Σιμάο - Βιτόλο, οι βάσεις του Φερέιρα

Χαίρετε κύριοι. Όπως συμβαίνει πάντα μετά από καλά αποτελέσματα στον Παναθηναϊκό υπάρχει μια ευφορία.

Η αλήθεια είναι πως η εικόνα της ομάδας του Φερέιρα στην Ξάνθη ήταν καλή. Μέχρι την αποβολή του Βιτόλο ο Παναθηναϊκός εκμεταλλεύτηκε τέλεια τη βοήθεια και την ώθηση που του έδινε ο άνεμος. Έβγαλε σε αυτό το διάστημα αυτοματισμούς και η

ανάπτυξή του ήταν σίγουρα ελκυστική. Στο δεύτερο ημίχρονο και μετά τα δύο γκολ της Ξάνθης επιστρατεύτηκε η ψυχή αλλά χρειάστηκε και η βοήθεια από τον Φερέιρα που με την είσοδο του Κάντε θωράκισε την άμυνά του.

Προσωπικά συμφωνώ πολύ με τον Θέμη που και στο κείμενό του αλλά και στην εκπομπή ισχυρίστηκε πως το παιχνίδι στην Ξάνθη ήταν ειδικών συνθηκών και δεν προσφέρεται για συμπεράσματα. Είναι δεδομένο πως η δύναμη του αέρα όπως έκανε στο δεύτερο ημίχρονο τη μπάλα να φεύγει σαν τορπίλη και στο πρώτο έδινε φτερά στους παίκτες του Παναθηναϊκού και εμπόδιζε τους αμυντικούς της Ξάνθης. Όμως δεν γίνεται κανένας να αμφισβητήσει την προσπάθεια των παικτών του Φερέιρα να παίξουν με τη μπάλα κάτω και να ανοίξουν την αντίπαλη άμυνα με ορθολογικό τρόπο. Είναι πολύ σημαντικό ο Πορτογάλος προπονητής να αντιληφθεί πως τη δυνατότητα στους Λέτο, Κουίνσι να είναι τόσο επιθετικοί και να πρεσάρουν ψηλά την έδωσε η ταυτόχρονη συμμετοχή του δίδυμου Βιτόλο, Σιμάο.

Στην Ελλάδα προσπαθώντας να δείξουμε πως γνωρίζουμε το σύγχρονο ποδόσφαιρο το βλέπουμε ανάποδα και ακυρώνουμε τη λογική. Σε οποιαδήποτε δεκαετία και αν βρισκόμαστε για να μπορείς να επιτεθείς πρέπει να έχεις καλή αμυντική λειτουργία. Αν πίσω μπάζεις πολύ απλά δεν θα έχεις κατοχή για να μπορέσεις να χτίσεις το επιθετικό σου πνεύμα. Το πρέσινκ ψιλά χωρίς αμυντική ασφάλεια πίσω είναι κωμικό και μπορεί να σε εκθέσει ανεπανόρθωτα. Ο Βαλβέρδε επειδή έχει τους Μέλμπερκ – Αβραάμ στο κέντρο της άμυνας έχει την ευχέρεια σε κάποια παιχνίδια να χρησιμοποιεί περισσότερους επιθετικογενείς παίκτες από μέση και μπροστά χωρίς να το πληρώνει στα αποτελέσματα.

Στην πράξη βέβαια χωρίς δεμένο κέντρο η ομάδα του είναι χειρότερη αλλά κάποιες φάσεις θα τις γλιτώσει ο Μέλμπερκ, υπάρχει και ποιότητα μπροστά οπότε και η λάθος ποδοσφαιρική προσέγγιση του Βαλβέρδε δεν φαίνεται πάντα στα αποτελέσματα. Στον Παναθηναϊκός όμως με τα στόπερ που στελεχώνουν το ρόστερ δεν υπάρχει η πολυτέλεια να παρουσιαστεί με σοφτ ποδοσφαιριστές στον άξονα. Ειδικά από τη στιγμή που ο Φερέιρα φαίνεται πως σχεδιάζει έναν Παναθηναϊκό που ο επιθετικός του αλλά και οι δύο εξτρέμ του θα παίζουν πολύ ψηλά.

Για να μπορέσει όμως η τριάδα Ρούντολφ, Λέτο, Κουίνσι να μένει για αρκετό διάστημα ψηλά θα πρέπει να το επιτρέψουν οι χαφ που θα παίζουν στον άξονα. Αν ο Πορτογάλος τεχνικός επιστρέψει σε διατάξεις με τους Κατσουράνη, Ζεκά στο κέντρο θα έρθουν παιχνίδια που θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι. Το δίδυμο Σιμάο, Βιτόλο αποδείχθηκε στην πράξη πως μπορεί να κάνει πολύ πιο επιθετικό τον Παναθηναϊκό καθώς απελευθερώνει σίγουρα 3 παίκτες. Στο παιχνίδι με την Ξάνθη ο Ζεκά έμεινε πιο χαμηλά στο πλάι για να βο

Keywords
Τυχαία Θέματα