Αλβανία: Κυβέρνηση και αντιπολίτευση δηλώνουν νικητές

08:08 24/6/2013 - Πηγή: AEK365

Μέσα σε κλίμα έντασης διεξήχθησαν στην Αλβανία την Κυριακή οι βουλευτικές εκλογές, που σημαδεύτηκαν από τον φόνο ενός στελέχους των Σοσιαλιστών και τον τραυματισμό υποψήφιου βουλευτή του κόμματος του Μπερίσα, έξω από εκλογικό κέντρο.
Αναφέρθηκαν ακόμη δεκάδες μικροεπεισόδια στα εκλογικά κέντρα, αλλά και επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων, ενώ οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΑΣΕ απηύθυναν έκκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις

να αποφύγουν τις ακρότητες.
Η κεντρική εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε ότι επέτρεψε να παραταθεί η ψηφοφορία για όσο χρειάζεται, καθώς λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες, στις 8 το βράδυ, μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων σχημάτιζε ουρές έξω από εκλογικά τμήματα.
Αργά το βράδυ, τόσο η παράταξη του Σαλί Μπερίσα, όσο και ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης του Έντι Ράμα ανακοίνωσαν ότι νίκησαν, ενώ τα αποτελέσματα αναμένονται τη Δευτέρα.
Η «Αναγέννηση νίκησε απέναντι στην καταστροφή» δήλωσε πρώτος ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Έντι Ράμα, προσθέτοντας ότι ο Σαλί Μπερίσα δεν είναι παρά ένας υπηρεσιακός πρωθυπουργός που θα πρέπει να ετοιμάσει την παράδοση της εξουσίας στον αριστερό συνασπισμό.
«Ο αλβανικός λαός αποφάσισε να συνεχίσουμε και να κυβερνήσουμε την χώρα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια» δήλωσε λίγη ώρα αργότερα η εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος Μελίντα Μπρέγκου.
Από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, πριν απο δύο δεκαετίες, οι εκλογές στην Αλβανία σημαδεύονται από τη βία, ενώ τα αποτελέσματα αμφισβητούνται συστηματικά. Από την εκλογικη επιτροπή έχουν αποχωρήσει ήδη οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα