Στη Βουλή το νομοσχέδιο, αντιδρούν ΕΠΟ και FIFA

Σήμερα (14/02) θα κατατεθεί στη Βουλή το νέο αθλητικό νομοσχέδιο. Σε δύο συνεδριάσεις η συζήτηση και η ψήφιση. Προειδοποιήσεις από την FIFA μετά τις αιτιάσεις της ΕΠΟ.

Το αθλητικό νομοσχέδιο, το οποίο αφορά άμεσα τον Παναθηναϊκό καθώς αν «περάσει» θα επιτρέψει στους Σαουδάραβες επενδυτές να πάρουν το πλειοψηφικό πακέτο της ΠΑΕ όπως υποστηρίζουν ότι θέλουν να κάνουν,

θα φτάσει σήμερα στην ολομέλεια του ελληνικού κοινοβουλίου.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «ΠΡΑΣΙΝΗ», παρά τις αλλαγές στις συνθέσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων, με τις διαγραφές βουλευτών, ο εισηγητής του νομοσχεδίου, Σάββας Εμινίδης, έχει ήδη στείλει στους 300 συναδέλφους του το εισαγωγικό κείμενο στο οποίο γίνεται περιγραφή των διατάξεων και περιλαμβάνονται τρία άρθρα που δίνουν ουσιαστικά την κατεύθυνση των αλλαγών που θα προκύψουν με την ψήφιση του νόμου.

«Με τα άρθρα 18 και 19 αυστηροποιούνται οι όροι και προϋποθέσεις για την απόκτηση μετοχών και την άσκηση διοίκησης σε μια Α.Α.Ε (σ.σ. ανώνυμη αθλητική εταιρεία) και ενισχύεται η διαφάνεια. Στο άρθρο 19 υπάρχει διαφωνία με την ΕΠΟ, η οποία θέτει θέμα UEFA και αυτοδιοίκητου του ελληνικού ποδοσφαίρου. Με το άρθρο 20 παρέχεται πλέον και σε φυσικά πρόσωπα με ιθαγένεια τρίτης χώρας εκτός ΕΕ η δυνατότητα απόκτησης μετοχών Α.Α.Ε. μετά από έλεγχο και άδεια της ΕΕΑ», αναφέρει μεταξύ άλλων το εισαγωγικό κείμενο του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ που είναι εκ των εισηγητών του νομοσχεδίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως όλα δείχνουν ότι ο νέος νόμος θα ψηφιστεί, αφού συζητηθεί σήμερα (14/02), αύριο (15/02) και θα αποτελεί πλέον νόμο του κράτους. Η ΕΠΟ πάντως διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις κι έχει βάλει στο «κόλπο» τη FIFA, τονίζοντας πως πρέπει να γίνει αναδιατύπωση για τις αρμοδιότητες του ελεγκτικού μηχανισμού της Πολιτείας, θέτοντας ουσιαστικά θέμα αυτοδιοίκητου.

Η ομοσπονδία θέλει να περιοριστούν οι αρμοδιότητες του ελεγκτικού μηχανισμού και δεν θέλει να χορηγούνται πιστοποιητικά από την ΕΕΑ για τη συμμετοχή των ομάδων στα επαγγελματικά πρωταθλήματα, αφού θεωρείται πως με αυτό τον τρόπο παραβιάζεται το αυτοδιοίκητο. Η Πολιτεία από την πλευρά της είναι ανυποχώρητη σε αυτό το θέμα και κάπου εδώ εμπλέκεται η FIFA.

Η ΕΠΟ είχε ανοικτή επικοινωνία με τη FIFA η οποία προσπάθησε να στηρίξει τις θέσεις της και μάλιστα δεν αποκλείεται να στείλει «τελεσίγραφο», μέσα στις επόμενες 48 ώρες, αναφέροντας τις αλλαγές που θέλει να γίνουν στο νέο νομοσχέδιο. Η ομοσπονδία από την πλευρά της έχει στείλει επιστολές στα κόμματα έτσι ώστε να κάνει γνωστές τις θέσεις της και περιμένει να δει ποιοι θα συμμαχήσουν μαζί της και ποιοι όχι.

Keywords
Τυχαία Θέματα