UEFA: Πού είναι τώρα οι Πρωταθλητές Ευρώπης του EURO 2004

15:31 4/7/2014 - Πηγή: AEK365

Η επέτειος των δέκα χρόνων από την κατάκτηση του EURO το 2004 από την Εθνική Ελλάδας είναι πρώτο θέμα στην επίσημη ιστοσελίδα της UEFA η οποία θέλησε να θυμίσει τους 13 ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στον τελικό του "Ντα Λουζ" κόντρα στη Πορτογαλία.
Στο αφιέρωμα γίνεται αναφορά στο παρελθόν των ποδοσφαιριστών αλλά και στο τι κάνουν τώρα.

Τερματοφύλακας: Αντώνης Νικοπολίδης
Ο Νικοπολίδης,

ο οποίος κράτησε σε τρία νοκ- άουτ παιχνίδια απαραβίαστη την εστία του, θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες που ανέδειξε η χώρα. Διένυσε πετυχημένες περιόδους στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. Κατέκτησε 11 πρωταθλήματα, εννέα εγχώρια Κύπελλα, επίδοση ασυναγώνιστη για οποιονδήποτε Έλληνα ποδοσφαιριστή. Ο Νικοπολίδης αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 2011.
Αμυντικός: Γιούρκας Σεϊταρίδης
Ο Σεϊταρίδης είχε εντυπωσιακή παρουσία σε ρόλο δεξιού μπακ κατά τη διάρκεια του θριάμβου της Ελλάδας. Συνέβαλλε τόσο αμυντικά, όσο και επιθετικά. Με μία από τις επελάσεις του μάλιστα η Ελλάδα κέρδισε το πέναλτι στην πρεμιέρα της διοργάνωσης κόντρα στην Πορτογαλία. Η σεζόν αυτή τελείωσε εξαιρετικά για τον ίδιο, αφού νωρίτερα είχε κατακτήσει το νταμπλ με τον Παναθηναϊκό. Μετά τη διοργάνωση πήρε μεταγραφή στην Πόρτο, ενώ πέρασε και από τις Ντιναμό Μόσχας και Ατλέτικο Μαδρίτης, προτού επιστρέψει στον Παναθηναϊκό.
Αμυντικός: Τραϊανός Δέλλας
Ο Δέλλας ήταν από τους σημαντικότερους παράγοντες που η Εθνική του δέχτηκε μόλις τέσσερα γκολ στη διοργάνωση. Χαρακτηρίστηκε «Κολλοσός» από τον προπονητή του Ότο Ρεχάγκελ, πραγματοποιώντας αξιομνημόνευτες εμφανίσεις, με αποκορύφωμα την αναμέτρηση με την Τσεχία και το «ασημένιο γκολ» που σημείωσε με κεφαλιά. Το 2005 έφυγε από τη Ρόμα και πέρασε δύο φορές από την ΑΕΚ και από την Ανόρθωση. Το καλοκαίρι του 2012 αποσύρθηκε από την ενεργό δράση και το 2013 ανέβαλε την καθοδήγηση της ΑΕΚ, με την οποία εξασφάλισε αμέσως την άνοδο από την Γ' Εθνική.
Αμυντικός: Μιχάλης Καψής
Το ποδόσφαιρο ήταν στο αίμα του, αφού ο πατέρας του ήταν και αυτός διεθνής και μέλος του Παναθηναϊκού που είχε ηττηθεί από τον Άγιαξ στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971. Ο Μιχάλης έδειξε τις ικανότητές του στο μαρκάρισμα, κρατώντας άσφαιρο τον Ραούλ! Παρόμοια εμφάνιση πραγματοποίησε και ενάντια στον Γιαν Κόλερ. Μετά τη διοργάνωση πήγε στην Μπορντό, μετά στον Ολυμπιακό, το ΑΠΟΕΛ, τον Λεβαδειακό και τον Εθνικό Πειραιώς απ' όπου και αποσύρθηκε το 2012.
Αμυντικός: Τάκης Φύσσας
Ο Φύσσας ξεκίνησε την καριέρα του στον Πανιώνιο, πραγματοποιώντας το ντεμπούτο του το 1990. Αφού έπαιξε στον Παναθηναϊκό, μετά υπέγραψε στην Μπενφίκα και σκόραρε στον τελικό του Κυπέλλου Πορτογαλίας, στερώντας από τον Ζοσέ Μουρίνιο το τρεμπλ με την Πόρτο. Πέρασε για λίγο από την Χαρτς και επέστρεψε στον Παναθηναϊκό, πριν αποσυρθεί το 2008. Μετά έγινε τεχνικός διευθυντής της Εθνικής Ελλάδας.
Μέσος: Θοδωρής Ζαγοράκης
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΟΑΚ έγινε μέλος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου το 2014. Δεν σκόραρε στην Πορτογαλία και περίμενε το πρώτο του γκολ με την Εθνική στην 101η εμφάνιση του κόντρα στη Δανία επτά μήνες αργότερα. Ήταν, όμως, η καρδιά της μεσαίας γραμμής. Ο Ζαγοράκης δεν μπορούσε να φανταστεί ότι μετά την καριέρα του σε Αγγλία και Ιταλία θα έφτανε στην κορυφή. Αποσύρθηκε το 2007 με 120 συμμετοχές στην Εθνική.
Μέσος: Άγγελος Μπασινάς
Ο πρώην παίκτης των Παναθηναϊκού, Μαγιόρκα, ΑΕΚ, Πόρτσμουθ και Αρλ ο Μπασινάς αυτή την περίοδο μελετά για το δίπλωμα προπονητικής. Είναι ένας από τους τέσσερις ποδοσφαιριστές της Ελλάδας που έπιασε τις 100 συμμετοχές με την Εθνική, πραγματοποιώντας το ντεμπούτο του στις 18/8/1999, την ίδια μέρα με τον καλό του φίλο Νικοπολίδη. Ήταν παίκτης κλειδί στο Euro 2004. Σημείωσε το γκολ με πέναλτι στην νικηφόρα πρεμιέρα με σκορ 2-1 επί της Πορτογαλίας και έβγαλε τη σέντρα από κόρνερ στην κεφαλιά του Χαριστέα στον τελικό.
Μέσος: Κώστας Κατσουράνης
O Κατσουράνης είναι σήμερα 35 ετών και αγωνίστηκε σε τρία παιχνίδια του Μουντιάλ ενάντια στις Κολομβία, Ιαπωνία και Κόστα Ρίκα. Πραγματοποίησε την πρώτη συμμετοχή του στην Εθνική τον Αύγουστο του 2003 και το 2006 πήρε μεταγραφή από την ΑΕΚ στην Μπενφίκα. Το 2009 επέστρεψε στην Ελλάδα για τον Παναθηναϊκό, βοηθώντας στην κατάκτηση του νταμπλ το 2010. Το 2012 ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη για τον ΠΑΟΚ.
Μέσος: Στέλιος Γιαννακόπουλος
Ο Γιαννακόπουλος είναι σχολιαστής στην ελληνική τηλεόραση. Το 2010, όταν αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, έγινε πρόεδρος του σωματείου των Ελλήνων ποδοσφαιριστών και δύο χρόνια μετά ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα με τον Πανηλειακό. Στην καριέρα του αγωνίστηκε με επιτυχία στις Μπόλτον, Χαλ και Λάρισα, ενώ έφτιαξε το όνομά του με τον Ολυμπιακό, πανηγυρίζοντας 7 συνεχόμενα πρωταθλήματα. Θεωρείται ένας απ' τους παίκτες που άνοιξε το δρόμο για την επιτυχία του Euro, πετυχαίνοντας το γκολ στη νίκη με 1-0 απέναντι στην Ισπανία με τη Σαραγόσα, περίπου 13 μήνες πριν τη διοργάνωση.
Επιθετικός: Άγγελος Χαριστέας
Ο πρώτος σκόρερ της Εθνικής ομάδας στο Euro κι ο παίκτης που με την κεφαλιά του χάρισε το τρόπαιο στην Ελλάδα στον τελικό με την Πορτογαλία. Ο υψηλόσωμος επιθετικός αγωνίστηκε σε αρκετές ομάδες μετά το Euro, φεύγοντας από τη Βέρντερ για να ακολουθήσουν οι Άγιαξ, Φέγενορντ, Νυρεμβέργη, Μπάγερ Λεβερκούζεν, Αρλ, Σάλκε, Παναιτωλικός και Αλ Νασρ.
Επιθετικός: Ζήσης Βρύζας
Ο πρώην βοηθός του Φερνάντο Σάντος στην Εθνική ομάδα είναι τώρα πρόεδρος του ΠΑΟΚ. Ο Ζήσης Βρύζας είχε πετύχει το γκολ της Ελλάδας απέναντι στη Ρωσία για τη φάση των ομίλων, το οποίο ήταν αυτό που έδωσε την πρόκριση στα προημιτελικά, λόγω της καλύτερης διαφοράς τερμάτων με την Ισπανία. Είναι επίσης ένας από τους αγαπημένους των οπαδών του ΠΑΟΚ, αφού με δικό του τέρμα είχε δώσει την πρόκριση στην ομάδα του απέναντι στην Άρσεναλ μέσα στο «Χάιμπουρι» για το Κύπελλο UEFA. Ο Βρύζας αγωνίστηκε και στο εξωτερικό με τις Περούτζια, Φιορεντίνα, Θέλτα και Τορίνο, ενώ το 2006 επέστρεψε στον ΠΑΟΚ, όπου μετά από δύο χρόνια έγινε τεχνικός διευθυντής.
Αμυντικός: Στέλιος Βενετίδης
Ο Στέλιος Βενετίδης έκανε το ντεμπούτο του με την Εθνική στη νίκη με 3-0 επί του Ελ Σαλβαδόρ στις 20 Αυγούστου του 1999, στο ίδιο παιχνίδι που αγωνίστηκε για πρώτη φορά με το εθνόσημο ο Γιώργος Καραγκούνης. Ο Βενετίδης πήρε μεταγραφή στον Ολυμπιακό το 2001, μόλις μια εβδομάδα αφού κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας με τον ΠΑΟΚ. Κατά τη διάρκεια του Euro, ο αριστερός μπακ ήταν ήδη παίκτης των «ερυθρόλευκων» για πέντε χρόνια, έχοντας κατακτήσει 4 πρωταθλήματα. Είχε 42 συμμετοχές με την Εθνική ομάδα και σταμάτησε το ποδόσφαιρο το 2012 όντας παίκτης της Λάρισας.
Επιθετικός: Δημήτρης Παπαδόπουλος
Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος ήταν ο νεαρότερος παίκτης του ρόστερ που πήγε στην Πορτογαλία, σε ηλικία 22 ετών. Πήγε στο Euro ως νταμπλούχος με τον Παναθηναϊκό, ενώ αγωνίστηκε και στην Εθνική ομάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας τον Αύγουστο του 2004. Οι θητείες του σε Λέτσε, Ντιναμό Ζάγκρεμπ και Θέλτα τον «απομάκρυναν» από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, ωστόσο δέχτηκε ξανά κλήση τον Αύγουστο του 2013, έπειτα από μια πολύ καλή σεζόν με τον Πανθρακικό. Ο Παπαδόπουλος έκανε πολύ καλή σεζόν και με τον Ατρόμητο, όμως τώρα είναι ελεύθερος και αναζητά τον επόμενο σταθμό της καριέρας του.
Προπονητής: Ότο Ρεχάγκελ
Ο «Ρεχακλής», όπως τον αποκαλούν στην πατρίδα του, έχει αποσυρθεί από τους πάγκους, έπειτα από το σύντομο πέρασμά του από την Χέρτα Βερολίνου το 2012. Ο Ότο Ρεχάγκελ ανέλαβε την Εθνική ομάδα από το 2001 μέχρι το 2010, έχοντας συμμετοχές σε δύο Euro κι ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Γνωστός και ως το «παιδί της Μπουντεσλίγκα» για τις 1000 συμμετοχές που είχε σαν παίκτης και σαν προπονητής, ο 75χρονος Γερμανός «μεταμόρφωσε» τη Βέρντερ Βρέμης σε μια μεγάλη δύναμη, κατακτώντας 2 πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο Κυπελλούχων, ενώ πήρε και πρωτάθλημα το 1998 με την νεοφώτιστη Καϊσερλσάουτερν.

Keywords
uefa, euro, uefa, euro, ολυμπιακοί αγώνες, ελλαδα, ολυμπιακος, δραση, γκολ, ΑΕΚ, καλοκαιρι, παναθηναικος, εμφάνιση, αποελ, αρλ, κατσουρανης, ιαπωνια, συμμετοχή, θεσσαλονικη, ΠΑΟΚ, λαρισα, ρωσία, αθηνα, κινηση στους δρομους, γερμανος, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2014, μουντιαλ 2014, ξανα, αποελ, ρωσία, δανια, εθνικη, θεμα, ισπανια, ιταλια, καριερα, κοντρα, παιχνιδια, πειραιως, πρωτο θεμα, τηλεοραση, αγωνες, αιμα, αρλ, αρσεναλ, γκολ, γινεται, δυναμη, δωσει, διπλωμα, εγινε, εβδομαδα, εμφάνιση, επτα, επιτυχια, εστια, ετων, εφυγε, ζαγορακης, ζησης, ζησης βρυζας, ζοσέ μουρινιο, ιδια, ιδιο, ηλικια, θοδωρης, κυπελλο, λετσε, μαγιορκα, μηνες, νικη, νυρεμβεργη, νοκ, ομαδα, ονομα, οντας, οτο ρεχαγκελ, ποδοσφαιρο, πορτογαλια, ρεχαγκελ, ρομα, ρολο, σεζον, σεντρα, συμμετοχή, τορινο, τρια, τσεχια, φευγοντας, φιορεντινα, φορα, δημητρης, εμφανισεις, εννεα, εθνικο, φυσσας, χωρα, κληση, καρδια, κωστας, μουντιαλ, ομαδες, παιχνιδι, βοηθος, βρυζας, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα