Δημόσιο εναντίον Ψωμιάδη

11:33 2/8/2013 - Πηγή: AEK365

Πρόταση τροπολογίας, που θα επιτρέπει στο δημόσιο να πάρει τη.. θέση της ΑΕΚ ως πολιτικός ενάγον στα ποινικά δικαστήρια στη δικαστική διαμάχη που έχει εναντίον του Μάκη Ψωμιάδη, κατατέθηκε στη Βουλή.

Συγκεκριμένα πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Δ. Στρατούλη, Δ. Γάκη,

Αν.Κουράκη, Γ.Πάντζα και Στ. Σαμοϊλη), ζητούν από τη στιγμή που δεν θα υπάρχει η ΑΕΚ ως ΠΑΕ να τεθεί το δημόσιο απέναντι στον Μάκη Ψωμιάδη. Η πρόταση κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών και αναμένεται να συζητηθεί στο Β' θερινό τμήμα της Βουλής που ξεκινά στις 27 Αυγούστου. Εφόσον περάσει το δημόσιο θα έχει την δυνατότητα να παραστεί όχι μόνο στη δίκη που αναβλήθηκε για τις 18 Σεπτεμβρίου, αλλά και σε άλλες δίκες που εκκρεμούν, υποκαθιστώντας την ΑΕΚ. Το θέμα το τονίζει η "Ελευθεροτυπία", γεγονός που σημαίνει ότι είναι ενήμερος επί του θέματος και ο Χάρης Οικονομόπουλος:

Αναλυτικά η τροπολογία

"Οι 5 βουλευτές με την προτεινόμενη τροπολογία τονίζουν πως «αποκαθίσταται η δυνατότητα διεκδίκησης από το Δημόσιο και της είσπραξης τελεσίδικα αναγνωρισμένων ή επιδικασθεισών απαιτήσεων Π.Α.Ε. κατά τρίτων, σε εξόφληση ισόποσων υποχρεώσεων αυτών των Π.Α.Ε. προς το Δημόσιο και το Ι.Κ.Α οι οποίες λόγω της ταχείας εκκαθάρισης δεν διαθέτουν τον απαιτούμενο χρόνο που διαρκούν οι ανοιγείσες δικαστικές και νομικές διαδικασίες μέχρι να τελεσφορήσουν, ήτοι μέχρι να καταλήξουν στην είσπραξη των οφειλομένων σε αυτές και/ή την ποινική τιμωρία των υπαιτίων οικονομικών εγκλημάτων σε βάρος τους καθώς, ιδιαίτερα, στην τελευταία αυτή περίπτωση, η διαγραφή μιάς Π.Α.Ε. από το ειδικό μητρώο Ανωνύμων Εταιρειών και η λύση της στερεί τη δυνατότητα διεκδίκησης των απαιτήσεών της κατά τρίτων και της εκ του προϊόντος της ικανοποίηση του Δημοσίου και του Ι.Κ.Α., ιδιαίτερα όταν δεν υφίστανται άλλα επαρκή για την ικανοποίηση του Δημοσίου και του Ι.Κ.Α. περιουσιακά στοιχεία .Μετά από αίτηση του νομικού προσώπου, που γίνεται δεκτή με απόφαση του Υπουργού των Οικονομικών, να αποδέχεται αντί καταβολής, κατ΄άρθρο ΑΚ464, την εκχώρηση προς αυτά (σ.σ, Δημόσιο και ΙΚΑ) απαιτήσεων του υπό ειδική εκκαθάριση νομικού προσώπου από σύμβαση ή αδικοπραξία, περιλαμβανομένης της απαίτησης ηθικής βλάβης, με μόνη προύπόθεση αυτές να έχουν αναγνωριστεί ή επιδικαστεί προς το ειδικά εκκαθαριζόμενο νομικό πρόσωπο με βάση τελεσίδικη ή τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις..... Τονίζεται επίσης πως «μετά την αναγγελία της εκχώρησης στον οφειλέτη, το Δημόσιο και/η το Ι.Κ.Α. υπεισέρχονται αυτομάτως και εκ του νόμου στη θέση και τα δικαιώματα του εκχωρητή, δυνάμενα να παρίστανται και ως πολιτικώς ενάγοντες κατά των οφειλετών των εκχωρουμένων απαιτήσεων σε κάθε ποινική δίκη, σχετική με αδίκημα, από το οποίο προέρχονται οι εκχωρηθείσες απαιτήσεις, υπεισερχομενα αλλα και κτωντα εκ του νομου την ιδιότητα του πολιτικός ενάγοντος κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης διάταξης νόμου»".

Keywords
Τυχαία Θέματα