Δύο βήματα μακριά από το όνειρο, στην επέτειο μιας μαγικής παρουσίασης για την «Αγιά Σοφιά»

11:16 6/11/2014 - Πηγή: AEK365

Ήταν αναμφισβήτητα μια από τις πιο ιστορικές μέρες για την ΑΕΚ. Όλες οι σημαντικές προσωπικότητες της ιστορίας της, συγκεντρώθηκαν σαν σήμερα πριν από έναν ακριβώς χρόνο στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, όπου ο Δημήτρης Μελισσανίδης παρουσίασε σε μια μαγική εκδήλωση τα τελικά σχέδια για την κατασκευή του νέου σπιτιού της ομάδας. Της «Αγιά Σοφιάς». Του γηπέδου που θα αποτελέσει ένα μνημείο του αθλητισμού, του πολιτισμού και των χαμένων πατρίδων...

Το κλίμα ήταν έντονα φορτισμένο και έγινε ακόμη περισσότερο όταν προβλήθηκε το εκπληκτικό βίντεο για την επιστροφή της ομάδας στο σπίτι της, με πρωταγωνιστή τον αξεπέραστο Κώστα Βουτσά. Στην σύντομη ομιλία του ο Δημήτρης Μελισσανίδης τόνισε ότι «σήμερα τιμάμε τους προγόνους μας», ενώ ο κόσμος της ομάδας που βρισκόταν στην αίθουσα έδωσε... παλμό στην εκδήλωση (δείτε εδώ 10 ρεπορτάζ εκείνης της ημέρας: link1, link2, link3, link4, link5, link6, link7, link8, link9, link10).

Ένα χρόνο μετά από εκείνη την ιστορική μέρα, έχουν γίνει πολλά βήματα. Όχι, όμως το τελικό, δηλαδή η έναρξη των εργασιών. Ο Τίγρης και οι συνεργάτες του ήλπιζαν ότι θα έχει γίνει. Όμως, καθυστερήσεις που προέκυψαν και δεν είχαν να κάνουν με την βούληση ή την επιθυμία της ΑΕΚ (με κυριότερη τη διαδικασία ψήφισης του νόμου), πήγαν το χρονοδιάγραμμα πίσω. Έστω και αν εκείνη την ημέρα ο Δημήτρης Ανδριόπουλος είχε αναφερθεί γενικά σε έναρξη των έργων εντός του 2014, κάτι για το οποίο υπάρχει ακόμη χρόνος.

Ωστόσο, μέσα σε αυτές τις 365 μέρες, η ΑΕΚ προχώρησε πολύ. Κι όπως είχε πει εκείνη την ημέρα ο Ανδριόπουλος... «Είναι επίκαιρο, την Κυριακή έχουμε τον Μαραθώνιο της Αθήνας. Και ξέρετε, ο Μαραθώνιος είναι 42.000 μέτρα. Και η οικογένεια της ΑΕΚ έχει να διανύσει έναν πραγματικό Μαραθώνιο για να τελειώσει αυτό το έργο. Υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν τον Μαραθώνιο σε 2 ώρες και υπάρχουν και άνθρωποι που τον κάνουν σε 6 ώρες. Αλλά έχει ακριβώς την ίδια αξία, γιατί όλοι τρέχουν για τον τερματισμό. Η λογική όλων μας εδώ είναι με προσεκτικές ενέργειες, να τερματίσουμε. Να γίνει το έργο. Να γίνουν προσεκτικά βήματα γιατί ο στόχος είναι ο τερματισμός. Ο κόσμος πιέζει για τη... μπουλντόζα. Θέλει να δει μπουλντόζες να μπουν μέσα στο οικόπεδο. Θέλω να σκεφτούμε καλά μπουλντόζες που μπήκαν μέσα, γκρέμισαν και το έργο δεν έγινε. Στη δική μας περίπτωση, ο στόχος είναι όταν μπει η μπουλντόζα, να σταματήσει με την ολοκλήρωση του έργου και με χιλιάδες κόσμου της ΑΕΚ να χειροκροτούν τη σέντρα ενός παιχνιδιού».

Το aek365 θυμίζει σήμερα ένα ένα όλα τα σημαντικά βήματα. Τι είχε γίνει από τη μέρα... μηδέν μέχρι εκείνη την παρουσίαση, ένα χρόνο πίσω, τι ακολούθησε της εκδήλωσης στο Ίδρυμα Ωνάση μέχρι σήμερα και τι απομένει για... μπουν οι μπουλντόζες.

Τι είχε γίνει μέχρι τότε:

-Είχαν ολοκληρωθεί τα σχέδια του νέου γηπέδου.

-Είχαν ξεκινήσει οι απαραίτητες προμελέτες.

-Ο Δήμος είχε ψηφίσει επί της αρχής υπέρ του έργου.

-Είχε συσταθεί η Δικέφαλος 1924 ΑΕ.

-Η Περιφέρεια είχε ανακοινώσει το κονδύλι των 20 εκατ. ευρώ.

-Είχε μόλις κατατεθεί στο Δήμο ο τελικός φάκελος για να ψηφιστεί.

Τι έχει γίνει από τότε μέχρι σήμερα:

-Το έργο εγκρίθηκε και πήρε άδεια καταλληλότητας από τη ΓΓΑ.

-Ο φάκελος του έργου ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιου Νέας Φιλαδέλφειας.

-Ψηφίστηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο που οχύρωσε νομικά το έργο.

-Ολοκληρώθηκαν όλες οι απαραίτητες μελέτες.

-Κατατέθηκε η αίτηση στην ΔΟΚΚ για την έκδοση οικοδομικής άδειας.

ΑΕΚ εξασφάλισε τις απαιτούμενες εγκρίσεις από μια σειρά υπηρεσιών (πολεοδομία, αρχαιολογική υπηρεσία κ.λ.)

-Έγιναν όλες οι απαραίτητες αιτήσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες για την υποστήριξη αρχικά του εργοταξίου και εν συνεχεία του γηπέδου (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λ.)

-Το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο ενέταξε το κονδύλι για το γήπεδο και στον νέο του προϋπολογισμό.

Τι απομένει για να ξεκινήσουν τα έργα:

-Η έγκριση της υψομετρικής μελέτης, με την οποία θα ολοκληρωθεί η διαδικασία εξασφάλισης της οικοδομικής άδειας.

-Η επιλογή της αναδόχου εταιρείας που θα ξεκινήσει τις εργασίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα