Δίκη Βαξεβάνη: «Και εγώ θα δημοσίευα τη λίστα»

13:35 1/11/2012 - Πηγή: AEK365

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 10.00 η δίκη του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη για τη δημοσιοποίηση της «Λίστας Λαγκάρντ» στο περιοδικό του HOT DOC. Λίγο μετά τις 13.00 κατέθεσε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Τρίμης, ο οποίος τόνισε ότι «θα το έκανα και εγώ στη θέση του, δεν είναι προσωπικά δεδομένα το να έχεις ένα λογαριασμό σε μια τράπεζα,

ζούμε σε μία εποχή που χρειάζεται διαφάνεια».

Παράλληλα ο κ. Τρίμης ανέφερε τη δημοσιοποίηση των ονομάτων, από την πλευρά της ΕΣΗΕΑ, κατά το παρελθόν όσων δημοσιογράφων εργάζονταν σε δημόσιες υπηρεσίες, κάτι το οποίο όπως είπε επιβάλλουν οι δημοκρατικές διαδικασίες.

«Αυτό το ίδιο κάναμε και εμείς τότε, όταν δώσαμε στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων δημοσιογράφων εργάζονταν σε δημόσιες υπηρεσίες, αυτό επιβάλλουν οι δημοκρατικές διαδικασίες» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, κατέθεσε και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Δημοσιογράφων Τζιμ Μπουμέλα ο οποίος χαρακτήρισε παράλογη τη σύλληψη και τη δίωξη του δημοσιογράφου.

«Ο λόγος της δημοσιοποίησης της εν λόγω λίστας είναι το δημόσιο συμφέρον που αποτελεί και το απόλυτο καθήκον του δημοσιογράφου που σέβεται και υπηρετεί τη δημόσια ενημέρωση», τόνισε ο κ. Μπουμέλα, ενώ συμπλήρωσε ότι το δημόσιο συμφέρον υπερτερεί του ατομικού.

Ο κ. Μπουμέλα ανέφερε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από τη χώρα του τη Βρετανία όπου δημοσιεύτηκε στον Τύπο η κατάσταση δαπανών του Αγγλικού Κοινοβουλίου. Επί μήνες το θέμα είναι κυρίαρχο στο βρετανικό Τύπο και υπάρχουν πάρα πολλές δημοσιεύσεις και σχόλια. Όπως είπε με έμφαση ο κ. Μπουμέλα οι δημοσιογράφοι, φυσικά και δεν διώχτηκαν αλλά αντιθέτως επιβραβεύτηκαν για την πράξη τους αυτή από το σύνολο του αναγνωστικού κοινού επειδή υπηρέτησαν το δημόσιο συμφέρον.

Ολοκληρώνοντας ο πρόεδρος της Ένωσης τόνισε ότι κανονικά η δημοσιοποίηση της λίστας, έπρεπε να φέρει ικανοποίηση, γιατί η δημοσιογραφία είναι η κολόνα της Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι η σύλληψη του Κώστα Βαξεβάνη, κυκλοφόρησε σε όλες τις ενώσεις του κόσμου, από την Αφρική έως την Αμερική και την Ευρώπη, και όλοι ανέφεραν ότι ο δημοσιογράφος, δημοσίευσε την αλήθεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα