Economist: Ερντογάν, Δημοκράτης ή Σουλτάνος;

12:08 7/6/2013 - Πηγή: AEK365

Με κεντρική φωτογραφία τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ντυμένο Σουλτάνο και να κρατά κομπολόι και μια αντιασφυξιογόνο μάσκα, το βρετανικό περιοδικό Economist σε άρθρο του αναρωτιέται αν ο τούρκος πρωθυπουργός είναι Σουλτάνος ή Δημοκράτης με αφορμή την στάση του στις πρόσφατες διαδηλώσεις.
«Σπασμένα κεφάλια, δακρυγόνα, ‘αύρες': πρέπει να πρόκειται για το Κάιρο, την Τρίπολη ή κάποια άλλη πρωτεύουσα μιας στυγνής

δικτατορίας. Ωστόσο, αυτή δεν είναι η Ταχρίρ, αλλά η πλατεία Ταξίμ, στην Κωνσταντινούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη της Ευρώπης και την επιχειρηματική πρωτεύουσα της δημοκρατικής Τουρκίας. Οι διαμαρτυρίες είναι ένα σημάδι της αυξανόμενης δυσαρέσκειας για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον πιο σημαντικό ηγέτη της Τουρκίας μετά τον Κεμάλ. Η εξέγερση εξαπλώθηκε σαν φωτιά σε ολόκληρη τη χώρα. Πάνω από 4.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και πάνω από 900 συνελήφθησαν. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους» αναφέρει το βρετανικό περιοδικό.
«Για ορισμένους αναλυτές, οι ταραχές στην Τουρκία παρέχουν νέες αποδείξεις ότι το Ισλάμ και η δημοκρατία δεν μπορούν να συνυπάρξουν» τονίζει χαρακτηριστικά ο Economist στο άρθρό του.

«Πολλοί Τούρκοι έχουν βρει μια νέα αίσθηση ενότητας που με τον καιρό θα μπορούσε να ενισχύσει μια γνήσια, πλουραλιστική δημοκρατία - αν μόνο ο σουλτάνος τους άκουγε. Πολλά θα κριθούν από το πώς αντιμετωπίζει τους διαδηλωτές στην πλατεία Ταξίμ» καταλήγει ο Economist.
Υπενθυμίζεται πως τα ξημερώματα ο Ερντογάν επέστρεψε στην Τουρκία και ζήτησε να σταματήσουν οι διαδηλώσεις με τους υποστηρικτές του να τον αποθεώνουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα