Ο παλιός γάιδαρος δεν μαθαίνει καινούργια περπατησιά

«Να πούμε και ένα μπράβο στους Έλληνες». Με αυτήν τη φράση, πριν από λίγες ημέρες, ο Γερμανός πρώην υφυπουργός Οικονομικών και νυν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γεργκ Άσμουσεν, επιχείρησε να εμφανίσει ένα διαφορετικό προφίλ, από εκείνο του «σκληρού» τραπεζίτη, που ενδιαφέρεται μόνο για το πώς θα αποπληρώσουν οι Έλληνες τα χρέη προς τους δανειστές τους.
Πρόκειται, προφανώς, για τον ίδιο κ. Άσμουσεν, ο οποίος, λίγα 24ωρα μετά την προαναφερθείσα δήλωσή του, συμμετείχε στη λήψη της
απόφασης της ΕΚΤ να σταματήσει, από τις 25 Ιουλίου, να δέχεται «την προσκόμιση ελληνικών κρατικών ομολόγων ως ενέχυρων για αναχρηματοδότηση, λόγω της λήξης του προγράμματος επαναγοράς διαπραγματεύσιμων χρεογράφων που έχουν εκδοθεί ή είναι πλήρως εγγυημένα από το ελληνικό κράτος». Και επειδή η τελευταία φράση ηχεί σαν την κινεζική γλώσσα στα αυτιά των πολλών, αυτό στην πράξη σημαίνει ότι η ΕΚΤ αυξάνει την πίεση προς την ελληνική πλευρά, κλείνοντας ουσιαστικά κάθε «παράθυρο» επαναδιαπραγμάτευσης, καθώς συνδέει την περαιτέρω χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών με την αξιολόγηση της Τρόικας, από την οποία θα κριθεί, άλλωστε, και η τύχη του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.
Keywords
Τυχαία Θέματα