Αφαιρέθηκαν 4 μετάλλια της Ολυμπιάδας 2004

21:47 5/12/2012 - Πηγή: AEK365

Στην αφαίρεση των μεταλλίων που είχαν κατακτήσει τέσσερις αθλητές το 2004 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας προχώρησε η ΔΟΕ, μετά από επανεξέταση των δειγμάτων τους, σχεδόν οκτώ χρόνια αργότερα.

Ο Ουκρανός Γιούρι Μπιλόνογκ χάνει το χρυσό στη σφαιροβολία,

ο Λευκορώσος Ιβάν Τικόν (αναφέρεται και ως Τσικάν) το ασημένιο στη σφυροβολία, ενώ στις γυναίκες η επίσης Λευκορωσίδα Ιρίνα Γιατσένκο και η Ρωσίδα Σβετλάνα Κριβέλιοβα χάνουν τα χάλκινα μετάλλια από τη δισκοβολία και τη σφαιροβολία, αντίστοιχα.

Η ΔΟΕ έχει ανακοινώσει ότι υπάρχει και ένα 5ο θετικό δείγμα που επανεξετάστηκε και αφορά κάτοχο μεταλλίου, αλλά το όνομα θα ανακοινωθεί αργότερα (ίσως και απόψε) επειδή καθυστέρησε η διαδικασία.

Τα δείγματα των αθλητών από το 2004 διατηρήθηκαν για διάστημα οκτώ χρόνων κα εξετάστηκαν εκ νέου από το εργαστήριο αντιντόπινγκ της Λοζάνης. Συγκεκριμένα η εξέταση έγινε μέσα στο καλοκαίρι και πριν τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου ώστε να μην περάσουν τα οκτώ χρόνια που προβλέπει ο κανονισμός για την εκκίνηση της σχετικής διαδικασίας.

Να σημειωθεί ότι το αγώνισμα της σφαιροβολίας ανδρών και γυναικών διεξήχθη στο Στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας και δυστυχώς πιάστηκαν ντοπέ και οι δύο νικητές.
Ο Μπιλόνογκ κάπως ετεροχρονισμένα βέβαια, αλλά στις γυναίκες είχε αναλυθεί άμεσα το δείγμα της τότε νικήτριας, Ιρίνα Κορζανένκο, το οποίο ήταν θετικό σε στανοζολόλη.

Τα δείγματα από τους Αγώνες της Αθήνας του 2004 ανέβηκαν έτσι από τα 26 συνολικά στα 31, τα περισσότερα που έχουν ανιχνευθεί ποτέ σε διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων.

Keywords
Τυχαία Θέματα