότι πίσω τους, ενώ στα άκρα της ομάδας παίζουν συνήθως ο Μαντσίνι με τον Ταντέι. Τίποτα δεν λειτουργεί και το ξεκίνημα είναι απογοητευτικό.

Στις 11 Δεκεμβρίου, η Ρόμα δίνει το 15ο παιχνίδι της στο Καμπιονάτο και χάνει στο Ολύμπικο 1-2 από την Παλέρμο. Η ομάδα του Σπαλέτι έχει νικήσει μόνο σε τέσσερις αγώνες από τους δεκαπέντε κι έχει πέντε ήττες και έξι ισοπαλίες. Σαν να μην έφταναν αυτά, η Ρόμα ξεμένει από επιθετικούς.

Ο Μοντέλα αγωνίζεται τελευταία φορά βασικός στις 19 Νοεμβρίου, στη συντριβή με 1-4 εντός έδρας από την Γιουβέντους. Ο Νοντά παίρνει τη θέση του στα επόμενα ματς, σκοράρει, αλλά τραυματίζεται στο ματς με την Παλέρμο. Στο ίδιο παιχνίδι αγωνίζεται για τελευταία φορά ο Κασάνο, που την Πρωτοχρονιά φεύγει για την Μαδρίτη και τη Ρεάλ. Απελπισία.

4-6-0

Μέσα από τις τραγικές αυτές συνθήκες, ξεπήδησε μια ομάδα που έγραψε ιστορία και έκανε έντεκα συνεχόμενες νίκες, επίδοση ρεκόρ για το Καμπιονάτο. Με τα χέρια δεμένα, ο Σπαλέτι είδε πως δεν του μένουν παρά εξτρίμ επιλογές. Βάφτισε τον Τότι σέντερ φορ και διαμόρφωσε την ομάδα του ως εξής.

Στην κορυφή ο Τότι πήρε τον ρόλο του false nine, στα άκρα παρέμειναν ο Ταντέι με τον Μαντσίνι και πίσω από τον αρχηγό, ο Σπαλέτι μονιμοποίησε τον Περότα, που μέχρι τότε έπαιζε πιο χαμηλά. Μπροστά από την άμυνα έπαιζε πάντα ο Ντε Ρόσι και δίπλα του ο Σπαλέτι είχε δύο επιλογές. Είτε έβαζε δεύτερο σκληρό μέσο κι επέλεγε έναν από τους Ντακούρ και Τομάσι, είτε έβαζε έναν αργό παίχτη, αλλά καλό και γρήγορο πασέρ, τον Ακουϊλάνι.

Σπασμένα φρένα

Η Ρόμα πήρε ισοπαλία 1-1 εκτός έδρας με την Σαμπντόρια στο πρώτο παιχνίδι μ’αυτήν την διάταξη και μετά έφυγε με σπασμένα φρένα. Έντεκα συνεχόμενες νίκες, με διαφορά τερμάτων 24-5! Η Ρόμα έπαιζε εκπληκτική μπάλα, οι κινήσεις στον χώρο ήταν ασταμάτητες και οι ιταλικές άμυνες γίνονταν σμπαράλια, αφού δεν είχαν ιδέα του πως να αντιμετωπίσουν κάτι τέτοιο.

Ο Τύπος ονόμασε την διάταξη 4-6-0 και οι αναλύσεις και οι συζητήσεις έδιναν κι έπαιρναν. Η Ρόμα έφτασε σε τέτοιο σημείο τελειότητας την συγκεκριμένη διάταξη και τακτική συμπεριφορά, που στο ματς που ο Τότι δεν ήταν διαθέσιμος, ο Σπαλέτι έβαλε στην κορυφή τον Ταντέι και συνέτριψε με 4-1 την Ουντινέζε εκτός έδρας.

Σ’αυτό το διάστημα ο Τότι είχε εννέα γκολ, τέσσερα με πέναλτι, σε δέκα αγώνες. Ο Μαντσίνι έκανε όργια ερχόμενος από το πλάι κι είχε επτά γκολ σε εννέα ματς

Keywords
Τυχαία Θέματα