Δεν κοιμήθηκε ακόμα μια νύχτα η Τουρκία

13:35 5/6/2013 - Πηγή: AEK365

Με ογκώδεις συγκεντρώσεις πέρασε και η νύχτα της Τρίτης στην Τουρκία, μετά το ανάμεικτο μήνυμα «συμβιβασμού και επιμονής» που έδειξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης -ο οποίος αναμένεται την Τετάρτη να συναντηθεί με ομάδα ακτιβιστών για το πάρκο Γκεζί. Δακρυγόνα στην Κωνσταντινούπολη, πλήθη διαδηλωτών στην Άγκυρα, στο στόχαστρο το γραφείο του κυβερνώντος AKP στην Σμύρνη, συγκρούσεις και στο «εύφλεκτο» Τουντζελί.Για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται

η προειδοποιητική απεργία των δημόσιων υπαλλήλων. Προσαγωγή 24 χρηστών του Twitter για «προπαγανδιστική παραπληροφόρηση».

H ατμόσφαιρα στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης ήταν περισσότερο εορταστική το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη. Τα οδοφράγματα διαδηλωτών όμως στήθηκαν ξανά και τα επεισόδια σε κοντινά σημεία της πόλης δεν έλειψαν.

Για ρίψη δακρυγόνων και προσαγωγές γύρω από το Ντολμάμπαχτσε μιλά το πρακτορείο Dogan. Επίσης, η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα στον πετροπόλεμο των διαδηλωτών κοντά στο γερμανικό προξενείο.

Μεγάλες ήταν και οι συγκεντρώσεις στην Άγκυρα. Στη Σμύρνη, φωτιά ξέσπασε ξανά σε στα γραφεία του κόμματος του Ερντογάν, την οποία έσβησε πριν πάρει διαστάσεις η πυροσβεστική.

Στην πόλη, όπως αναφέρει η Hurriyet, προσήχθησαν 24 άτομα για «παραπληροφόρηση» με αναρτήσεις τους στο Twitter. Στελέχη του κόμματος της αντιπολίτευσης, CHP, υποστήριξαν πως οι χρήστες διώχθηκαν «επειδή κάλεσαν τον κόσμο σε διαμαρτυρία».

Οι συγκρούσεις με την αστυνομία επεκτάθηκαν τη νύχτα και στην επαρχία του Τουντζελί στα ανατολικά της χώρας -ευαίσθητη λόγω της παρουσίας κουρδικού πληθυσμού. Οι αστυνομικές δυνάμεις, όπως μεταδίδει το Reuters, χρησιμοποιήσαν δακρυγόνα και κανόνια νερού εναντίον διαδηλωτών που είχαν στήσει οδοφράγματα και πετούσαν πέτρες.

Την Τετάρτη συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η απεργία που είχε κηρύξει, καταγγέλλοντας την «κρατική τρομοκρατία», το KESK των δημοσίων υπαλλήλων. Όπως αναφέρει το Reuters, την πρώτη ημέρα δεν καταγράφηκε εκτεταμένη διατάραξη της λειτουργίας των υπηρεσιών λόγω της απεργίας.

Παράλληλα, ασαφείς παραμένουν οι συνθήκες του δεύτερου επιβεβαιωμένου θανάτου διαδηλωτή στην Αντιόχεια, στα σύνορα με τη Συρία. Οι αντικρουόμενες αναφορές των κρατικών αρχών -αρχικά, γινόταν λόγος για πυροβολισμό, αλλά η νεκροψία δεν διαπίστωσε τραύμα από σφαίρα- έχουν εγείρει ερωτηματικά και αμφιβολίες.

Ο πρώτος επιβεβαιωμένος θάνατος, υπενθυμίζεται, είχε αποδοθεί σε «έφοδο» ταξί σε ομάδα διαδηλωτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα