«Απόρριψη του μνημονίου ίσον με έξοδο από το ευρώ»

23:32 8/5/2012 - Πηγή: AEK365

Για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ προειδοποίησε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Γιόργκ Άσμουσεν σε περίπτωση που απορριφθεί το μνημόνιο. Ο Άσμουσεν, σύμφωνα με το Reuters συνέστησε στη χώρα μας να μείνει πιστή στο πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει με τους εταίρους.

«Η Ελλάδα

πρέπει να έχει υπόψη της πως δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στο πρόγραμμα εξυγίανσης εάν θέλει να παραμείνει στο ευρώ», είπε ο Άσμουσεν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt.

Όπως μεταδίδει επίσης το Reuters, o κ. Άσμουσεν σημείωσε ακόμα ότι η Γαλλία πρέπει να εφαρμόσει το δημοσιονομικό σύμφωνο χωρίς τροποποιήσεις και να τηρήσει την συμφωνία για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% το 2013.

«Πρέπει να είναι σαφές ότι το δημοσιονομικό σύμφωνο -που θα διευρυνθεί με ένα στοιχείο για την ανάπτυξη- δεν πρέπει να αποδυναμωθεί ως προς την ουσία του», είπε.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει πει επανειλημμένα ότι τάσσεται υπέρ της προσθήκης ενός «συμφώνου ανάπτυξης» στο «δημοσιονομικό σύμφωνο», που απαιτεί από τα κράτη να εξυγιάνουν τα δημόσια οικονομικά τους.

Αλλά κάθε φορά φρόντιζε να διευκρινίσει ότι αυτό το «σύμφωνο ανάπτυξης», που θα πρέπει να απέχει από την αύξηση των δημοσίων δαπανών, θα πρέπει να βασίζεται κατά κύριο λόγο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως η απελευθέρωση των αγορών εργασίας και οι «ενάρετοι» κρατικοί προϋπολογισμοί.

Το Βερολίνο από την πλευρά του, προειδοποίησε σήμερα για άλλη μια φορά ότι «δεν είναι δυνατόν να επαναδιαπραγματευτεί το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο», με δηλώσεις του εκπροσώπου της καγκελαρίου Μέρκελ.

Keywords
Τυχαία Θέματα