Απήγαγε και σκότωσε η Αλ Κάιντα ως αντίποινα για το Μάλι

18:48 16/1/2013 - Πηγή: AEK365

Αντίποινα σε βάρος δυτικών στόχων στην Αφρική πυροδοτεί η γαλλική στρατιωτική δράση στο Μάλι, καθώς πετρελαϊκή εγκατάσταση στη νότια Αλγερία βρέθηκε στο στόχαστρο επίθεσης από ισλαμιστές αντάρτες προσκείμενους στην Αλ Κάιντα. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν -ένας Βρετανός και ένας Γάλλος υπήκοος- και άλλοι 41 απήχθησαν, όπως ισχυρίζεται η Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ.

Μεταξύ των απαχθέντων βρίσκονται -βάσει των μέχρι στιγμής διαθέσιμων και μη επιβεβαιωμένων στο σύνολό

τους πληροφοριών- υπήκοοι Ιαπωνίας, ΗΠΑ, Ιρλανδίας και Νορβηγίας.

Η επιδρομή των ισλαμιστών σημειώθηκε στην πετρελαϊκή εγκατάσταση In Amenas που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη και την οποία εκμεταλλεύεται κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν η BP, η νορβηγική πετρελαϊκή εταιρεία Statoil και η αλγερινή κρατική εταιρία Sonatrach.

Η BP ανακοίνωσε ότι ένοπλοι παραμένουν στην πετρελαϊκή πλατφόρμα.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ. Οι ισλαμιστές δήλωσαν ότι η επιδρομή ήλθε σε αντίποινα για το γεγονός ότι η Αλγερία επέτρεψε τη χρήση του εναέριου χώρου από τη Γαλλία για τις αεροπορικές επιδρομές στο Μάλι. Οι γαλλικές δυνάμεις επιχειρούν εδώ και ημέρες από αέρος στο Μάλι και σήμερα, Τετάρτη, άρχισαν και οι χερσαίες επιχειρήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα