SOPA και PIPA με λίγα λόγια

10:42 20/1/2012 - Πηγή: AEK365

Χθες το διαδίκτυο απεργούσε! Κι όμως. Αρκετές από τις μεγαλύτερες ιστοσελίδες είχαν «κατεβάσει ρολά» αναρτώντας, ως αρχικές, σελίδες διαμαρτυρίας ενάντια στα 2 προσχέδια νόμου που συζητούνται στην Αμερική και έχουν να κάνουν με την ελευθερία διακίνησης υλικού στον κυβερνοχώρο.

Η πίεση στην αμερικανική κυβέρνηση ασκείται από τις εταιρίες μουσικής, κινηματογράφου και παραγωγής software.

O Obama χθες δήλωσε πως δεν πρόκειται να ψηφισθούν αυτά τα νομοσχέδια και προς το παρόν "χώθηκαν στο συρτάρι". Το τι θα γίνει στο μέλλον βέβαια, ουδείς μπορεί να γνωρίζει.

SOPA (Stop Online Piracy Act) και PIPA (Protect IP Act)

Με λίγα λόγια αυτά τα δύο νομοσχέδια έχουν ως σκοπό να κάνουν όσο μπορούν πιο δύσκολη τη ζωή σε sites (ειδικά όσων βρίσκονται εκτός αμερικανικού χώρου) που έχουν να κάνουν με παράνομη διακίνηση υλικού με κατοχυρωμένα πνευματικά δικαιώματα όπως ταινίες, μουσική, λογισμικό, παιχνίδια κ.ά.

Ο εκάστοτε Αμερικανός γενικός εισαγγελέας, θα έχει το δικαίωμα να ζητήσει δικαστική εντολή, η οποία θα απαιτεί από τον πάροχο internet να πάρει όποιο μέτρο χρειαστεί έτσι ώστε να αποτραπεί η πρόσβαση στο site που θεωρείται ύποπτο για διακίνηση πειρατικού υλικού. Οι κάτοικοι των Ηνωμένων Πολιτειών δε θα μπορούν να επισκεφτούν το συγκεκριμένο site με αυτό το τρόπο. Και επίσης θα συγκροτηθούν «μαύρες λίστες» με τέτοια sites.

θα μου πείτε τι μας ενδιαφέρει εμάς το τι θα περάσει στην Αμερική. Μας ενδιαφέρει και πολύ μάλιστα γιατί ό,τι περνάει στην Αμερική δε μένει μόνο εκεί (βλ. τρομονόμος).

Και κανείς δεν ξέρει πως μπορεί η εκάστοτε κυβέρνηση της οποιαδήποτε χώρας να χρησιμοποιήσει ένα τέτοιο «όπλο». Τα SOPA και PIPA, ενώ θεωρητικά βασίζονται σε μια λογική ανάγκη των δημιουργών για προστασία των έργων τους, μπορούν να εξελιχθούν σε μέτρα ελέγχου και απόλυτης λογοκρισίας του υλικού στο διαδίκτυο και θα είναι στο χέρι του καθενός με εξουσία να αποφασίσει τι θα είναι αυτό που θα μπορεί να υπάρχει στο κυβερνοχώρο και τι όχι.

Το νόημα της ελεύθερης διακίνησης γνώσης και πληροφορίας ουσιαστικά καταργείται, μιας και η κάθε ιστοσελίδα θα πρέπει να προσέχει απόλυτα τι ανεβάζει η ίδια ή η χρήστες της.

Πχ. σελίδες κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσαν να είναι από τα πρώτα θύματα των νομοσχεδίων αυτών, μιας και οι χρήστες τους μοιράζουν μεταξύ τους προϊόντα πνευματικής ιδιοκτησίας (πχ. links σε τραγούδια, video κ.ά)

Keywords
Τυχαία Θέματα