Ευθύνες στο ΣΔΟΕ ρίχνει ο Παπακωνσταντίνου

13:02 24/10/2012 - Πηγή: AEK365

Εξηγήσεις για την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ δίνει αυτή την ώρα στη Βουλή ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας ότι ο Γ. Καπελέρης τον ενημέρωσε ότι πρόσωπα με μεγάλες καταθέσεις δεν μπορούσαν να τις δικαιολογήσουν από το οικονομικό τους προφίλ, ενώ απέδωσε ευθύνες στο ΣΔΟΕ ότι δεν

προχώρησε τον έλεγχο.

«Το ΣΔΟΕ ήταν συνεπώς επιβεβλημένο να ελέγξει αυτού του είδους τις πληροφορίες και μέσω της διασταύρωσης εισοδημάτων/περιουσίας να εντοπίσει φορολογικές παραβάσεις», είπε στη Βουλή.

Ο πρώην υπουργός οικονομικών, στην εισαγωγική του τοποθέτηση, περιγράφει αναλυτικά πως έμαθε για τη λίστα και για όλες τις κινήσεις τους από εκεί και πέρα.

Συγκεκριμένα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι δεν έδωσε τότε όλα τα στοιχεία το ΣΔΟΕ γιατί από παλιά λίστα που είχε δώσει διαπίστωσε ότι δεν είχε δει αποτελέσματα.

Αναλυτικά περιγράφοντας τα γεγονότα ο πρώην υπουργός είπε ότι μόλις στις αρχές καλοκαιριού του 2010 πληροφορήθηκε από τον τότε διοικητή της ΕΥΠ ότι σε συνομιλία με τον γάλλο ομόλογό του έγινε αναφορά στην κατοχή από τις Γαλλικές Αρχές στοιχείων καταθετών σε ελβετική τράπεζα, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται και Έλληνες, ζήτησε από τη Λαγκάρντ να σταλούν αυτές οι πληροφορίες.

«Έδωσα εντολή στον κ. Πλασκοβίτη, ΓΓ Υπουργείου Οικονομικών, να αναζητήσει τα στοιχεία αυτά από τον ομόλογό του.

Κατόπιν συνεννόησης, τον Οκτώβριο του 2010, παραδόθηκε δια της διπλωματικής οδού στο υπ. Οικονομικών CD χωρίς διακριτικά με συνοδευτικό σημείωμα υπογεγραμμένο από γάλλο αξιωματούχο το οποίο ζητούσε την διαχείριση των στοιχείων με μυστικότητα.

Σε αυτό υπήρχαν περί τα 2.000 αρχεία τύπου Excel (φύλλο επεξεργασίας). Σε κάθε αρχείο περιλαμβάνονταν πληροφορίες για ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο: ονοματεπώνυμο, στοιχεία δικαιούχου, καταθέσεις για την χρονική περίοδο (μέχρι το 2006 ή 2007) στη οποία τα στοιχεία αυτά περιήλθαν στις γαλλικές αρχές» είπε στην επιτροπή.

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου μόλις τα στοιχεία ήρθαν στην Ελλάδα ζήτησε μία συνολική εικόνα.
«Από τα περίπου 2.000 αρχεία, σε πάνω από τα μισά δεν υπήρχαν αποτυπωμένες καταθέσεις τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Τα υπόλοιπα αρχεία είχαν ένα σύνολο καταθέσεων που υπερέβαιναν ελαφρά τα δύο δισ. δολάρια (περί τα 1,5 δισ. ευρώ). Αξιοσημείωτο ήταν πως ορισμένα ονόματα είχαν πολύ μεγάλες καταθέσεις, όπως για παράδειγμα ένα γυναικείο όνομα με καταθέσεις άνω των 500 εκατ. δολαρίων» είπε.

«Ενημέρωσα τον Καπελέρη»

Σημείωσε ότι κάλεσε στο γραφείο του τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Γ. Καπελέρη και τον ενημέρωσε ότι είχαν περιέλθει στα χέρια μας από ξένη χώρα στοιχεία για έλληνες καταθέτες σε ελβετική τράπεζα.

«Του έδωσα περί τα 20 ονόματα και του ζήτησα να διερευνήσει το οικονομικό τους προφίλ και κατά πόσον δικαιολογούσαν παρόμοιες καταθέσεις.

Τα ονόματα αυτά αφορούσαν τις μεγάλου ύψους καταθέσεις, και το σύνολο των σχετικών καταθέσεων αφορούσε περίπου στο μισό του κατά προσέγγι

Keywords
Τυχαία Θέματα