O Ντέμης, ο Παππάς και ο Μανωλάς...

10:21 31/1/2012 - Πηγή: AEK365

GOAL

Το ερώτημα "πώς θα βρει λεφτά η ΑΕΚ;", κυριαρχεί εδώ και καιρό, με την εφημερίδα να τονίζει σήμερα τους τρεις τρόπους για να μπουν στα ταμεία της ΑΕΚ 6 εκατ. ευρώ μέχρι τις 31 Μαρτίου. Στο ρεπορτάζ του το Goal τονίζει: "Σήμερα αναμένεται να μπουν οι ορκωτοί λογιστές στην ΠΑΕ, προκειμένου να υπολογιστούν τα ποσά που θα κληθούν να καταβάλουν οι μέτοχοι ανάλογα με το ποσοστό τους. Μάλιστα, για αύριο έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του ΔΣ του «Θεμέλιο 21», στο οποίο μπορούν

να παραβρεθούν και όποιοι από τους μετόχους επιθυμούν.

Ωστόσο, έχουν ήδη αρχίσει να κυκλοφορούν πληροφορίες πως το πόρισμα των λογιστών δεν θα φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα καθώς θα αναφέρει πως οι μέτοχοι δεν «χρωστάνε» χρήματα στην ΠΑΕ! Και αυτό γιατί όταν ανέλαβαν την ΑΕΚ μετά την υπαγωγή της στο άρθρο 44, τα χρέη ανέρχονταν στα 23,3 εκατ. ευρώ συν τα 4,2 εκατ. ευρώ που έδωσαν για τις τότε υποχρεώσεις, με το ποσό να αγγίζει τα 27, 5 εκατ. ευρώ.

Σήμερα το αντίστοιχο ποσό συνυπολογίζοντας το ομολογιακό δάνειο της Morgan ανέρχεται στα 36.120.000 ευρώ. Από αυτά, τα 7 εκατ. ευρώ είναι το δάνειο της Morgan και τα 18,3 εκατ. ευρώ η Εφορία. Αν συνυπολογίσουμε όμως πως σύμφωνα με όσα τονίζουν στην ΠΑΕ το ομολογιακό δάνειο «κλείνει» με 2 εκατ. ευρώ, ακόμα και με 1,5 εκατ. ευρώ, και πως το χρέος στην Εφορία «σβήνει» με την καταβολή 5 εκατ. ευρώ, φαίνεται πως ουσιαστικά τα τωρινά χρέη της ΑΕΚ είναι ίδια με αυτά που την ανέλαβαν μετά την υπαγωγή στο άρθρο 44 και θα κληθούν να πληρώσουν το πολύ 2 εκατ. ευρώ.

Ενας υπολογισμός που φέρεται να έχει κάνει ο Ντέμης Νικολαΐδης, όταν εκ του ασφαλούς και με περίσσιο θάρρος πρότεινε δημόσια να πληρώσουν οι μέτοχοι τα χρέη που έχουν δημιουργήσει! Πάντως, όπως φαίνεται βάσει της πρότασης του Νικολαΐδη και του πορίσματος που θα βγάλει σήμερα ο ορκωτός λογιστής, δίνεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία τουλάχιστον να αποπληρωθεί το δάνειο της Morgan και να απαλλαγεί η ΑΕΚ σε πρώτη φάση από ένα βάρος που κουβαλά από τον Μάιο του 2006.

Κάτι που προφανώς θα συζητηθεί στη γενική συνέλευση της Παρασκευής στην οποία αναμένεται και η εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου για την ΠΑΕ και το τυπικό αλλά όχι ουσιαστικό τέλος του Σταύρου Αδαμίδη από το σύλλογο.

Η εξόφληση του ομολογιακού δανείου προφανώς και είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για την ΑΕΚ. Ωστόσο, ακόμα πιο σημαντικό φαίνεται πως είναι το πώς θα καλυφθεί το φετινό άνοιγμα, ήτοι τα 6 εκατ. ευρώ μέχρι τις 31 Μαρτίου και τα υπόλοιπα 2 εκατ. ευρώ μέχρι τον Ιούνιο. Και όσο και αν οι «κιτρινόμαυροι» αισιοδοξούν πως τα 700.000 ευρώ που χρειάζονται μέχρι τα μέσα Φλεβάρη... υπάρχουν, παραμένει άγνωστο πώς θα συγκεντρωθούν τα 6 εκατ. ευρώ εντός δύο μηνών.

Η λύση στην παραπάνω εξίσωση θα μπορούσε θεωρητικά να προκύψει με τρεις τρόπους. Και λέμε θεωρητικά, καθώς κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πως κάτι από τα παρακάτω θα υλοποιηθεί. Η πρώτη λύση θα μπορούσε να είναι μέσω της καταβολής χρημάτων από κάποιους εκ των 4 επενδυτών που έχει αναφέρει ο Μιχάλης

Keywords
Τυχαία Θέματα