Αυστηρή προειδοποίηση στην Ελλάδα

18:06 9/1/2012 - Πηγή: AEK365

Την λήξη της διαπραγμάτευσης εντός των προσεχών ημερών και την υπογραφή του διακυβερνητικού συμφώνου δημοσιονομικής πειθαρχίας και ενοποίησης το αργότερο έως την 1η Μαρτίου επιδιώκουν οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας. Στο πρώτο «ραντεβού» του έτους στο Βερολίνο, Νικολά Σαρκοζί και Άνγκελα Μέρκελ ανέφεραν ότι οι διαπραγματεύσεις για το φρένο χρέους βαίνουν καλώς, δηλώνοντας επίσης έτοιμοι

να εξετάσουν την επιτάχυνση της καταβολής κεφαλαίων προς τον Μόνιμο Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) προς ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη.

Σαρκοζί και Μέρκελ έστειλαν παράλληλα από τη γερμανική πρωτεύουσα αυστηρή προειδοποίηση στην Ελλάδα ότι δεν πρόκειται να δοθεί η επόμενη δόση στη χώρα εάν δεν υπάρξει ραγδαία πρόοδος στο δεύτερο πακέτο βοήθειας, συμπεριλαμβανομένης της εθελοντικής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που κατέχουν ιδιώτες.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά το πέρας της συνάντησης οι Νικολά Σαρκοζί και Άνγκελα Μέρκελ δήλωσαν ότι θέτουν ως προτεραιότητα την ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη καθώς συνεχίζουν τις προσπάθειες αντιμετώπισης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Ζητούν ταχεία κατάληξη των διαπραγματεύσεων επί του νέου συμφώνου δημοσιονομικής πειθαρχίας με τον Νικολά Σαρκοζί να τονίζει πως επιθυμούν να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση τις προσεχείς ημέρες και να υπογραφή η διακυβερνητική συμφωνία το αργότερο έως την 1η Μαρτίου.

Η Άνγκελα Μέρκελ, επανέλαβε, πάντως πως η επίλυση της κρίσης είναι μία διαδικασία «βήμα προς βήμα» και δεν υπάρχει μία μονοδιάστατη λύση.

Ως προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε πως «συμφώνησαν να ζητήσουν από την ΕΚΤ να κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να λειτουργήσει ο προσωρινός μηχανισμός ευρωστήριξης (EFSF) κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Keywords
Τυχαία Θέματα