21 ώρες μεγαλείο με την ΑΕΚ στη Νέα Σινώπη

23:04 9/7/2013 - Πηγή: AEK365

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΟΥΡΤΖΗΣ

Στην ΑΕΚοκρατούμενη περιοχή της Νέας Σινώπης , που βρίσκεται στους πρόποδες του Ζάλογκου, με όσα ζήσαμε στις 21 ώρες παραμονής μας κοντά στους Πόντιους κατοίκους της, διαπιστώσαμε ότι η ΑΕΚ, ήταν, είναι και θα παραμείνει η ιστορικότερη ομάδα στη χώρα. Kαι ο ...δικός της χορός, δεν θα οδηγήσει σε ... «Νέο Ζάλογκο», αλλά σε ανάταση ψυχής και αναγέννησή της... Άλλωστε ένας Πόντιος, ο Δημήτρης Μελισανίδης, ανέλαβε την 'επιχείρηση' επιστροφής της ΑΕΚ,

στο μεγαλείο της ισχύος της. Και είναι σίγουρο, ότι οδηγούμενος και μόνο από το μεγαλείο της σημαίας των Ποντίων, που έχει ως σήμα τον μονοκέφαλο αυτοκρατορικό αετό του Βυζαντινού κράτους ,είναι σε θέση να οδηγήσει και τον δικέφαλο αετό της ΑΕΚ στο «Έβερεστ» που ελληνικού αθλητικού γίγνεσθαι.

Ήταν τέτοιο το κλίμα που ζήσαμε στη Νέα Σινώπη Πρεβέζης, που είχαμε την αίσθηση, ότι ετοιμαζόμαστε για να πάμε σε αγώνα της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια! Και προσπαθούμε να μεταφέρουμε αυτό το κλίμα, χρησιμοποιώντας στα «περιεχόμενα» του κειμένου μας ποντική διάλεκτο. «ΑΕΚαρα, αγαπώσεν, πεθαίνω για τε σεν και έναν ζωήν με σεν», είπε κάποια στιγμή στον Κώστα Νεστορίδη ένας παππούς, που πρέπει να ήταν γύρω στα 90! Σχεδόν συνομήλικος δηλαδή με την ιστορία την ΑΕΚ. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου φιλάθλων ΑΕΚ στην περιοχή Χρήστος Τερζόγλου, ήρθε κοντά μας και μας ρώτησε ένα καταλάβαμε τι είπε ο παππούς. «Αεκάρα σ ΄ αγαπώ και πεθαίνω για σένα. Και μια ζωή με σένα», μου... μετέφρασε, όταν του έγνεψα αρνητικά. Και συνέχισε: «Να ξέρεις, ότι όλοι εμείς εδώ στο χωρίο, έχουμε την ΑΕΚ ως τρόπο ζωής. Δεν μας ενδιαφέρει σε ποια κατηγορία αγωνίζεται. Ούτε τι θέση παίρνει στα νοθευμένα έδω και χρόνια πρωταθλήματα. Μας ενδιαφέρει ότι το «κιτρινόμαυρο» χρώμα του Βυζαντίου και ο «δικέφαλος αετός» στις φανέλες της ΑΕΚ, μας ταξιδεύει στην πατρίδα μας. Τον Πόντο. Και αυτό για μας είναι λύτρωση. Είναι σωτηρία».

«Ζούν και αναπνέουν» για την ΑΕΚ

Ο Λάμπρος Γεωργιάδης, μας είχε μιλήσει για την ΑΕΚολατρεία που υπάρχει στην κωμόπολη του Νομού Πρέβεζας. Όμως δεν μπορούσαμε να τον πιστέψουμε! Και δεν κρύβουμε, πως θεωρήσαμε υπερβολικό τον Πρεβεζάνο ασο, που είναι ακόμη στη μνήμη μας, με τη πλούσια χαίτη του να ανεμίζει στους αετήσιους διασκελισμούς του με την «κιτρινόμαυρη» φανέλα. Δεν μπορούσαμε να κατανοήσουμε ότι σε μια περιοχή το 90% των περίπου 800 κατοίκων της έχουν ως τρόπο ζωής την ΑΕΚ. Όχι ότι η ΑΕΚ, δεν το αξίζει. Όμως αναρωτηθήκαμε εάν είναι δυνατό, αυτό που ακούγεται..εξωπραγματικό να είναι και αληθινό. Το ζήσαμε όμως. Και διαπιστώσαμε ότι στη Νέα Σινώπη, «ζουν και αναπνέουν» για την ΑΕΚ! Ίσως και λόγω Κώστα Νεστορίδη, που είναι από τα καμάρια της περιοχής, αφού έζησε εκεί όταν ήταν 12 χρονών και στη συνέχεια εξελίχθηκε στον ποδοσφαιριστή θρύλο, που γιγάντωσε την ΑΕΚ. Για τους κατοίκους στη Νέα Σινώπη, ο «Νέστωρας» του ελληνικού ποδοσφαίρου, είναι το «ημέτερόν τους» ! Και είναι μεγάλη κίνηση αυτή που έκανε ο Χρήστος Τερζόγλου με τους συνεργάτες του στον Σύνδεσμο Οπαδών ΑΕΚ, να στεγάσει τα όνειρά όλων των «Ενωσιτών» οπαδών της περιοχής σε μια αίθουσα περίπου 100 τετραγωνικών, που εγκαινιάστηκε το πρωί της Κυριακής 7 Ιουλίου με κάθε μεγαλοπρέπεια και την παρουσία των βετεράνων ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ. Όμως για τα εγκαίνια του Συνδέσμου, θα κάνουμε αναφορά πιο κάτω. Εκείνο που προέχει είναι να σας μεταφέρουμε «αχνιστά» ακόμη τα γεγονότα, που «χάραξαν» τις 21 ώρες που μείναμε με την αποστολή των βετεράνων ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ στη Νέα Σινώπη.

Η δύναμη της ΑΕΚ και οι ...ρίζες

Από την πρώτη στιγμή που πατήσαμε το πόδι μας στην γραφική κωμόπολη του Νομού Πρεβέζης, περίπου στις 15:00 του Σαββάτου 6 Ιουλίου, μέχρι και το μεσημέρι της επόμενης, όταν το πούλμαν που μετέφερε την αποστολή έπαιρνε το δρόμο της επιστροφής. Για 21 ώρες νοιώσαμε το μεγαλείο του Ποντιακού ελληνισμού και τη σχέση λατρείας, που έχει με την ΑΕΚ. Και δεν είναι μόνο ότι για ακόμη μια φορά, συνειδητοποιήσαμε πως η ΑΕΚ σ όποια κατηγορία κι αν αγωνίζεται, όποια σύνθεση-διοικητική η αγωνιστική-έχει, είναι η ιστορικότερη ομάδα της χώρας, γιατί συνδέεται με τις αλησμόνητες πατρίδες. Είναι γιατί με την δράση των κατοίκων της Νέας Σινώπης και ιδιαίτερα των ανθρώπων της διοίκησης στον τοπικό Σύνδεσμο Φίλων ΑΕΚ -και δει του προέδρου Χρήστου Τερζόγλου-για ακόμη μια φορά κατανοήσαμε ότι η δύναμη της ΑΕΚ είναι οι ρίζες και οι φίλαθλοι της. Με όσα έγιναν στη Νέα Σινώπη, αισθανθήκαμε ανάταση ψυχής. Ήταν τέτοια η χαρά των κατοίκων της, που έρχονταν για πρώτη φορά σε άμεση επαφή με τους ποδοσφαιριστές, που έχουν γράψει ιστορία στην ΑΕΚ, που παρέσυραν και εμάς στην δική τους περιπλάνηση της θύμησης!

Το οδοιπορικό των πρώτων ωρών!

Τέσσερα αυτοκίνητα με σημαίες της ΑΕΚ, και τους επιβαίνοντες ντυμένους με «κιτρινόμαυρες» φανέλες, μας περίμεναν στη διασταύρωση που οδηγεί από τον Εθνικό δρόμο Πρέβεζας-Ιωαννίνων στη Νέα Σινώπη. Και μόλις φτάσαμε στην κεντρική πλατεία, μας περίμενε ακόμη πιο εντυπωσιακή υποδοχή, αφού είχαν μαζευτεί μέχρι και συνομήλικοι του Κώστα Νεστορίδη. Επιθυμούσαν να δουν ξανά «το παιδί», που πριν από 71 χρόνια, έβοσκε μαζί τους πρόβατα στα χωράφια της Νέας Σινώπης! Λογική η συγκίνηση, οι αγκαλιές και ο Κώστας Νεστορίδης, να εξελίσσεται σε πρόσωπο της ημέρας. Ο ποδοσφαιριστής που γιγάντωσε με τις ενέργειές του την ΑΕΚ και υπερδιπλασίασε τους φιλάθλους της, πλαισιώνονταν όλο και από περισσότερους, που επιθυμούσαν να του σφίξουν το χέρι, να του θυμίσουν τα παλιά και να βγάλουν φωτογραφία μαζί του. Εγκατασταθήκαμε στην ταβέρνα του Χρήστου Φούντογλου «Ο Μερακλης», για το «ελαφρύ» πριν τον αγώνα γεύμα, αφού ο «κοουτς» Μιχάλης Σιμιγδαλάς, είχε παραγγείλει μακαρονάδες για τους ποδοσφαιριστές και τους... συνοδούς. Και γύρω στις 16:30 επήγαμε στο ξενοδοχείο «Πρέβεζα Beach», για να ξεκουραστούν έστω και για λίγο τα μέλη της αποστολής. Μια ώρα αργότερα, βρισκόμασταν στο γήπεδο. Νέα αποθέωση για το Νεστορίδη κυρίως από τα παιδιά της "Origilal 21" Άρτας, Απονομές από τον Δήμαρχο Πρέβεζας και τους ανθρώπους του Συνδέσμου στους Νεστορίδη-που ο Δήμαρχος Χρήστος Μπαϊλης, είπε ότι θα τον κάνει επίτιμο δημότη Πρέβεζας-Σεραφείδη, Παπαϊωάννου, Αρδίζογλου, Καραφέσκο, Σιμιγδαλα, Γεωργιάδη. Και στη συνέχεια, η απονομή των μεταλλίων στους συμμετέχοντες στον αγώνα ποδοσφαιριστές δια χειρών Κώστα Νεστορίδη, αφού ο πρόεδρος της Θύελλας Σινώπης Κωνσταντίνος Αιδωνίδης, του παραχώρησε ευγενώς τη θέση του. Και μετά το εναρκτήριο λάκτισμα, που έγινε από τον Κώστα Νεστορίδη, ακολούθησε ο αγώνας διαφήμιση του ποδοσφαίρου, με τελικό σκορ 2-1 υπέρ της ΑΕΚ . Με τους Γεωργαμλή και Γεωργιάδη να είναι οι σκόρερ των «κιτρινόμαυρων» και τον 16χρονο (!) Σάββα Σπυράκο για τους γηπεδούχους, που χρησιμοποίησαν μέχρι και τον 9χρονο Σπύρο Μελίζογλου. Ο «πιτσιρικάς», δήλωνε με περηφάνια οπαδός της ΑΕΚ, και εξέφραζε επιθυμία να φορέσει κάποια στιγμή την «κιτρινόμαυρη» φανέλα!

Ποδοσφαιρικό μεγαλείο

Και ήταν ποδοσφαιρικό μεγαλείο αυτό που απολαύσαμε στο γήπεδο της Νέας Σινώπης(σ.σ. Ο Γεωργαμλής, ενθουσίασε με τον τρόπο που δημιουργούσε το παιχνίδι της ΑΕΚ ως χάφ και ο Γεωργιάδης, αν και ...τρακαρισμένος γιατί έπαιζε αντίπαλος με «δικούς του» ανθρώπους, με τις φαντεζί ενέργειές του. Όπως και οι Αρδίζογλου-που παρά τον τραυματισμό του στο πόδι μάγεψε κατά διαστήματα με τις τρίπλες του. Αλλά και ο Παπακωστούλης, που ήρθε στη Νέα Σινώπη από την Άρτα και έφυγε μετά το παιχνίδι! Αλλά και οι Γιώργος Βλαντής που ήρθε από την Πάτρα και Θωμάς Λαγινάς, Δημήτρης Ζήσης και Μιχάλης Πιθαρούλης, που έκανε την πάσα στο δεύτερο γκολ της ΑΕΚ. Ο Στέλιος Σεραφείδης, στα 78 του χρόνια έδειξε την κλάση του με εντυπωσιακή επέμβαση στο σουτ του Δημήτρη Καρασσαβίδη στο 26'. Και χειροκροτήθηκε έντονα ,όταν στο 30' τον αντικατέστησε κάτω από τα δοκάρια ο Σταύρος Γεωργιάδης, ανιψιός του Λάμπρου, που είχε παίξει στη εφηβική ομάδα της ΑΕΚ με προπονητή τον Καραφέσκο. Ο Καραφέσκος, έδειξε ότι ακόμη έχει «γερά πνευμόνια», αφού έκανε πολλά χιλιόμετρα στο κέντρο και ηρεμούσε το παιχνίδι. Ο Απόστολος Τόσκας, «ξύπνησε μνήμες» μες τις ενέργειές του στην άμυνα, ενώ ο Γιάννης Μουσούρης, θυμήθηκε τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα και αγωνίστηκε ως επιθετικός. Και μετά το παιχνίδι, συγκίνηση, αναμνηστικές φωτογραφίες για τα παιδιά από την «Origilan 21» Άρτας, που συνέχισαν να τραγουδάνε για τον Νεστορίδη. Και μετά πάλι στο ξενοδοχείο για να ετοιμαστούν τα μέλη της αποστολής, αφού στις 21:30, θα έπρεπε να πάμε πάλι την πλατεία του χωριού.

Οι Ποντιακοί χοροί και η ρήση του «Νέστωρα»

Εκεί εκτυλίχθηκαν μαγικές στιγμές. Σχεδόν όλοι οι κάτοικοι του χωριού είχαν μαζευτεί στην Πλατεία, για να θαυμάσουν τους βετεράνους ασους τη ΑΕΚ. Ο πρόεδρος του Σ.Φ ΑΕΚ Νέας Σιθωνίας Χρήστος Τερζόγλου, παρουσίασε στους συντοπίτες του τα μέλη της αποστολής που στη συνέχεια ανέβηκαν στο μπαλκόνι της ταβέρνας του Χρήστου Τερζόγλου, για να απολαύουν το φαγητό, αλλά και τα δρώμενα με τις εκπλήξεις που είχαν γι' αυτούς οι διοργανωτές. Δίπλα στον κ. Τερζόγλου, έμεινε ο Κώστας Νεστορίδης, στον οποίο και έκανε ιδιαίτερη αναφορά. «Τον αγαπάμε ιδιαίτερα, όχι μόνο για την τεράστια πρόσφορα του στην ΑΕΚ, αλλά και γιατί είναι δικό μας παιδί» είπε. Και έδωσε το μικρόφωνο στον Κώστα Νεστορίδη, που συγκινημένος τόνισε: «Σας ευχαριστώ όλους για τις εκδηλώσεις αγάπης στο πρόσωπο μου. Εύχομαι να ξανάρθω και να μείνω εδώ μέρες. Εδώ θέλω να πεθάνω» είπε και χαρακτήρισε την ΑΕΚ, ως την μεγαλύτερη ομάδα της Ελλάδος. Και οι παρευρισκόμενοι, παραληρούσαν από ενθουσιασμό, τον καταχειροκρότησαν. Ο «Νεστορας»-που μοίρασε περισσότερα από 500 αυτόγραφα σε θαυμαστές του- δεν έκρυβε την συγκίνησή του. Και με δάκρυα στα μάτια, παρακολούθησε το σόου με Πυρίχειο, που έδωσαν τα μέλη του χορευτικού συγκροτήματος, που έχει ο Πολιτιστικός Σύλλογος «ΔΙΟΓΕΝΗΣ» .Η ποντιακή λύρα, ο κεμεντζές, από τον Ιωσήφ Παπαδόπουλο ηχούσε με λεβέντικο τρόπο και η φωνή της Χριστίνας Κυριακίδου, μας «ταξίδευε» στις αλησμόνητες πατρίδες του Πόντου. Οι χορευτές της Μαρίας Χαριτοπούλου, Χρήστος και Νίκος Βασιλειάδης, Σωκράτης και Ιωάννα Φούντογλου, Εύη , Ειρήνη και Αναστασία Παναγιωτίδου, Χρήστος Σπυράκος, Ιωάννης Ιορδανίδης, Θανάσης Δημητριάδης, Ευαγγελία Αβραμίδου, Λαζαρος Τυρέκογλου, Δημήτρη και Σπυριδούλα Φούντογλου-που έπαιξαν και λύρα-και Παναγιώτης Καρίπογλου, λίκνιζαν με την Ποντιακή τους λεβεντιά τα κορμιά τους. Οι άνδρες και οι γυναίκες σχημάτισαν κύκλο και πιάστηκαν από τους καρπούς. Χόρευαν με στητό το σώμα, τα πόδια ελαφρά ανοιχτά και τα χέρια άλλοτε υψωμένα και άλλοτε με λυγισμένους τους αγκώνες. Το σώμα ακολουθούσε, με πιστά ρυθμικές και συγχρονισμένες κινήσεις -κυρίως των γλουτών- τα μικρά βήματα των ποδιών. Και επειδή στην ΑΕΚ υπάρχουν πολλοί Ποντιακής καταγωγής ποδοσφαιριστής, ο πρώτος που... παρασύρθηκε από τους ήχους του ταμπούρλου και της λύρας, ήταν ο Στέλιος Σεραφείδης. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, «μπολιάστηκε» με τους χορευτές και ξεδίπλωσε τις δικές του ικανότητες, χορεύοντας και τραγουδώντας. Και στη συνέχεια ο «οικοδεσπότης» Λάμπρος Γεωργιάδης πήρε από το χέρι τον Κώστα Νεστορίδη, και λικνίστηκαν στην πίστα δείχνοντας τις ικανότητες του σε ποντικούς χορούς όπως ομαλ, τικ και κότσαρι... Ήταν μια μαγική βραδιά και από τις ωραιότερες που έχουν ζήσει οι παλαίμαχοι σε αποστολή τους. Κι αυτό γιατί συνδύαζε την ιστορική μνήμη του Πόντου με αυτή της «βυζαντινογέννητης» ΑΕΚ, σε ένα μοναδικό και αξέχαστο για όσους είχαμε την χαρά να το ζήσουμε πάντρεμα.

Η ...εξάντληση και τα εγκαίνια

Ήταν λίγο μετά τη μια τα ξημερώματα, όταν συνεπαρμένοι απ' όσα είχαμε ζήσει, επιστρέφαμε εξαντλημένοι στο ξενοδοχείο να ξεκουραστούμε από την «γεμάτη» ημέρα. Οι περισσότεροι ήμασταν «στο πόδι» για περισσότερες από 20 ώρες και χρειαζόταν ξεκούραση. Άλλωστε η Κυριακή, προμηνυόταν εξ ίσου δύσκολη ως ημέρα, αφού μπορεί να βρισκόμασταν στην ακτή μονολίθι του Ιόνιου Πελάγους, αλλά δεν προβλέπονταν να κάνουμε ούτε μπάνιο στη θάλασσα!

Το πρωί της Κυριακής 7 Ιουλίου θα έπρεπε να βρισκόμασταν γύρω στις 10:30 πάλι στην Πλατεία της Νέας Σινώπης, αφού θα γίνονταν τα εγκαίνια στα Γραφεία του τοπικού Συνδέσμου Φιλάθλων ΑΕΚ.

Μας υποδέχτηκαν με γλυκά και αναψυκτικά, πριν ο ιερέας του χωριού, σε κατανυχτικό κλίμα ξεκινήσει το μυστήριο, με «επίτιμους καλεσμένους» τους βετεράνους άσους της ΑΕΚ. Στην πρώτη σειρά κάθονταν οι Στέλιος Σεραφείδης, Μίμης Παπαϊωάννου, Συμεών Χατζής, Γιάννης Μουσούρης, Κώστας Μάρκου και Γιώργος Καραφέσκος. Πίσω τους ο Απόστολος Τόσκας και διαγώνια με την «πρώτη σειρά» αλλά λίγο πλάγια, οι Μιχάλης Σιμιγδαλάς και Χρήστος Αντωνόπουλος . Δίπλα τους οι Λύσανδρος Γεωργαμλής, Παναγιώτης Στυλιανόπουλος, Σταύρος Λέτσας και Νίκος Σεβαστόπουλος. Και λίγο πιο πίσω, οι Θωμάς Λαγινάς, Μιχάλης Πιθαρούλης με τη σύντροφο της ζωής του Αικατερίνη Ζαλπαρίνη και ο Στέφανος Πορφύρης με τις κορούλες του Μαρία και Ναταλί. Ο Ανδρέας με τη Νένα Καρακίδη, διαγώνια μπροστά και πιο πίσω ο Χρήστος Αρδίζογλου με τον Κώστα Μασουρίδη. Και φυσικά, πολύς κόσμος, είχε γεμίσει την αίθουσα των Γραφείων, που αριστερά μπροστά δίπλα από τον ιερέα, είχε τον Κώστα Νεστορίδη. Και μαζί του το μέλος της διοίκησης Ηλία Κούντογλου ανω από την δεξιά πλευρά του ιερέα, στέκονταν τα άλλα μέλη της διοίκησης του Σ.Φ ΑΕΚ Νέας Σινώπης . Δηλαδή ο Πρόεδρος Χρήστος Τερζόγλου, ο Γιάννης Παπαδόπουλος και οι Διονύσης Κελέσογλου και Ηλίας Φούντογλου

Ο διάκοσμος τα δώρα και...

οι ευχές από τους βετεράνους

Περίπου 20 λεπτά ήταν η διάρκεια του μυστηρίου των εγκαινίων, αφού ο πάτερ Θεοχάρης Παπασταύρου, ως ΑΕΚτζής, ήθελε να το κάνει με όλη του την μεγαλοπρέπεια. Και μετά το «Διευχόν» της απολύσεως και το ράντισμα με το δεντρολίβανο, χαλαροί πια απολαύσαμε τον διάκοσμο των Γραφείων. Πάνω από το κεντρικό γραφείο, δεσπόζει η φωτογραφία του αείμνηστου «Θείου Λουκά» και δίπλα δύο μεγάλες φωτογραφίες του «παιδιού» που δόξασε την περιοχή φορώντας τη φανέλα της ΑΕΚ, του Λάμπρου Γεωργιάδη. Ο Λάμπρος όπως είναι λογικό, είναι το «τιμώμενο πρόσωπο» στον Σύνδεσμο. Μετρήσαμε συνολικά 24 φωτογραφίες του με τη φανέλα της ΑΕΚ, που κοσμούν διάφορα σημεία τα Γραφεία. Και κυρίως στο ¨πεζούλι¨ που δημιουργεί ο «ουρανός» που υπάρχει στα Γραφεία. Και κάτω, από τις κεντρικές φωτογραφίες, σε ένα τεράστιο ταμπλό, που εικονίζονται οι ενδεκάδες που είχε η ΑΕΚ των πρωταθλημάτων 1963, 1971, 1978 κ 1978. Αλλά και αυτές του 1989, 1991, 1992, 1993. Και δίπλα αυτές των Σεραφείδη, Νεστορίδη, Παπαϊωάνου, αλλά και άλλων άσων της ΑΕΚ. Στους τοίχους κρεμασμένες όλες οι φανέλες που έχουν φορεθεί από καταβολής ΑΕΚ σε μια ανεπανάληπτη συλλογή. Αλλά και μπλούζες των Σκόκο, Μπλάνκο, Λυμπερόπουλου, Δέλλα, Γεωργέα. «Σας εύχομαι να είστε πάντα γεροί και να μεγαλουργήσετε με τον Σύνδεσμο. Και το έργο που ξεκινήσατε σε αυτή την πόλη που έζησα όταν ήμουν μικρός, να το κληρονομήσουν και να το γιγαντώσουν τα παιδιά σας» ευχήθηκε ο Κώστας Νεστορίδης, που μίλησε για το μεγαλείο της ΑΕΚ και μοίρασε πολλά αυτόγραφα, «Είναι πραγματικά από τα ωραιότερα Γραφεία που έχουμε επισκεφτεί. Υπάρχουν στιγμές απ' όλη την ιστορία της ΑΕΚ . Στα παιδιά που δημιούργησαν τον Σύνδεσμο, αξίζουν πολλά συγχαρητήρια» τόνισε ο Γιώργος Καραφέσκος, που μοίραζε αυτόγραφα με την φωτογραφία του στην ΑΕΚ. Και όταν τελείωσαν «ο μπέμπης» της ΑΕΚ, έβγαλε φωτογραφίες που ήταν διεθνής σε πολύ μικρή ηλικία, για να δώσει στους φίλους της ΑΕΚ. Ο Στέλιος Σεραφείδης, μίλαγε Ποντιακά και έπλεκε το εγκώμιο στους ανθρώπους του Συνδέσμου, για ό,τι έχουν κάνει στη Νέα Σινώπη.

Η «χρυσή εποχή» του «Θείου» Λουκά

Ο Μίμης Παπαϊωάννου, με αφορμή την φωτογραφία του «Θείου» Λουκά, μίλαγε για την «χρυσή εποχή» της ΑΕΚ επί προεδρίας του. Θυμήθηκε τις πρώτες ημέρες του Φάντροκ, που έφερε βαράκια και ειδικές μπάλες στην Νέα Φιλαδέλφεια για προπόνηση. «Τότε διαπίστωσα ότι πραγματικά κάτι αλλάζει στην ομάδα» τόνισε. Όμως έκανε αναφορά και την μεγαλειώδη πορεία στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ της περιόδου 1977. Το τρίτο γκολ που είχε πετύχει με την ΚΠΡ στη Νέα Φιλαδέλφεια, τη διαδικασία των πέναλτι σ εκείνο τον αγώνα, αλλά και τον αποκλεισμό από την Γιουβέντους. Και ακόμη τη συνεργασία Μπάγεβιτς-Μαύρου στην ομάδα, που κατά την άποψή του ηταν η κορυφαία όλων των εποχών στην ιστορία της ΑΕΚ, γιατί είχε πληρότητα σε όλες τις γραμμές: «Τότε ήμασταν πραγματική οικογένεια όλοι μας. Είχαμε έναν πρόεδρο που τον σεβόμασταν και μας είχε όπως τα παιδιά του. Από τον Λουκά Μπάρλο άρχισε να μεγαλουργεί η ΑΕΚ. Εάν δεν υπήρχε αυτός, ίσως η ομάδα να μην είχε πετύχει όσα πέτυχε. Η ιστορία της ΑΕΚ, χρωστάει πολλά στον Λουκά Μπάρλο» έλεγε. Και επεσήμανε ότι μια από τις εξέδρες στο νέο γήπεδο που φιλοδοξεί να δημιουργήσει στη Νέα Φιλαδέλφεια ο Δημήτρης Μελισσανίδης, πρέπει να πάρει το όνομα του «Θείου Λουκά». Στον Μίμη, οι φίλοι της ΑΕΚ στη Νέα Σινώπη, ζητούσαν να υπογράψει σε φανέλες, καπέλα και χαρτάκια, αφού του είχαν τελειώσει οι φωτογραφίες με την αφιέρωση στους φίλους της «κιτρινόμαυρης» ομάδας. Ο Απόστολος Τόσκας με τον Γιάννη Μουσούρη, «χάζευαν» τις φωτογραφίες και αναπολούσαν τις στιγμές. Ο Στέφανος Πορφύρης, είχε μείνει εντυπωσιασμένος με όσα έβλεπε και άκουγε. «Ξέρουνε για την ΑΕΚ τα πάντα. Ακόμη ,και για εμάς, που απλά περάσαμε από την ομάδα, χωρίς να έχουμε την ιστορία ενός Παπαϊωάννου, η ενός Νεστορίδη, έχουν κάτι να πουν. Αυτοί είναι οι πραγματικοί φίλαθλοι της ΑΕΚ» είπε. Και όλοι οι βετεράνοι της ΑΕΚ που ήταν παρόντες στα εγκαίνια, ευχήθηκαν ο Σύνδεσμος να μεγαλουργήσει σε όλη την Πρέβεζα και οι άνθρωποί του εκτός από υγεία να συνεχίσουν να έχουν την ΑΕΚΞστην καρδιά

Τα «ευχαριστώ» του Χρήστου Τερζόγλου και

οι δηλώσεις για ενότητα και μεγαλείο στην περιοχή

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Χρήστος Τερζόγλου, χαρακτήρισε μεγάλη τιμή το ότι στα επίσημα εγκαίνια των Γραφείων, παραβρέθηκαν άσσοι της ΑΕΚ, που έχουν γράψει την δική τους ιστορία ο καθένας στην «αγαπημένη μας ομάδα». Μεταξύ άλλων, φανερά συγκινημένος τόνισε: «Είναι μεγάλη χαρά για όλους εδώ στη Νέα Σινώπη και περισσότερο για εμάς, που από το υστέρημά μας αποφασίσαμε να στεγάσουμε τα όνειρά μας για την ΑΕΚ, δημιουργώντας αυτή την γωνιά, ότι σήμερα, εγκαινιάζονται με την παρουσία των παλαιμάχων άσων της ομάδας μας. Νοιώθω ιδιαίτερο δέος, γιατί έχω δίπλα μου «ιερά τέρατα» της ομάδας μας, όπως ο Νεστορίδης, Ο Παπαϊωάννου, ο Σεραφείδης, ο Καραφέσκος, αλλά και ο Χρήστος Αρδίζογλου, που μας έκανε την τιμή να έλθει νωρίτερα απ όλους σας στο χωριό μας και δεν σας κρύβουμε, ότι δεν επιθυμούμε να τον αφήσουμε να φύγει, αφού θέλουμε να τον κάνουμε μόνιμο κάτοικο στη Νέα Σινώπη. Κατ αρχήν θέλω να σας ευχαριστήσω όλους που ήλθατε εδώ και μας τιμήσατε. Όπως επίσης επιθυμώ να ευχαριστήσω τον πρώην Δήμαρχο Ζαλόγκου και αντιδήμαρχο Πρεβέζης Παντελή Μπαρτζώκα, την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέα Σινώπης «Ο ΔΙΟΓΕΝΗΣ» Θεοδώρα Σαριγιανίδου, για όσα εντυπωσιακά κάνει για την περιοχή μας παράγοντας πολιτισμό. Χάρη στις προσπάθειές της και της χοροδιδασκάλου Μαρίας Χαριτοπούλου, που και αυτή την ευχαριστώ, απολαύσατε χθες μια βραδιά από το χορευτικό μας συγκρότημα που ελπίζω να μείνει για καιρό χαραγμένη στη μνήμη σας. Επίσης επιθυμώ να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην πρόεδρο του Συλλόγου γυναικών Νέας Σινώπης «Η ΕΛΠΙΣ» Δέσποινα Τυρέκογλου, που με τις γυναίκες του χωριού μας ενεργοποιήθηκαν για να γευθείτε μετά τα εγκαίνια τα ποντιακά μας εδέσματα με τις κάθε λογής πίτες και λιχουδιές που έφτιαξαν. Ακόμη είναι χρέος μου να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Ιωσήφ Παπαδόπουλο, που έπαιξε λύρα, τον Δημήτρη Φούντογλου και την αδελφή του Σπυριδούλα, που και χόρεψαν και μας ταξίδεψαν μουσικά με το παραδοσιακό μας όργανο. Αλλά και την τραγουδίστρια μας Χριστίονα Παπαδοπούλου, που ήρθε από την Κερασούντα, για να μας ταξιδέψει με την φωνή της. Και τέλος να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συνενωσίτες που στήριξαν από την πρώτη στιγμή την ιδέα της δημιουργίας του Συνδέσμου και ιδιαίτερα τους Όμηρο Ορφανίδη, Ιωάννη Παπαδόπουλος, Ηλίας Φούντογλου και Διονύσης Κελέσογλου, με τους οποίους είμαι συνοδοιπόρος στην δημιουργία αυτού του Συνδέσμου. Και επειδή την ΑΕΚ την μάθαμε ως «Ένωση», θέλω να απευθύνω πρόσκληση-πρόκληση, σε όλους τους συνενωσίτες της περιοχής μας. Να έλθουν στον Σύνδεσμο και να βοηθήσουμε πρώτα και πάνω απ' όλα την ΑΕΚ, αλλά με τις εκδηλώσεις μας και την περιοχή μας, για να μεγαλουργήσουμε. Η πόρτα του Συνδέσμου, είναι ανοικτή για όλους. Και όπως η ΑΕΚ ανήκει πρώτα και πάνω απ όλα στους φιλάθλους της, καιμ όχι στα πρόσωπα, που από τη στιγμή που βρέθηκαν στην ΑΕΚ, έχουν χρέος να την υπηρετούν, έτσι και ο Σύνδεσμος που δημιουργήσαμε είναι ΟΛΩΝ μας. Και επιθυμούμε να τον κάνουμε κομμάτι του πολιτισμού της περιοχής μας και όχι μόνο της Νέας Σινώπης. Και είναι κρίμα οι μικροσκοπιμότητες και οι στείροι εγωισμοί να μην μας επιτρέπουν να «γίνουμε ένα» για την ομάδα της καρδιάς μας. Η ΑΕΚ μας θέλει ΟΛΟΥΣ κοντά της, και πρέπει να είμαστε παρόντες στο κάλεσμα για την αναδημιουργία της, έτσι ώστε να αποκατασταθεί στο μεγαλείο της ισχύος της»

Αντί επιλόγου

Οι βετεράνοι της ΑΕΚ, μετά τα όσα εντυπωσιακά έζησαν στη Νέα Σιθωνία, ανανέωσαν το ραντεβού τους με τους κατοίκους της για κάποια άλλη φορά. Που όλοι ευελπιστούμε τόσο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων ΑΕΚ της περιοχής Χρήστος Τερζόγλου, όσο και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΔΙΟΓΕΝΗΣ»-που με τις γυναίκες του χωριού δημιούργησαν σε χρόνο... μηδέν τις πίτες που γευτήκαμε την Κυριακή το μεσημέρι μετά τα εγκαίνια των Γραφείων του Συνδέσμου-να είναι πολύ σύντομα. Θέλουμε να ζήσουμε ξανά την μαγεία που βιώσαμε στη Νέα Σιθωνία-με την ελπίδα να είναι μαζί και τα άλλα Ποντιακά χωριά της περιοχής- για να πάρει σάρκα και οστά, το η «ισχύς εν τη ένωση» και το όλα για την «Ένωση» ΑΕΚ.... Άλλωστε, όλοι για μια ΑΕΚζούμε....

ΜΙΚΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

@ Πενήντα φανέλες της ΑΕΚ, που μοιράστηκαν σε μικρούς «Ενωσίτες» του χωριού, λίγο μετά τα εγκαίνια των Γραφείων, ήταν το δώρο των παλαιμάχων της ΑΕΚ προς τους υπευθύνους του Συνδέσμου Φίλων ΑΕΚ Νέα Σινώπης

@Οι διοργανωτές, μετά τα εγκαίνια των Γραφείων του Συνδέσμου, είχαν προγραμματίσει να περιηγηθούν οι βετεράνοι άσοι της ΑΕΚ , στον Ζάλογγο και σε αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής, πριν επισκεφτούν κάποια παραλία του Ιονίου για το θαλάσσιο μπάνιο τους. Και φιλοδοξούσαν να κάνουν γύρω στις 14:00 με 15:00 το τραπέζι στους βετεράνους, με μουσακά, παστίτσιο και τοπικά εδέσματα. Όμως το πλάνο άλλαξε και μετά τα εγκαίνια προσφέρθηκαν από τις γυναίκες του χωριού πίτες και γλυκά στα μέλη της αποστολής, που αποχώρησαν γύρω στις 12:00 από τη Νέα Σινώπη.

@Τρεις μπλούζες με υπογραφές των παλαιμάχων δόθηκαν από τους βετεράνους της ΑΕΚ στη Νέα Σινώπη. Η πρώτη είχε προορισμό την οικογένεια του εκλιπόντα οπαδού της ΑΕΚ Πέτρο Σμυρλή, που διατηρούσε φαρμακείο στη Νέα Σινώπη. Η δεύτερη, τον ιδιοκτήτη του μαγαζιού «Ο Μερακλής» Χρήστο Φούντογλου, στο οποίο γευμάτισε τρεις φορές η αποστολή των παλαιμάχων. Και η Τρίτη τα Γραφεία του Συνδέσμου, που θα τα κοσμούν, αφού ήδη τοποθετήθηκε σε περίοπτη θέση

@ Δεν ακούνε ποντιακή λύρα κάθε ημέρα οι βετεράνοι της ΑΕΚ. Ούτε και έχουν την πολυτέλεια να θαυμάσουν ποντιακούς χορούς. Γι' αυτό και μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια για τον Ιωσήφ Παπαδόπουλο, που σμίλεψε με το δοξάρι του την ποντιακή λύρα, αφού ο κεμεντζές, ηχούσε με λεβέντικο τρόπο. Αλλά και τη φωνή της Χριστίνας Κυριακίδου, που όπως έλεγε ο Μίμης Παπαϊωάνου, «μας ταξίδευε στις αλησμόνητες πατρίδες του Πόντου». Αλλά και τους χορευτές της Μαρίας Χαριτοπούλου, Χρήστο και Νίκο Βασιλειάδη, Σωκράτη και Ιωάννα Φούντογλου, Εύη , Ειρήνη και Αναστασία Παναγιωτίδου, Χρήστο Σπυράκο, Ιωάννη Ιορδανίδη, Θανάση Δημητριάδη, Ευαγγελία Αβραμίδου, Λάζαρο Τυρέκογλου, Δημήτρη και Σπυριδούλα Φούντογλου-που έπαιξαν και λύρα-και Παναγιώτη Καρίπογλου, που με την Ποντιακή τους λεβεντιά λίκνιζαν για περισσότερη από μια ώρα τα κορμιά τους, για να ικανοποιήσουν με το θέαμα που προσέφεραν τα μέλη της «κιτρινόμαυρης» αποστολής

@ Ο επί 11 χρόνια πρόεδρος στην Θύελλα Νέας Σινώπης, Δημήτρης Σπυράκος, ήρθε στο γήπεδο κρατώντας μια φωτογραφία που είχε βγάλει το 1980 και είχε αποθανατιστεί με τον Κώστα Νεστορίδη να φοράει φανέλα της ΑΕΚ. Ήταν από το παιχνίδι της ομάδας του Αρχαγγέλου(σ.σ. είναι περιοχή με Πόντιους στο Νομό Πρεβέζης) με την ερασιτεχνική ομάδα της ΑΕΚ, που εκείνο το καλοκαίρι, είχε δώσει στο Νομό Πρεβέζης και Άρτας, σειρά φιλικών αγώνων και είχε προπονητή τον Κώστα Νεστορίδη! Να σημειωθεί ότι ο «Νέστωρας», εκτός από τα αυτόγραφα, έδωσε και περισσότερες φανέλες με το όνομά του σε φίλους της ΑΕΚ!

@ Ο Ντανιέλ Μπατίστα, δεν κατάφερε να ανέβει στη Νέα Σινώπη, αφού επρόκειτο να έλθει με τον Δημήτρη Χατζάκη, που τελευταία στιγμή αντιμετώπισε ένα αξεπέραστο οικογενειακό πρόβλημα και δεν μπόρεσε να μετακινηθεί από την Αθήνα. Ο Ντάνι πάντως, πήρε τηλέφωνο, ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την πρόσκληση και υποσχέθηκε ότι πρώτα ο Θεός θα είναι παρόν στη Νέα Σινώπη, στην επόμενη εκδήλωση που θα διοργανώσει ο Σύνδεσμος Φίλων ΑΕΚ

@ Το ζεύγος Ανδρέα και Νένας Καρακίδημ, επιβιβάστηκε στο πούλμαν που μετέφερε την αποστολή από την Ακράτα. Μάλιστα ο Ανδρέας είχε φτιάξει και ένα ταψί σάμαλι που το γεύτηκαν τα μέλη της αποστολής καθ΄ οδόν.

@Μεγάλη ήταν η συμβολή του πρώην Δήμαρχου Ζαλόγγου και νυν αντιδημάρχου Παντελή Μπαρτζώκα για να γίνει ο αγώνας, αφού καθάρισε σε χρόνο μηδέν το γήπεδο κιαι τις εγκαταστάσεις. Και ο πρέοδρος του Σ.,Φ. ΑΕΚ Νέας Σινώπης τον ευχαριστεί για την βοήθειά του

@Ένα λάβαρο του Συνδέσμου και αναμνηστικό μετάλλιο, ήταν τα δώρα που έδωσαν στους βετεράνους της ΑΕΚ οι διοργανωτές. Τοπυς δόθηκαν επίσης και λουλούδια, αλλ΄λα και από ένα ημερολόγιο της ομάδας του Αρχάγγελου.

@Με τους Κοσμά Πεσιρίδη και Στέλιο Κωνσταντινίδη συναντήθηκε χθες στην Πλάκα ο βετεράνος άσος της ΑΕΚ Δημήτρης Δημητριάδης, που είχε τραυματιστεί σοβαρά στο παιχνίδι των «κιτρινόμαυρων» βετεράνων στη Σίφνο και μετά την χειρουργική επέμβαση από τον Λάκη Νικολάου, χθες ολοκλήρωσε το πρώτο στάδιο των φυσιοθεραπειών του με τον Νίκο Πανταζή. Του έκαναν αποχαιρετιστήριο τραπέζι στο μαγαζί, που είχε δημιουργηθεί πριν από περίπου δύο εβδομάδες από τον Κοσμά Πεσιρίδη η αφιερωματική βραδιά στον Λάκη Νικολάου και τους συνεργάτες του. Και φυσικά οι τρείς βετεράνοι άσοι της ΑΕΚ θυμήθηκαν πολλά και αποφάσισαν να ανανεώσουν το ραντεβού τους για τον Αύγουστο σε μια βραδιά στην οποία θα είναι παρόντες πολλοί βετεράνοι. Και μεταξύ αυτών οι Νίκος Σταθόπουλος και Γιώργος Καραφέσκος.

Keywords
ΑΕΚ, νέα, ωρες, για μας, σας ευχαριστώ, γίγνεσθαι, αεκαρα, σεν, μνήμη, δραση, beach, πατρα, γκολ, ανιψιός, λαζαρος, τικ, μυστήριο, ουεφα, κπρ, ελπισ, χρεος, θεματα, φαρμακεια, καλοκαιρι, αθηνα, ημερολόγιο, κινηση στους δρομους, ομαδα διας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, σταυρος δημας, αδωνις γεωργιαδης, Καλή Χρονιά, προσφορες, η ημέρα της γης, Ημέρα του παιδιού, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, ειρήνη παπαδοπούλου, ξανα, μνήμη, δημητριαδης, ημερολόγιο, αρτα, αυτοκινητα, γλυκα, γωνια, δωρα, ευχες, ιωσηφ, λουλουδια, λυρα, ονειρα, ρωτησε, σημαιες, σωκρατης, τηλεφωνο, υγεια, φωτογραφιες, φωτογραφια, χορος, ωρα, αεκ νεα, αικατερινη, ακρατα, αξιζει, αμυνα, αναγεννηση, ανιψιός, απλα, αφορμη, εβδομαδες, βετερανος, βοηθεια, βραδια, βρισκεται, φαγητο, γκολ, γεγονοτα, γινει, γηπεδο, γίγνεσθαι, γραφεια, δακρυα, δευτερο, δεντρολιβανο, δεος, δεσποινα, δυναμη, δηλωσεις, δικη, δωσει, δρωμενα, δωρο, ευη, εγινε, αιθουσα, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, ελπιδα, επρεπε, επιθυμια, ευαγγελια, εφυγε, ζαλογγο, ζευγος, ζησης, ζωη, ζωης, ιδεα, ηλικια, η φωνη, θεοδωρα, θεος, θυελλα, θωμας, διαφημιση, σιθωνια, ιωαννα, ιορδανιδης, καπελα, κινηση, κυπελλο, κλιμα, κπρ, κωμοπολη, λαβαρο, λιχουδιες, λογια, λυρας, λυτρωση, μαγεια, ματια, μιμης, μυστήριο, μηδεν, μπλουζες, μπανιο, μαρια, νικο, ξεκουραση, ξενοδοχειο, ξημερωματα, ομαδα, παντα, οικογενεια, ονομα, οστα, ουεφα, παιδια, παμε, παστιτσιο, πρεβεζα, ρηση, πιτες, πλακα, προβατα, ποντιακα, πορτα, πρωι, ραντεβου, σεν, σιγουρο, συνεχεια, συντομα, σειρα, σιφνο, σωμα, σοου, ταψι, ταβερνα, τιμη, τικ, τραγουδιστρια, τριτη, φαρμακειο, φυσικα, φωνη, φορα, χερι, χατζης, χαφ, χαιτη, χρηστος, χρωμα, χαρα, ιωαννης, κωνσταντινος, αγκαλιες, αγωνας, ανηκει, βηματα, δημητρης, εθνικο, φιλοι, για μας, για σενα, χωρα, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, κομματι, κωστας, κυριακη, λαζαρος, μεινει, μια φορα, μπροστα, ομηρο, παιχνιδι, ποδια, ποντιος, σημα, θανασης, θελω να, θεματα, θεοχαρης, χερια, γεροι
Τυχαία Θέματα