Χωρίς άδεια σε ισχύ το Ελληνικό

16:49 7/6/2013 - Πηγή: AEK365

Η είδηση της στροφής της ΑΕΚ από τη λύση του Ελληνικού σε αυτή του ΟΑΚΑ για την έδρα της ομάδας (την οποία διαβάσατε χθες στο aek365) έπεσε σαν... κεραυνός εν αιθρία. Και όπως είναι λογικό, προκλήθηκαν πολλά ερωτήματα για αυτή την αιφνίδια εξέλιξη, καθώς η Ένωση είχε υπογράψει συμβάσεις για τη χρήση, αλλά και την ανακατασκευή του γηπέδου, τις οποίες αναγκάστηκε κυριολεκτικά την ύστατη στιγμή να ακυρώσει...

Όπως διαβάσατε από χθες, οι λόγοι που οδήγησαν τον Δημήτρη Μελισσανίδη σε αυτή την απόφαση σχετίζονταν με την ασφάλεια του γηπέδου και την γραφειοκρατία. Η «πηγή» του προβλήματος, όμως, κρύβεται στο καθεστώς λειτουργίας του γηπέδου. Για να προχωρήσει η ΑΕΚ τα έργα που απαιτούνταν για την επέκταση του, αλλά και για να εξασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία του θα έπρεπε να εκδοθεί μια άδεια βασισμένη στην ήδη υπάρχουσα. Ωστόσο, κατά τη διαδικασία εξασφάλισης αυτής της άδειας προέκυψαν σημαντικά προβλήματα, καθώς για το γήπεδο του Ελληνικού ισχύει το θολό τοπίο που υπάρχει και για άλλα ολυμπιακά έργα, που αντιμετώπισαν προβλήματα κατά την κατασκευή τους σχετικά με τις άδειες ανέγερσης και λειτουργίας, τα οποία τότε είχαν ξεπεραστεί μέσω του νόμου που ψηφίστηκε για τα ολυμπιακά ακίνητα.
Έναν νόμο που επέτρεψε προσωρινά την περάτωσή τους, αλλά στη συνέχεια η άδεια λειτουργίας τους πέρασε σε ένα «γκρίζο καθεστώς». Για να καταφέρει η ΑΕΚ να προχωρήσει τα έργα που επιθυμούσε, θα έπρεπε να βρει λύση σε αυτό το πρόβλημα. Ωστόσο, οι διαδικασίες για την νομιμοποίηση του ακινήτου, προκειμένου εκ των υστέρων να εκδοθεί συμπληρωματική άδεια ανακατασκευής ήταν εξαιρετικά αμφίβολο πόσο θα διαρκούσε, με δεδομένα τα γραφειοκρατικά προβλήματα που θα προέκυπταν. Ήταν πιθανό, δηλαδή, να εγκλωβιστεί η ΑΕΚ σε μια υπόθεση που δεν θα ήταν σε θέση να γνωρίζει πόσο θα τραβήξει χρονικά και όλα αυτά για ένα γήπεδο που επιθυμούσε να χρησιμοποιήσει ως προσωρινή της έδρα μόνο για τα επόμενα δύο χρόνια.
Το συγκεκριμένο πρόβλημα φρέναρε και την προοπτική να χρησιμοποιήσει η ΑΕΚ το Ελληνικό με την υπάρχουσα μορφή του, καθώς πέρα του ότι δεν... συγκινούσε τους ανθρώπους της ομάδας η ιδέα ενός γηπέδου μόλις εννέα χιλιάδων θεατών, χωρίς τις απαραίτητες παρεμβάσεις που θα καθιστούσαν σαφές στον επισκέπτη ότι αποτελεί το -προσωρινό- γήπεδο της ΑΕΚ, δεν θα μπορούσαν να προχωρήσουν ούτε οι εργασίες που απαιτούνταν με τα σημερινά δεδομένα του γηπέδου για την ασφαλή χρήση του από μια ομάδα του επιπέδου της Ένωσης, όπως για παράδειγμα οι παρεμβάσεις που είχαν προβλεφτεί για την ασφαλή προσβασιμότητα του, λόγω και της κοντινής απόστασης στο οποίο βρίσκεται το Καραϊσκάκη (το οποίο φυσικά και γνώριζαν από την πρώτη στιγμή στην ΑΕΚ ότι... βρισκόταν εκεί).
Στα συγκεκριμένα προβλήματα ήρθε να προστεθεί και η επιστολή του ΤΑΙΠΕΔ στον Εθνικό για τη σύμβαση παραχώρησης που είχε υπογράψει με την ΑΕΚ, η οποία πιθανότατα έδωσε και το τελικό ερέθισμα στους ανθρώπους της ομάδας να προχωρήσουν στην ακύρωση των συμβάσεων και να στραφούν αναγκαστικά στη λύση του Ολυμπιακού Σταδίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα