Πρώτη γνωριμία με τους κινητήρες Diesel (photos)

Με την ευκαιρία της άρσης της απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ας επιχειρήσουμε να γνωρίσουμε τι ακριβώς είναι οι κινητήρες Diesel, πόσο διαφέρουν και σε τι από τους άλλους.

Το αργό πετρέλαιο

είναι μία σχεδόν ξεπερασμένη πηγή ενέργειας που - μέρα με τη μέρα - γίνεται όλο και πιο σπάνιο και ακριβό. Οι πολύ υψηλές τιμές του αργού πετρελαίου δείχνουν ότι απαιτείται πολύ προσεκτική διαχείριση των υπόλοιπων πόρων.

Για τη χρήση του απαιτείται πολύ καλή εκμετάλλευση, τόσο από τα διυλιστήρια, όσο και από τους χρήστες. Οι τελευταίοι πρέπει να πάρουν δύναμη και οικονομία από τους κινητήρες, που θα το χρησιμοποιήσουν. Η αύξηση της απόδοσης των κινητήρων αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα, καθώς κάθε ποσοστιαία αύξηση της απόδοσης μειώνει την εξάρτηση από το πετρέλαιο και συμβάλλει στη διατήρηση των πόρων και την προστασία του κλίματος.

Η βελτίωση της απόδοσης όχι μόνον έχει γεωστρατηγικό αντίκτυπο, αλλά προσφέρει και σημαντικά οικονομικά οφέλη. Ειδικότερα, σε μία εποχή που οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύονται στα ύψη, οι πελάτες, εκτός του ότι ενδιαφέρονται για το κόστος συντήρησης των αυτοκινήτων τους, αξιοποιούν και την κάθε ευκαιρία μείωσης του λειτουργικού κόστους. Η καθαρή τεχνολογία diesel μπορεί να συμβάλλει σημαντικά από αυτή την άποψη.

Καθαρός diesel - Σύγκριση με άλλες φιλοσοφίες κινητήρων

Η βιομηχανία του αυτοκινήτου συνεχίζει την προσπάθεια για αύξηση της απόδοσης των κινητήρων βενζίνης και diesel όπως και των υβριδικών. Οι υπάρχουσες φιλοσοφίες κινητήρων θα συνεχίσουν να υπάρχουν στο εγγύς μέλλον. Παράλληλα, η βιομηχανία αυτοκινήτου εξελίσσει εναλλακτικά συστήματα κίνησης για χρήση σε ηλεκτρικά οχήματα μπαταρίας και υδρογονοκίνητα με μακροπρόθεσμο στόχο τη μείωση των εκπομπών CO2, απαντώντας παράλληλα στη χρήση πεπερασμένων πηγών ενέργειας.

Η βιομηχανία στοχεύει συνειδητά στη συνέργεια πολυάριθμων φιλοσοφιών κινητήρων για δραστική μείωση των εκπομπών CO2 από τον τομέα μεταφορών και διατήρηση των ενεργειακών αποθεμάτων μας. Κάθε πελάτης πρέπει να μπορεί να επιλέγει μία φιλοσοφία κινητήρα που να ικανοποιεί τις ανάγκες του.

Οι στόχοι βελτίωσης της απόδοσης σύμφωνα με τις διαφορετικές φιλοσοφίες και τις προκαθορισμένες χρήσεις τους μπορούν να περιγραφούν και να καταταχθούν ως εξής:

Η απόδοση των βενζινοκινητήρων μπορεί να αυξηθεί με μείωση του κυβισμού και τη χρήση υπερσυμπίεσης, όπως και μέσω διαχείρισης της ισχύος και της θερμότητας. Αυτή η φιλοσοφία παρέχει καλή αναλογία τιμής/επιδόσεων συγκριτικά με άλλες τεχνολογίες, κυρίως στην περίπτωση μικρών οχημάτων.

Κατά κανόνα, οι καθαροί πετρελαιοκινητήρες προσφέρουν τις ίδιες δυνατότητες με τους βενζινοκινητήρες στη μείωση της κατανάλωσης. Ωστόσο, η ακόμα υψηλότερη απόδοση του diesel καθιστά αυτή την τεχνολογία πολύ χρήσιμη για πελάτες που συνήθως «γράφουν» πολλά χιλιόμετρα το χρόνο. Στον τομέα αυτό, ένας καθαρός πετρελαιοκινητήρας δείχνει την υπεροχή του: χαμηλή κατανάλωση καυσίμου και άριστη αυτονομία - το πλεονέκτημ

Keywords
Τυχαία Θέματα