«Βασίλισσα» και στο μπάσκετ (photos+videos)

Παράλληλα με την ίδρυση του ποδοσφαιρικού τμήματος της ΑΕΚ, ιδρύθηκε πριν από 88 χρόνια και το αντίστοιχο της καλαθοσφαίρισης...

Η «Βασίλισσα» του ελληνικού μπάσκετ μετράει 2 ευρωπαϊκούς τίτλους και 11 εγχώριους (8 πρωταθλήματα Ελλάδας και 3 κύπελλα) και σίγουρα αποτελεί από τις ομάδες με τεράστια ιστορία, παρά το γεγονός πως πλέον αγωνίζεται στην Α2 Εθνική κατηγορία και δεν διανύσει την καλύτερη δυνατή περίοδο.

Το 1924 παράλληλα με την ίδρυση του ποδοσφαιρικού

τμήματος του συλλόγου ιδρύθηκε και το τμήμα μπάσκετ. Την ίδια χρονική περίοδο η ΑΕΚ αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Αθηνών στο ανεπίσημο πρωτάθλημα που διοργάνωσε η ΧΑΝ Αθηνών. Το 1927 συστάθηκε ο ΣΕΓΑΣ και διοργάνωσε το πρώτο Πανελλήνιο πρωτάθλημα. Η ΑΕΚ συμμετείχε στο δεύτερο Πανελλήνιο πρωτάθλημα την περίοδου 1928-1929 αποχώρησε όμως μαζί με άλλες 2 ομάδες μετά από ένσταση που υπέβαλλε. Η επόμενη συμμετοχή της ΑΕΚ στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα ήταν την περίοδο 1952-53. Την περίοδο 1954-55 συμμετείχε για τρίτη φορά στο πρωτάθλημα Ελλάδος και αναδείχτηκε δεύτερη έχοντας μόνο μια ήττα από τον πρωταθλητή Πανελλήνιο. Το 1958 η ΑΕΚ υπό τις οδηγίες του Μίσσα Πανταζόπουλου κατάκτησε το πρώτο της πρωτάθλημα Ελλάδος. Η επόμενη δεκαετία υπήρξε η σημαντικότερη στην ιστορία της ΑΕΚ στο μπάσκετ, καθώς έπιασε την κορυφή της Ελλάδας. Ηγετική φυσιογνωμία υπήρξε ο καλαθοσφαιριστής Γιώργος Αμερικάνος.

Την περίοδο 1962-1963 η ΑΕΚ κατακτά το πρώτο από τα τέσσερα συνεχόμενα πρωταθλήματα. Την περίοδο 1964-65 ο Γιώργος Αμερικάνος θα αναδειχθεί πρώτος σκόρερ της Α’ Εθνικής και μαζί του η ΑΕΚ πρωταθλήτρια Ελλάδος. Την επόμενη αγωνιστική σεζόν 1965-1966 η ΑΕΚ κατακτά το 4ο συνεχόμενο πρωτάθλημα Ελλάδος και παράλληλα γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα που συμμετέχει στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών αγωνιζόμενη στο Φάιναλ Φορ που διεξήχθη στην Ιταλία. Την επόμενη χρονιά η ΑΕΚ χάνει το πρωτάθλημα από τον Παναθηναϊκό για μια μόλις ήττα. Ένα χρόνο όμως αργότερα με προπονητή το Νίκο Μήλα θα επιστρέψει στην κορυφή της Ελλάδας κατακτώντας το πρωτάθλημα της σεζόν 1967-1968 αήττητη με το Γιώργο Αμερικάνο να αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ Ελλάδος.

Το πρώτο Ευρωπαϊκό και η φθίνουσα πορεία

Στην Ευρώπη η περίοδος 1967-1968 υπήρξε σταθμός για την ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Η πρωταθλήτρια ΑΕΚ κατέκτησε και το Κύπελλο Κυπελλούχων επικρατώντας στον τελικό, που έγινε στο Καλλιμάρμαρο στάδιο επί της Σλάβια Πράγας. Η ΑΕΚ έγινε ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που κατέκτησε ευρωπαϊκό τρόπαιο. Μάλιστα αξίζει να αναφέρουμε πως στον αγώνα σημειώθηκε παγκόσμιο ρεκόρ θεατών σε αγώνα μπάσκετ. Ακολούθησε μια χρονιά κατά την οποία η ΑΕΚ τερμάτισε στη δεύτερη θέση, ενώ την περίοδο 1969-1970 η ΑΕΚ θα αναδειχθεί και πάλι πρωταθλήτρια κατακτώντας έτσι 6 πρωταθλήματα μέσα σε 8 χρόνια.

{youtube}6s4UOAd3cNA{/youtube}

Το 1971 η ΑΕΚ κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα χωρίς όμως να καταφέρει να το διεκδικήσει, ενώ το 1974 περιορίστηκε και πάλι στη δεύτερη θέση, έχοντας μια λιγότερη ήττα από τον πρωταθλητή Παναθη

Keywords
Τυχαία Θέματα