Διακοπές με ένα βιβλίο

15:40 30/6/2013 - Πηγή: AEK365

Ο Ηλίας Τομαράς προτείνει:

CATCH 22 (ΤΖΟΖΕΦ ΧΕΛΕΡ - 1961)

ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ: Εκάτη

ΣΕΛΙΔΕΣ: 635

ΤΙΜΗ: 21.30

"Εκεί που τελειώνει η λογική ξεκινά ο στρατός". Όσοι έχουν ζήσει αυτή την εμπειρία καταλαβαίνουν ακριβώς τι σημαίνει αυτή η έκφραση. Το Catch-22 είναι ακριβώς αυτό. Το παράλογο που σε αφοπλίζει, η εντολή που δεν σου αφήνει διέξοδο και ο κανόνας που δημιουργεί ένα πρόβλημα για κάθε λύση.

Σατιρικό, απολαυστικό και βαθιά αντιπολεμικό το βιβλίο του Χέλερ μας ταξιδεύει στην παράνοια του Β' Παγκοσμίου μέσα από τα μάτια ενός στρατιώτη που απλά δεν θέλει να πεθάνει.

Η ΚΛΕΦΤΡΑ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ (ΜΑΡΚΟΥΣ ΖΟΥΣΑΚ - 2006)

ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ: Ψυχογιός

ΣΕΛΙΔΕΣ: 616

ΤΙΜΗ: 20.28

Αριστούργημα! Ίσως το κορυφαίο βιβλίο της τελευταίες δεκαετίας. Η γραφή του Ζούσακ απλή και εύπεπτη σε βάζει μέσα στην πλοκή. Τα πρωτότυπα συγγραφικά ευρήματα με μεσότιτλους και μικρές εικόνες κάνουν το βιβλίο μοναδικό και σπάνιο. Η "Κλέφτρα" είναι ένα μαγικό βιβλίο που αξίζει να διαβάσετε. Μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε τις τελευταίες μέρες της Ναζιστικής Γερμανίας μέσω ενός παιδιού το οποίο, με τη βοήθεια των θετών γονιών του, προσπαθεί να μείνει μακριά από τη φρίκη και την αποκτήνωση.

ΠΕΔΡΟ ΠΑΡΑΜΟ (ΧΟΥΑΝ ΡΟΥΛΦΟ - 1955)

ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ: Πατάκης

ΣΕΛΙΔΕΣ: 264

ΤΙΜΗ: 14.27

Θεωρείται το αριστούργημα της μεξικάνικης λογοτεχνίας και το ακολουθεί μια ολόκληρη "μυθολογία" αναφορικά με το πως γράφτηκε και ποιοι βοήθησαν τον Ρούλφο να το τελειοποιήσει. Ακροβατεί μαεστρικά ανάμεσα στον πραγματικό κόσμο και αυτό των πνευμάτων αφηγούμενο την ιστορία ενός άντρα ο οποίος μετά τον θάνατο της μητέρας του ψάχνει τα ίχνη του χαμένου πατέρα του για να βρεθεί τελικά σε μια πόλη-φάντασμα.

ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ (ΧΑΒΙΕ ΘΕΡΚΑΣ - 2001)

ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ: Πατάκης

ΣΕΛΙΔΕΣ: 269

ΤΙΜΗ: 14.27

Ένα από τα καλύτερα βιβλία της ισπανικής λογοτεχνίας. Ο Θέρκας καταπιάνεται με το πολύ ευαίσθητο για την παρτίδα του θέμα του εμφυλίου πολέμου. Αναμιγνύοντας ιστορικά στοιχεία με φανταστικά ο Ισπανός "σπάει" κατά κάποιο τρόπο τη "συμφωνία σιωπής" που υπήρχε μεταξύ των Ισπανών λογοτεχνών για το θέμα και μιλάει για την πιο σκοτεινή περίοδο της χώρας. Με βάση μια εκτέλεση και μια απόδραση ο Θέρκας ξεκινά την έρευνα του σε έναν κόσμο που δεν επιθυμεί να σκαλίσει το παρελθόν.

Ο ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΩΝ ΜΥΓΩΝ (ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΓΚΟΛΝΤΙΝΓΚ - 1954)

ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ: Καστανιώτης

ΣΕΛΙΔΕΣ: 224

ΤΙΜΗ: 5.90

Ένα βιβλίο που ξεκινά σαν το "Lost" και εξελίσσεται σε ένα ψυχογράφημα της κοινωνίας μας. Η ανέμελη και χαρούμενη ομάδα των παιδιών μέσα από τις δυσκολίες και τα προβλήματα οδηγείται στο να ακολουθήσει τα πρότυπα της κοινωνίας των "μεγάλων" με τις συνέπειες να είναι καταστροφικές. Εξαιρετικό βιβλίο που σε κερδίζει με την απλότητα του.

ΜΑΥΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ( ΚΑΤΡΙΝ ΕΡΜΑΡΙ ΒΙΕΓ - 1998)

ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ: Αλεξάνδρεια

ΣΕΛΙΔΕΣ: 356

ΤΙΜΗ: 14.91

Τον Αύγουστο του 1831 στη Βιρτζίνια τον ΗΠΑ ο σκλάβος Νατ Τέρνερ και μια ομάδα πιστών ακολούθων του (επίσης σκλάβοι) ξεκινούν μια σφαγή λευκών άνευ προηγουμένου. Ελπίζουν πως θα ξεσηκώσουν έτσι όλους τους σκλάβους των ΗΠΑ. Η Βιέγ γράφει για αυτή την αιματοβαμμένη ιστορία προσπαθώντας να ξεφύγει από το στερεότυπο περί "ψυχοπαθή δολοφόνου" και να αναλύσει τις αιτίες που μπορεί να οδήγησαν εκεί τον Τέρνερ και την ομάδα του.

Η Μαρία Τουρλή προτείνει:

ΠΟΙΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ (ΜΑΡΚ ΧΑΝΤΟΝ-2013)

ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ: Ψυχογιός

ΣΕΛΙΔΕΣ: 312

ΤΙΜΗ: 15,36

Ένα αυτιστικό παιδί με σύνδρομο Άσπεργκερ προσπαθεί να ανακαλύψει ποιος σκότωσε τον σκύλο της γειτόνισσας τα μεσάνυχτα και τελικά φτάνει σε ανακαλύψεις που δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί. Ο Χάντον, αν και μη αυτιστικός, έχοντας δουλέψει αρκετά χρόνια με αυτιστικά παιδιά μας εισάγει στον κόσμο αυτών των παιδιών με την απίστευτη εξυπνάδα και τις ιδιαιτερότητές τους. Με ύφος «εφήβου» νιώθουμε σα να διαβάζουμε ξανά το αφελές ημερολόγιο των παιδικών μας χρόνων, ενώ μαθαίνουμε γι' αυτά τα τόσο ιδιαίτερα παιδιά. Αν δε θα πρέπει να παραλείψετε να διαβάσετε κάποια βιβλία στη ζωή σας, σίγουρα το συγκεκριμένο είναι ένα από αυτά!

1Q84 I/II/III (ΧΑΡΟΥΚΙ ΜΟΥΡΑΚΑΜΙ-2012)

ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ: ΨΥΧΟΓΙΟΣ

ΣΕΛΙΔΕΣ: 480 / 416 / 512

ΤΙΜΗ: 18,80 / 17,70 / 18,80

Ο Χαρούκι Μουρακάμι, ο μεγάλος σύγχρονος συγγραφέας της Ιαπωνίας, δημιουργεί το πιο φιλόδοξο έργο του, στο οποίο μας παρουσιάζει ένα δικό του μαγικό κόσμο, παράλληλο με το δικό μας, όπου τη νύχτα ανατέλλουν δυο φεγγάρια και κουμάντο κάνουν τα μυστηριώδη «ανθρωπάκια». Χωρισμένο σε τρία βιβλία, το σίγουρο είναι ότι όταν ξεκινήσετε να το διαβάζετε θα θέλετε να το φτάσετε μονομιάς ως το τέλος. Δυο βασικοί πρωταγωνιστές, ένας άντρας και μια γυναίκα, διηγούνται ο καθένας τη δική του ιστορία μέχρι η ζωή να τους φέρει κοντά. Γιατί, αν και καθ' όλη τη διάρκεια «ταξιδεύουμε» σε ένα μαγικό, διαφορετικό κόσμο, πάντα στο φόντο κινητήριος δύναμη είναι ο έρωτας, όπως άλλωστε και στην πραγματική ζωή...

ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ (ΚΟΡΜΑΚ ΜΑΚΚΑΡΘΥ - 1994)

ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ: ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ

ΣΕΛΙΔΕΣ: 490

ΤΙΜΗ: 24,51

Ο μοναδικός λυρικός πεζογράφος της Αμερικής, ο Κόρμακ ΜακΚάρθυ, σε ένα από τα βιβλία της «Τριλογίας των Συνόρων» του. Μετά το έργο του «Όλα τα όμορφα άλογα» εξέδωσε το «Πέρασμα». Ένας 16χρονος Αμερικανός που ζει στα σύνορα με το Μεξικό αποφασίζει να οδηγήσει μια τραυματισμένη λύκαινα στην άλλη πλευρά των συνόρων και μέσα από το ταξίδι του γνωρίζει μια νέα ζωή. Η ικανότητα του ΜακΚάρθυ να χειρίζεται τη γλώσσα με τόσο λυρισμό κάθε φορά είναι μεταξύ άλλων ένας από τους λόγους που έχει καθιερωθεί παγκοσμίως και αυτό κάνει κι εδώ. Μαζί με τον 16χρονο Μπίλι Πάραμ ταξιδεύουμε κι εμείς σε ένα μοναδικό ταξίδι ενηλικίωσης, εμπειριών και σε μια άλλη ζωή... Θα άξιζε κανείς να διαβάσει όλη την «Τριλογία των Συνόρων» (Όλα τα όμορφα άλογα-Το πέρασμα -Πεδινές πολιτείες).

ΤΡΟΜΟΣ ΣΕ 3 ΠΡΑΞΕΙΣ (ΚΑΡΙΝ ΣΛΟΤΕΡ-2012)

ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ: ΨΥΧΟΓΙΟΣ

ΣΕΛΙΔΕΣ: 540

ΤΙΜΗ: 14,40

Αν σας γοητεύει η αστυνομική λογοτεχνία, αυτό είναι ένα βιβλίο που θα λατρέψετε! Η ιστορία αφορά στη δολοφονία και την κατακρεούργηση ιερόδουλων από έναν άγνωστο δολοφόνο κατά συρροή. Το βιβλίο μας κρατά το ενδιαφέρον καθ' όλη τη διάρκεια χωρίς να μας κουράζει λεπτό παρά τη μεγάλη του έκταση. Και κάπου εκεί μας περιμένει μια μεγάλη ανατροπή. Σίγουρα μια από τις πιο ιδανικές στιγμές για καλοκαιρινή χαλάρωση στην παραλία.

ΦΑΡΕΝΑΪΤ 451 (ΡΕΪ ΜΠΡΑΝΤΜΠΟΥΡΙ-1953-ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ 2012)

ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ: ΑΓΡΑ

ΣΕΛΙΔΕΣ: 280

ΤΙΜΗ: 17,50

Τι θα συνέβαινε αν μια μέρα ένα αυταρχικό καθεστώτος απαγόρευε κάθε είδους βιβλίο και έκαιγε κάθε ένα που έβρισκε μαζί με τα σπίτια στα οποία ήταν κρυμμένα; Πού θα κατέληγε αυτός ο κόσμος; Ένας πυρονόμος που δουλειά του είναι να καίει όποιο βιβλίο εντοπίσει, όταν διαβάζει λίγες λέξεις από ένα βιβλίο που ετοιμάζεται να κάψει νιώθει να αλλάζει όλος ο κόσμος του. Ένα βιβλίο του Μπράντμπουρι από το 1953 για την λογοκρισία και τη δύναμη των ανθρώπων που την υπερβαίνουν που είναι το ίδιο επίκαιρο ακόμα και 60 χρόνια μετά. Η αυταρχικότητα της εξουσίας και η υποδούλωση των ανθρώπων σ' αυτή, όπως παρουσιάζεται, μας «αναγκάζει» να αφυπνιστούμε . Ένα έργο που έχει γίνει πια κλασικό και αξίζει να βρίσκεται σε κάθε βιβλιοθήκη και σε κάθε μυαλό.

Keywords
Τυχαία Θέματα