To... θαύμα και οι δηλώσεις από καρδιάς

09:24 6/3/2013 - Πηγή: AEK365

GOAL

Με το θέμα της αδειοδότησης για την ΑΕΚ ασχολείται η εφημερίδα σήμερα στο ρεπορτάζ της Ένωσης. Συγκεκριμένα στο ρεπορτάζ της αναφέρει:
"Με σύγχρονη Λερναία Υδρα μπορεί να παρομοιάσει κάποιος την κατάσταση την ΑΕΚ, καθώς την ώρα που κόβει ένα κεφάλι (βλέπε προβλήματα) προκύπτουν άλλα στη διαδικασία. Οπως διαρρέουν εσχάτως από τα Σπάτα, ο νέος "πονοκέφαλος" αφορά την αδειοδότηση της ερχόμενης περιόδου.

Ωστόσο, φέτος τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά από το δράμα που υπήρξε την περυσινή περίοδο. Φέτος η ΑΕΚ δεν έχει την ευρωπαϊκή προοπτική και αυτό την απαλλάσσει από αρκετές σκοτούρες. Κυρίως τις πιεστικές ημερομηνίες που θα εγκλώβιζαν την ομάδα στη διαδικασία.

Ετσι κι αλλιώς το πρώτο "μαξιλαράκι", ο πρώτος σταθμός αδειοδότησης της 31ης Μαρτίου, είναι άνευ σημασίας για την ΑΕΚ. Η στόχευση των "κιτρινόμαυρων" αφορά την 30ή Ιουνίου, αλλά συνολικά από τη στιγμή που πρόκειται για κινήσεις εντός των τειχών, υπάρχει ελαστικότητα στο ζήτημα του χρόνου. Σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να καλύψει τα κριτήρια και κυρίως τα οικονομικά (έτσι κι αλλιώς ακαδημιών, διοικητικά και γηπέδου μπορεί να τα καλύψει), τα οποία απαιτούν εισροή σημαντικού ποσού στα ταμεία της εταιρείας. Το άνοιγμα υπερβαίνει τα 8 εκατ. ευρώ, αλλά υπάρχει πεποίθηση πως και με τα μισά η ΑΕΚ μπορεί να βρει την άκρη.

Για την ΑΕΚ (όπως και για κάθε ΠΑΕ) υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις που πρέπει να καλυφθούν και να παρουσιάσουν οικονομική συνέπεια. Τα δεδομένα στην κάθε περίπτωση έχουν ως εξής:

Υποχρεώσεις προς ποδοσφαιριστές: Επειτα από τη νέα τροπολογία που πέρασε από την ΕΠΟ και τη Super League, οι ομάδες μπορούν να ρυθμίζουν τις οφειλές προς πρώην και νυν ποδοσφαιριστές τους σε 45 δόσεις. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στην ΑΕΚ να κάνει νόμιμες συμφωνίες, τις οποίες, όμως, θα πρέπει να τηρήσει. Το πρόβλημα αφορά κάποιες περιπτώσεις που έχουν φτάσει ήδη στη FIFA, έχουν τελεσιδικήσει και δεν παίρνουν νέα ρύθμιση.

Φορολογική ενημερότητα: Η ΑΕΚ δίνει μάχη εδώ και καιρό για την απόκτησή της, ωστόσο οι συμφωνίες που κάνει είναι βραχείας διάρκειας. Με Βιντιάδη ή χωρίς, η ΠΑΕ περιμένει τη νέα ρύθμιση προς εταιρείες και ιδιώτες που θα ψηφίσει η Βουλή και θα εγκρίνει η τρόικα, ώστε να υπαχθεί σε αυτές. Εξαιρείται από τη διαδικασία η υπόθεση του άρθρου 44.

Ασφαλιστική ενημερότητα: Η ΑΕΚ έχει χάσει όλες τις ρυθμίσεις που είχε κάνει με τον ασφαλιστικό φορέα. Πριν από λιγες εβδομάδες σύρθηκε στα δικαστήρια από την αδυναμία της να τηρήσει τις διαδικασίες. Εκτιμάται, πάντως, πως το ποσό δεν είναι μεγάλο και μπορεί να βρεθεί λύση.

Ζήτημα έπειτα είναι το διακύβευμα της διαδικασίας. Δηλαδή, ποιες κυρώσεις θα υποστεί η ΑΕΚ εάν δεν μπορέσει να εξασφαλίσει τα κριτήρια αδειοδότησης της ερχόμενης περιόδου. Μέχρι τώρα η ΕΠΟ και η Super League δεν έχει ανακοινώσει τις ποινές. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως δεν θα διαφέρουν σημαντικά από τις περυσινές, δηλαδή απεριόριστο αριθμό Ελλήνων κάτω των 24 και τρεις μεταγραφές Ελλήνων ή ξένων πάνω από το ηλικιακό όριο. Υπό την αίρεση, βέβαια, πως θα αποκτήσει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, ώστε να μπορέσει να καταθέσει τα δελτία των ποδοσφαιριστών. Οπως διαπιστώνετε, είναι σαφές πως η ΑΕΚ ό,τι ήταν να πάθει από τη διαδικασία το υπέστη πέρυσι. Φέτος, έχοντας ήδη βραχεί, φαίνεται πως δεν φοβάται ξανά το... βρέξιμο.

Η ανάλυση των δεδομένων αναφορικά με τον φάκελο αδειοδότησης της ερχόμενης σεζόν πιστοποιεί πως η ΑΕΚ δεν πιέζεται αφόρητα από τις ημερομηνίες, αλλά πρέπει να βρει κάποια στιγμή σημαντικό ποσό σε μετρητά. Στην ΠΑΕ εκτιμούν πως με ποσό 3-4 εκατ. ευρώ μπορούν να φέρουν τα πράγματα βόλτα. Εστω και εάν πρόκειται για μια σεζόν με ανάλογες δυσκολίες με αυτές που υπήρξαν φέτος.

Προφανείς λύσεις θα δώσει η αλλαγή στην ιδιοκτησία. Να προκύψει λύση από τη συνάντηση μετόχων, Μελισσανίδη ή να κάνει επιτέλους κίνηση ο Βιντιάδης. Ακόμα και αν από εκεί δεν προκύψει λύση, πάντως, η ΑΕΚ μπορεί να πορευτεί. Εδώ και μήνες φαίνεται πως η προσπάθεια θα αφορά την προείσπραξη του τηλεοπτικού συμβολαίου για την ερχόμενη σεζόν. Είτε απευθείας από το συνδρομητικό είτε με κάποιον που θα δανείσει παίρνοντας ως αντάλλαγμα τις δόσεις. Ηδη, εσχάτως αναπτύσσεται τέτοιο σενάριο για τον Παππά.

Κάθε σενάριο μπορεί να τιναχθεί στον αέρα μόνο αν η ΠΑΕ εγκλωβιστεί από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές για το άρθρο 44 (είναι ήδη εκκρεμής αυτή του περασμένου Σεπτέμβρη). Ή εάν κάποιος εκ των οφειλετών της ΠΑΕ, ποδοσφαιριστής ή ατζέντης, δεν δεχθεί διακανονισμό και καταγγείλει την ΑΕΚ σε διεθνείς οργανισμούς, απειλώντας ακόμα και με αφαίρεση βαθμών εάν δεν εξοφληθεί".

SPORTDAY

Για το "πλάνο ανάγκης" του Λίνεν στο Καραϊσκάκη γράφει η εφημερίδα, τονίζοντας χαρακτηριστικά: "Η ΑΕΚ προετοιμάζεται για την επίσκεψή της στο «Καραϊσκάκη» και ο τεχνικός της ομάδας, Έβαλντ Λίνεν, ξέρει καλά πως οι απουσίες βασικών παικτών δεν θα του επιτρέψουν να παρατάξει την καλύτερη δυνατή ενδεκάδα.
Κόντρα στον Ολυμπιακό δεν θα έχει στη διάθεσή του τον τιμωρημένο Μητρόπουλο, ενώ θα χρειαστεί να περιμένει προκειμένου να διαπιστώσει την κατάσταση των Βλάχου και Τσουμάγκα πριν καταλήξει στα πρόσωπα και το σχήμα του ντέρμπι. Κι ενώ η συμμετοχή του πρώτου θα πρέπει να θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη, η περίπτωση του δεύτερου αφήνει κάποια περιθώρια αισιοδοξίας.

Αν τελικά όμως, ο Τσουμάγκας δεν τα καταφέρει, ο Λίνεν θα χρειαστεί να ψάξει για... λαγό αφού δεν έχει στη διάθεση του αριστερό μπακ που να χαίρει της εμπιστοσύνης του.

Τελευταίος πάντως που αγωνίστηκε σε αυτήν τη θέση (στην προ... Τσουμάγκα εποχή) ήταν ο Παπαδημητρίου στην Τρίπολη, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία".

ΩΡΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Συνέντευξη του πατέρα του Άρη, φιλοξενεί σήμερα η εφημερίδα, γράφοντας: "Αυτός αγαπάει την ΑΕΚ! Μας τίμησε και μας συγκλόνισε ο πατέρας του Άρη, ο άνθρωπος που έκανε τη διευκόλυνση με τις 30.000 ευρώ για τη μεταγραφή του Ανάκογλου ήρθε χθες στα γραφεία της Ώρας και μας έδειξε το μεγαλείο της ψυχής του και της αγάπης του για την ΑΕΚ: "Τρία πράγματα τους ζήτησα και τα σεβάστηκαν. Πρώτον να μου διασφαλίσουν ότι θα πάρω τα χρήματα πίσω γιατί πρόκειται για ιερό σκοπό. Δεύτερο να διατηρηθεί η ανωνυμία μου και τρίτον να έρθουν τρεις παίκτες σπίτι να δουν τον Άρη. Τα έκαναν όλα τα και με το παραπάνω. Δεν ξέρω τι λένε γι' αυτούς αλλά εμένα μου φέρθηκαν αντρίκια και τίμια", λέει ο πατέρας του Αρη και προσθέτει: "Το παιδί δεν σταματάει να γελάει από τη μέρα που μας επισκέφθηκαν οι παίκτες. Μπορούν κι άλλοι ΑΕΚτζήδες να κάνουν αυτό που έκανα εγώ".

LIVE SPORT

Για την αδειοδότηση της ΑΕΚ γράφει και η Live Sport, η οποία από την πλευρά της γράφει πως "μόνο με θαύμα θα καταφέρει να πάρει η ΑΕΚ την αδειοδότηση, αλλά δεν... καίγονται κιόλας στην ΑΕΚ. Απίθανη η αδειοδότηση με τις παρούσες συνθήκες", γράφει χαρακτηριστικά η LS.

Keywords
Τυχαία Θέματα