Αφαίρεσαν όγκο από αγέννητο έμβρυο (ΦΩΤΟ)

19:22 22/6/2012 - Πηγή: AEK365

Μια πρωτοποριακή εγχείριση που συνέβη πρώτη φορά στα χρονικά κατάφερε να σώσει τη ζωή ενός αγέννητου βρέφους το οποίο εμφάνισε όγκο στο στόμα του, ενώ βρισκόταν ακόμα στην κοιλιά της μαμάς του!

Οι χειρουργοί από το Νοσοκομείο Jackson Memorial του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι κατάφεραν να εγχειρίσουν το έμβρυο πριν καν αυτό γεννηθεί και να σώσουν τη ζωή της. Η εγχείριση έγινε πριν από δύο χρόνια, όμως τώρα έρχεται στο φως μετά τη δημοσίευσή της στην επιστημονική

επιθεώρηση «American Journal of Obstetrics & Gynecology». Μάλιστα μια από τους χειρούργους είναι η ελληνικής καταγωγής δρ Ευτυχία Κοντοπούλου.

Σήμερα, η μικρή Λέινα, που σημαίνει μικρός άγγελος, είναι 20 μηνών και έιναι υγιέστατη! Η μητέρα της μικρής, Τάμι Γκονζάλες χαρακτήρισε τους ειδικούς «σωτήρες».

Όταν η Τάμι έμεινε έγκυος το 2010 όλη πήγαιναν καλά μέχρι την 17η εβδομάδα της κύησης, όταν ο υπέρηχος έδειξε μια «φούσκα» στο αμνιακό υγρό με μέγεθος όσο εκείνο ενός ροδάκινου η οποία έβγαινε από το στόμα του εμβρύου.

Η 39χρονη σήμερα γυναίκα πληροφορήθηκε με τον σύζυγό της Άλεν, ότι το αγέννητο μωρό τους είχε έναν πολύ σπάνιο όγκο, ο οποίος ονομάζεται τεράτωμα της στοματικής κοιλότητας και συναντάται σε μια στις 100.000 εγκυμοσύνες, ενώ οι πιθανότητες επιβίωσης του εμβρύου είναι ελάχιστες.

Οι δυο επιλογές που έδωσαν οι γιατροί στο ζευγάρι ήταν είτε να τερματίσουν την εγκυμοσύνη είτε να περιμένουν το έμβρυο να αναπτυχθεί έως ότου φθάσει σε βιώσιμο στάδιο ελπίζοντας ότι το πρόβλημα θα μπορούσε να διορθωθεί αμέσως μετά τη γέννηση. Όμως ο συγκεκριμένος όγκος αναπτύσσεται με πολύ ταχείς ρυθμούς με αποτέλεσμα μέχρι να ολοκληρωθεί η εγκυμοσύνη ο όγκος είχε πιθανότητα να φθάσει έως και το ένα κιλό σε βάρος με αποτέλεσμα να προκληθεί θανατηφόρα αιμορραγία στο έμβρυο.

«Εάν τελικώς το παιδί γεννιόταν ζωντανό, δεν υπήρχε καμία εγγύηση σχετικά με το ότι θα ήταν φυσιολογικό. Θα χρειαζόταν να υποβληθεί σε τραχειοστομία, σε πλήθος επεμβάσεων, θα εμφάνιζε σοβαρές δυσμορφίες» εξήγησε η κυρία Γκονζάλες στη συνέντευξη Τύπου και προσέθεσε ότι «σκέφτηκα ότι δεν μπορεί, θα υπάρχει κάποιος τρόπος να σώσω το παιδί μου».

Το ζευγάρι έψαξε να βρει εναλλακτικές λύσεις, ώσπου ο γυναικολόγος της κυρίας Γκονζάλες την παρέπεμψε στον δρα Ρούμπεν Κιντέρο, πρωτοπόρο στην εμβρυϊκή ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι. Ο δρ. Κιντέρο εξήγησε ότι ποτέ στο παρελθόν δεν είχε επιχειρηθεί επέμβαση αφαίρεσης ενός τέτοιου όγκου στη μήτρα, όμως προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει.

Ετσι ο δρ Κιντέρο και η σύζυγός του Ευτυχία Κοντοπούλου, ειδικός στην εμβρυϊκή χειρουργική πραγματοποίησαν την επέμβαση. Η έγκυος υπεβλήθη σε τοπική αναισθησία με αποτέλεσμα να μπορεί να παρακολουθεί σε οθόνη την όλη διαδικασία. Οι ειδικοί εισήγαγαν στη μήτρα της ένα ενδοσκόπιο την πορεία του οποίου καθοδηγούσαν με υπερήχους. Με λέιζερ αφαίρεσαν τον όγκο από τα χείλη του εμβρύου κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας που δ

Keywords
Τυχαία Θέματα