Ανακάλυψαν εξωπλανήτη μικρότερο απ'τη Γη

18:36 19/7/2012 - Πηγή: AEK365

Τον πρώτο εξωπλανήτη που είναι πιο μικρός από τη Γη πιστεύουν ότι ανακάλυψαν οι επιστήμονες της NASA. Πρόκειται για έναν πλανήτη, ο οποίος έχει μέγεθος περίπου τα δύο τρίτα της Γης και βρίσκεται σε σχετικά κοντινή απόσταση, μόλις 33 έτη φωτός.

Αν αποδειχθεί η ύπαρξή του θα είναι ο κοντινότερος πλανήτης έξω από το ηλιακό μας σύστημα που είναι πιο μικρός από τον δικό μας. Όμως, η θερμοκρασία του είναι πιο μεγάλη και από της Αφροδίτης κάνοντάς τον εντελώς ακατάλληλο για την ύπαρξη και τη φιλοξενία μορφών ζωής.

O

υποψήφιος εξωπλανήτης, με την ονομασία UCF-1.01, έχει εκτιμώμενη διάμετρο 8.400 χιλιομέτρων (έναντι 12.713 χλμ της Γης) και θεωρείται πολύ καυτός, με πιθανή θερμοκρασία 600 βαθμών Κελσίου, καθώς βρίσκεται σε πολύ κοντινή τροχιά γύρω από το άστρο του, έναν ερυθρό νάνο με την ονομασία GJ 436. Το έτος του (η διάρκεια περιφοράς γύρω από το άστρο του) διαρκεί μόλις 1,4 γήινες μέρες.

Αν ποτέ ο εν λόγω εξωπλανήτης είχε κάποια ατμόσφαιρα, αυτή πια θα έχει εξατμιστεί προ πολλού λόγω της εγγύτητας στο άστρο του. Έτσι, είναι πιθανό ότι σήμερα πλέον μοιάζει με τον Ερμή, τον κοντινότερο στον Ήλιο πλανήτη του δικού μας συστήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα