H κριτική της ΑΕΚ

08:47 15/9/2013 - Πηγή: AEK365

Αν και θα έπρεπε να παρουσιαστεί βελτιωμένη η ΑΕΚ, στην πρόβα τζενεράλε, πριν από τις επίσημες υποχρεώσεις της, παρουσίασε πολλά προβλήματα στο φιλικό με τον Ιωνικό, κυρίως στο κέντρο της άμυνας. Το aek365 αναλύει την εικόνα που είχαν οι παίκτες της Ένωσης, στο χθεσινό παιχνίδι.

Βούρας: Ήρθε με πολλές υποσχέσεις αλλά μετά και από τη χθεσινή εμφάνιση,

δεν έχει καταφέρει να κερδίσει εμπιστοσύνη και να εμπεύσει με σιγουριά τους συμπαίκτες του. Φέρει τεράστια ευθύνη στη φάση του 30' παρότι το τέρμα που πέτυχε ο Δημητρίου, ακυρώθηκε ως αντικανονικό, αφού έχει κάνει λανθασμένη έξοδο και ο αντίπαλος τον έχει κερδίσει κατά κράτος με το κεφάλι του.

Τζανετόπουλος: Δοκιμάστηκε να παίξει στο κέντρο της άμυνας, σε περίπτωση που δεν είναι απολύτως έτοιμος ο Τσιρίλο με τον Μανδραϊκό και λόγω της απουσίας του Ρόβα. Παρότι δεν είναι μέσα στις φάσεις των δύο γκολ (που μέτρησαν), δεν είναι άμοιρος ευθυνών από την συνολική εικόνα της άμυνας. Στα υπέρ του το γεγονός ότι έβγαλε όλο το παιχνίδι και δεν αντικαταστάθηκε αυτός για να περάσει ο Τσιρίλο, αλλά ο παρτενέρ του. Ίσως του δίνει... πόντους για το ματς της πρεμιέρας.

Σταθάκης: Η ΑΕΚ έχει δεχτεί τρία γκολ (το ένα ακυρώθηκε) και είναι μέσα σε όλες τις φάσεις. Στο 1-0 χάνει τον σκόρερ, Δημητρίου, όπου ανενόχλητος παίρνει το ριμπάουντ και πλασάρει από κοντά, ενώ στο 2-1 κάνει ένα λάθος που δεν το κάνει αμυντικός ούτε στα... προεφηβικά τμήματα, αφήνοντας τη μπάλα να περάσει από μπροστά του και δίνοντας... ασίστ στον Μπερνιδάκη για να σκοράρει. Με τη χθεσινή του εμφάνιση προβληματίζει έντονα για το κατά πόσο είναι έτοιμος να σταθεί στο βασικό σχήμα. Αντικαταστάθηκε στο 63' από τον Τσιρίλο.

Τσουκαλάς: Επιλέχθηκε από τον Δέλλα για να είναι αυτός που θα καλύψει το κενό του Γεωργέα, στο παιχνίδι με τον Μανδραϊκό. Ο δεξιός αμυντικός της ΑΕΚ είχε θετική παρουσία. Αμυντικά δεν αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα ενώ αρκετές φορές προωθήθηκε και έβγαλε σέντρες στην καρδιά της περιοχής του Ιωνικού, ενώ πάτησε και δύο φορές περιοχή από τα άκρα.


Πεταυράκης: Αμυντικά δεν είχε μεγάλα προβλήματα. Κράτησε σωστά τη θέση του, δεν βγήκαν φάσεις από την πλευρά του, ωστόσο και πάλι φοβήθηκε να πάρει επιθετικές πρωτοβουλίες. Πέρασε ελάχιστες φορές το κέντρο και όσες το έκανε, η ΑΕΚ έβγαζε φάσεις (ή κέρδιζε φάουλ γύρω από την περιοχή). Είτε με σέντρες του, είτε επειδή είχε αριθμητική υπεροχή στην αριστερή πτέρυγα. Όμως είχε μεγάλο κενό με τον Πόποβιτς, με αποτέλεσμα ο επιθετικός της Ένωσης να κάνει περισσότερα χιλιόμετρα και να κουραστεί γρήγορα.


Πόποβιτς: Μπήκε φουριοζος στο ματς και στο πρώτο 20λεπτο πήρε πολλές πρωτοβουλίες, ενώ ήταν και ο εκτελεστής των περισσοτέρων στημένων φάσεων, όπου οι περισσότερες «μύριζαν» γκολ. Μετά το πέρας όμως του 20λεπτου άρχισε να πέφτει η απόδοσή του και να βγαίνει η κούραση, καθώς το παιχνίδι της ΑΕΚ γινόταν όλο από την πλευρά του. Στο 35' άλλαξε πλευρά και πέρασε αριστερά, αντί του Πλατέλλα, ωστόσο ακόμα δεν δείχνει έτοιμος στο 100% από πλευράς φυσικής κατάστασης. Στα θετικά ότι βοήθησε πάρα πολύ στην άμυνα, έχοντας καλές επιστροφές.


Ανάκογλου: Παρότι έπαιξε και πάλι δίπλα στον Κορδέρο, φάνηκε να έχει σαφείς εντολές για πιο δημιουργικό ρόλο, παρά ανασταλτικό. Και αυτό προσπάθησε να κάνει. Έπαιρνε τη μπάλα πίσω από την περιοχή και προσπαθούσε να την μεταφέρει στα αντίπαλα καρέ. Το γεγονός όμως ότι ο Ντακόλ έπαιζε ως δεύτερος επιθετικός και όχι ως 10αρι, ανάγκαζε τον νεαρό άσο να διανύει συνεχώς περισσότερα από 40 μέτρα γηπέδου. Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε και το πολύ ξύλο που έφαγε από τους αντιπάλους (χαρακτηριστική η φάση όπου τον τζαρτζάρουν δύο παίκτες δεξιά και αριστερά και ένας τρίτος του κάνει τάκλιν και τον σηκώνει στον αέρα).


Κορδέρο: Στο ματς με τον Ιωνικό γνωρίσαμε έναν άλλον Κορδέρο. Ο Ισπανός δεν είχε δείξει ποτέ ότι μπορεί να παίξει τον ρόλο του καθαρού «κόφτη» και στη Νεάπολη απέδειξε ότι το έχει. Στο διάστημα που αγωνίστηκε είχε ρόλο καθαρά ανασταλτικό και έκανε όλη τη βρώμικη δουλειά. Εκτός από τα χιλιόμετρα που έκανε, έπαιξε (στην κυριολεξία) ξύλο με τους αντιπάλους. Καλά κλεισμένος από 2-3 παίκτες μονίμως, που τον έπαιζαν σκληρά και αντιαθλητικά (σε επίσημο παιχνίδι θα είχε κερδίσει τουλάχιστον μία κόκκινη και μερικές κίτρινες), όχι απλώς δεν... κώλωσε, αλλά ανταπέδωσε στα ίσα, με τσαμπουκαλένιο παιχνίδι.


Πλατέλλας: Ξεκίνησε δυνατά το παιχνίδι, όπως μας έχει συνηθίσει. Ωστόσο, στο μεγαλύτερο διάστημα στο πρώτο ημίχρονο η μπάλα παιζόταν από τα αριστερά και δεν μπορούσε να βοηθήσει. Ο Δέλλας τον πέρασε στο 35' από τα αριστερά και 8' αργότερα, η ΑΕΚ σκόραρε, σε μία προσπάθεια που ξεκίνησε από τα πόδια του (κλέψιμο και πάσα στον Μπρέσεβιτς). Στο δεύτερο η μπάλα ήρθε από την πλευρά του και έδειξε πάλι την κλάση του. Πήρε πολλές πρωτοβουλίες, έπαιξε στο ένας με έναν, δέχτηκε και αυτός τις κλωτσιές του και έβγαλε το πάθος που τον χαρακτηρίζει.


Ντακόλ: Αυτή τη στιγμή είναι ξεκάθαρο πως δεν μπορούν να συνυπάρξουν στην ενδεκάδα με τον Μπρέσεβιτς. Παίκτες με τα ίδια χαρακτηριστικά και τις ίδιες κινήσεις στο γήπεδο, που περισσότερο δυσκολεύουν την επιθετική λειτουργία, παρά δημιουργούν προβλήματα στις αντίπαλες άμυνες. Μπορεί με τον καιρό να... δέσουν, όμως τώρα ο Δέλλας καλείτε να χρησιμοποιεί τον έναν από τους δύο στην κορυφή. Όσο έπαιζε πίσω από τον Κροάτη, για 62' ήταν... άφαντος. Εν συνεχεία πέρασε στην κορυφή και παρότι δεν ήταν από τους διακριθέντες, έδειξε πως αυτή είναι η θέση του. Χαρακτηριστική η φάση του 88' όταν έπιασε ένα διαγώνιο σουτ με τον Μακρυωνίτη να διώχνει στο «γάμα» σε κόρνερ.


Μπρέσεβιτς: Επέστρεψε στα γκολ και μάλιστα με υπέροχο τρόπο. Αγωνίστηκε λίγο πιο μπροστά από τον Ντακόλ και έκανε το γνωστό του παιχνίδι. Έβγαινε από την περιοχή, άνοιγε χώρους, έσπαγε τη μπάλα στα άκρα και έβγαλε πολύ πάθος, που φάνηκε σε πολλές μονομαχίες που έδωσε. Όμως και πάλι φάνηκε πως με τον Ντακόλ χρειάζεται χρόνο για να μπορέσουν να συνεργαστούν ουσιαστικά μέσα στο γήπεδο, καθώς πολλές φορές οι δυο τους κλείστηκαν σε μικρό χώρο και οι μέσοι δεν είχαν επιλογή στην τελική πάσα.


Τσουμάγκας: Πέρασε στο 70' αντί του Πεταυράκη και μετά από καιρό θύμησε τον περσινό καλό Τσουμάγκα. Αμυντικά δεν είχε κανένα πρόβλημα στο σημείο που μπήκε στο γήπεδο, αλλά βοήθησε πολύ στο επιθετικό παιχνίδι, ενώ είχε και την εξαιρετική σέντρα στον Γροντή, στη μεγάλη ευκαιρία του 82 λεπτού.


Τσιρίλο: Στη μισή ώρα που αγωνίστηκε, με τις επεμβάσεις του (οι δυο καίριες), τις θέσεις του και τη συνολική του παρουσία, παίρνει τη φανέλα σπίτι. Επειδή όμως κρίνεται μόνο για 30' ο Δέλλας είναι αυτός που μπορεί να κρίνει αν μπορεί να βγάλει 90λεπτο και να ξεκινήσει στο παιχνίδι της πρεμιέρας. Σε κάθε περίπτωση ο Ιταλός δείχνει ο πιο αξιόπιστος κεντρικός αμυντικός και ακόμα για μισή ώρα, δείχνει υπεραπαραίτητος.


Ρόβας: Μπήκε στο 72' και έπαιξε στη φυσική του θέση, ως αμυντικός μέσος, δίπλα στον Γεωργέα. Είχε πιο δημιουργικό ρόλο από ότι ο παρτενέρ του, αλλά για τα λεπτά που αγωνίστηκε δεν μπορεί να κριθεί με ασφάλεια.


Γεωργέας: Αγωνίστηκε για μισή ώρα (μπήκε στο 62') και έπαιξε ως αμυντικός χαφ, αρχικά δίπλα στον Κορδέρο και εν συνεχεία μαζί με τον Ρόβα. Έδωσε σημαντικές ανάσες στον άξονα, αφού ο Κορδέρο είχε κουραστεί από το συνεχές... ξύλο και παράλληλα έδωσε την ευκαιρία στον Ανάκογλου να αφοσιωθεί περισσότερο στο επιθετικό κομμάτι.


Ράμα: Αν και αγωνίστηκε για λίγο περισσότερο από 15 λεπτά, πρόλαβε να κάνει αισθητή την παρουσία του. Έδωσε ταχύτητα στα άκρα και είχε ένα εκπληκτικό σουτ έξω από την περιοχή, με τη μπάλα να σταματάει στο οριζόντιο δοκάρι.

Αγωνίστηκαν επίσης και οι Καζβιρόπουλος και Γροντής, αλλά στα ελάχιστα λεπτά συμμετοχής, δεν μπορούν να κριθούν. Ο δευτερος είχε μία μεγάλη ευκαιρία, με κεφαλιά από το ύψος της μικρής περιοχής, με τη μπάλα να φεύγει άουτ.

Δέλλας: Παρέταξε την ομάδα με σύστημα 4-4-1-1, με τον Ντακόλ να μην παίζει στην ευθεία με τους Πλατέλλα και Πόποβιτς, αλλά ως περιφερειακός στην πλάτη του Μπρέσεβιτς. Μία διάταξη που την είχε δοκιμάσει για λίγο και στο φιλικό με την Καλλιθέα. Τότε είχε δουλέψει, σε αντίθεση το χθεσινό ματς. Είναι δεδομένο ότι δουλειά γίνεται. Και φαίνεται στους αυτοματισμούς (αν και νωρίς) που βγαίνουν στην ανάπτυξη της ομάδας. Παράλληλα, είναι δεδομένο ότι... παρακολουθεί το παιχνίδι και κατά τη διάρκειά του, προσπαθεί να διορθώσει τα κακώς κείμενα, όπως συνέβη με την εσωτερική αλλαγή Πόποβιτς-Πλατέλλα, που αμέσως απέφερε αποτέλεσμα (η ΑΕΚ ισοφάρισε). Ωστόσο, όπως του πιστώνεται η θετική εικόνα στο δημιουργικό κομμάτι, έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης στο γεγονός ότι η άμυνα εξακολουθεί να δέχεται αστεία γκολ, μία εβδομάδα πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Είτε με στημένα (εξελίσσεται σε αχίλειος πτέρνα), είτε από παιδαριώδη λάθη των κεντρικών αμυντικών, δεν έχει βρει «χημεία» στο κεντρικό δίδυμο. Αυτό θα πρέπει να διορθωθεί άμεσα, μέσα από ακόμα σκληρότερη και αποδοτικότερη δουλειά στις προπονήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα