Τα πάντα θα κριθούν στο πλάνο

Φτάσαμε, λοιπόν, κοντά στο σημείο μηδέν. Η αποστολή απολογητικού υπομνήματος προς την ΟΥΕΦΑ θέτει στην κρίση της πειθαρχικής επιτροπής – με την αρνητικότατη εισήγηση του αρμόδιου εισαγγελέα – το μέλλον της ΑΕΚ.

Εκτιμώ, πως έστω και στο παρά ένα, οι μέτοχοι θα βάλουν κάποια χρήματα. Αλλά το πιο σπουδαίο, είναι πως θα πορευθεί η ομάδα από εδώ και πέρα. Βάσει ποιας στρατηγικής θα κινήσει διαδικασίες οικονομικής εξυγίανσης και αγωνιστικής ανασυγκρότησης…

Δεν

ισχυρίζομαι πως η ΑΕΚ λύνει τα προβλήματα της από τα μετοχικά «μαγειρέματα» που κορυφώνονται τις τελευταίες ώρες. Αντίθετα, εκφράζω ζωηρότατες αμφιβολίες για τη μέθοδο που χρησιμοποιούν. Η επιλογή να λύσουν οικονομικά προβλήματα που οι ίδιοι δημιούργησαν, προχωρώντας σε νέο δάνειο (με άγνωστους επί του παρόντος όρους, που καλό θα είναι να τους εξετάσουν εξονυχιστικά πριν συμφωνήσουν), δεν με βρίσκει σύμφωνο.

Χώρια, που απέχει παρασάγγες αυτό που επιχειρούν να κάνουν, από αυτό που λέχθηκε αρχικά από τον Νικολαΐδη και χαιρετίστηκε απ’ όλους. Διότι, είναι σαφές πως οι μέτοχοι έχουν παρεκκλίνει πλέον κατά πολύ από τη λογική του να πληρώσουν τα χρέη που δημιουργήθηκαν στις χρήσεις τους και να αποχωρήσουν. Αντίθετα, η λύση που μεθοδεύουν είναι να βάλουν κάποια χρήματα τώρα και να διατηρήσουν έλεγχο της κατάστασης.

Συν τοις άλλοις, κατά την άποψη μου δημιουργείται και ένα πρόβλημα μείζονος σημασίας, με το οποίο ελάχιστοι ασχολούνται πραγματικά. Η ΟΥΕΦΑ δεν ζητά μόνο λεφτά, αλλά και πλάνο που θα τηρηθεί απαρέγκλιτα και θα οδηγήσει την ομάδα σε οικονομική εξυγίανση. Και εδώ είναι τα πραγματικά δύσκολα. Ποιος θα χαράξει στρατηγική για την ΑΕΚ; Οι μέτοχοι που δεν επιθυμούν καμία σχέση μαζί της; Και ποιος θα κληθεί να την εφαρμόσει, χωρίς άλλα λάθη.

Το πρόβλημα είναι σύνθετο και εξόχως σημαντικό. Διότι και σε άλλες εποχές του παρελθόντος, ακόμα και όταν η ΑΕΚ είχε χρήματα να διαθέσει, το πρόβλημα ήταν πάντα στις επιλογές. Στην έλλειψη στρατηγικής, που θα έδινε όραμα στον κόσμο και θα τηρούνταν μέχρι τέλους. Στις επιλογές προσώπων, τα οποία στη πλειοψηφία τους αποδείχθηκαν κατώτερα των απαιτήσεων. Με αποτέλεσμα, να χαθούν πολλές και σημαντικές ευκαιρίες, που θα μπορούσαν να βγάλουν τον σύλλογο από την πίεση.

Μαζί με το οικονομικό κομμάτι της εταιρείας, βρίσκεται και το αγωνιστικό. Η εικόνα εξαθλίωσης που βγάζει η ΑΕΚ δεν μπορεί να συνεχιστεί. Είναι σαφές, πως και σε αυτόν τον τομέα απαιτούνται ριζοσπαστικές λύσεις. Επιλογές προσώπων που θα έχουν πραγματικές ικανότητες, να πετύχουν πολλά με τα λίγα. Ακόμα και η τρέχουσα περίοδος, δείχνει πως αυτό μπορεί να είναι εφικτό, αρκεί να υπάρχουν γνώσεις, επαφές και τόλμη. Έτσι η ΑΕΚ πήρε τον Βάργκας – που δεν τον ήξερε ο Χιμένεθ – με 250.000 ευρώ. Με 4-5 Βάργκας και νέα παιδιά, που θα παίζουν για τη φανέλα και θα είναι συνειδητοποιημένοι ως προς το μέγεθος, η ΑΕΚ μπορεί να αλλάξει και σε αυτό το κομμάτι.

Keywords
Τυχαία Θέματα