Σ. Γιαννακά: Αδιανόητο το «όχι» στο Νέο Μνημόνιο

Η Σ. Γιαννακά στην ομιλία της έδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα υπερψήφισης του Νέου Μνημονίου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως αδυνατεί να κατανοήσει την άρνηση κάποιων να ψηφίσουν τα νέα μέτρα χωρίς ωστόσο να έχουν να παρουσιάσουν άλλο σχέδιο διαφυγής.

Διαβάστε αναλυτικά την ομιλία της:

Αγαπητοί συνάδελφοι, όλοι μας παρακολουθούν. Για μία ακόμη φορά τα βλέμματα όλων των Ελλήνων, των Ευρωπαίων, του κόσμου είναι στραμμένα πάνω

μας, εδώ στη Βουλή. Ο φακός του πλανήτη εστιάζει πάλι στην Ελλάδα. Είναι λογικό, λοιπόν, να υπάρχει φόρτιση, ένταση, ακόμη και οργή σε αυτή την Αίθουσα κι έξω στο δρόμο.

Δυόμισι χρόνια τώρα ζούμε δραματικές στιγμές σαν Έθνος. Ήρθε, όμως, η ώρα ο καθένας από εμάς να είναι αντιμέτωπος με τη συνείδησή του και με το ιστορικό του χρέος, όπως το αντιλαμβάνεται.

Τι διακυβεύεται σήμερα, κύριοι συνάδελφοι; Τι ψηφίζουμε;

Επιγραμματικά, με το δεύτερο μνημόνιο οι εταίροι μας δανείζουν συνολικά περίπου 250 δισεκατομμύρια, κουρεύουν ένα χρέος 100 δισεκατομμύρια, προκειμένου να αποφύγουμε την ασύντακτη χρεοκοπία και την εξαθλίωση. Μας δίνουν επίσης ένα περιθώριο έως το 2015, να μην δημιουργούμε πια χρέη και ελλείμματα, να σταθούμε στα πόδια μας, στις δικές μας παραγωγικές δυνάμεις. Για να συμβεί αυτό, λένε ότι η Ελλάδα πρέπει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της, τους ρυθμούς ανάπτυξης, να ξαναφτιάξει το κράτος, να κάνει βαθιές τομές, να απελευθερώσει την οικονομία.

Οι δανειστές μας γνωρίζουν, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι η Ελλάδα που δεν έκανε αυτές τις αλλαγές επί τριάντα χρόνια, δεν μπορεί να ανταποκριθεί πρόθυμα. Το κράτος της μεταπολίτευσης απέδειξε ότι απεχθάνεται τις μεταρρυθμίσεις και έχει πολλούς εκπροσώπους σ’ αυτήν την Αίθουσα. Το ξέρουμε εμείς, το ξέρουν κι εκείνοι.

Μας επιβάλλουν, λοιπόν, οι εταίροι μας άμεσα να μειώσουμε το κόστος εργασίας, να βελτιώσουμε την απασχόληση, την αγορά και να πάρουμε επώδυνες πρωτοβουλίες για το κράτος. Όσο και αν η Ελλάδα συνθλίβεται καθημερινά, οι στόχοι αυτοί είναι αμετακίνητοι. Υπάρχει άλλη λύση; Ναι, υπάρχει η λύση της στάσης πληρωμών. Ακόμη, όμως, και για μια συντεταγμένη χρεοκοπία εντός του ευρώ πρέπει να εξασφαλίσουμε τη στήριξη της ευρωζώνης. Θα μας δώσουν χρήματα για τις ελληνικές τράπεζες στην περίπτωση αυτή; Θα μας δώσουν χρήματα για να καλύψουμε τις ταμειακές μας ανάγκες; Για τι περικοπές μισθών και συντάξεων θα μιλάμε τότε; Για τι κόστος ζωής θα μιλάμε;

Υπάρχει άλλη λύση; Ναι, υπάρχει η λύση της ασύντακτης χρεοκοπίας, που θα μας γυρίσει στη δραχμή και σε όλα όσα αυτό συνεπάγεται για τον ελληνικό λαό. Υπάρχει λύση; Υπάρχει η λύση που μας προσφέρεται σήμερα, να αποφασίσουμε δηλαδή και να ψηφίσουμε, αγαπητοί συνάδελφοι, τρία πράγματα: Πρώτον, το μεγάλο δάνειο, δεύτερον τις βαθιές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα ώστε να γίνει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα και τρίτον, ψηφίζουμε τα μέτρα που συνοδεύουν αυτές τις αλλαγές, ψηφίζουμε, δηλαδή, την επιβίωση και την προοπτική.

Αγαπητοί συνάδελφοι, ανάμεσα στις τρεις λύσεις που μόλις περιέγραψα η τρ

Keywords
Τυχαία Θέματα