Έγραψαν ιστορία Γερμανία και Ισπανία

15:10 12/10/2011 - Πηγή: AEK365

Από το 1960 που ξεκίνησε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, έως και σήμερα, μόλις τέσσερις ομάδες έχουν καταφέρει να προκριθούν μέσω των προκριματικών, σημειώνοντας μόνο νίκες. Οι δύο τελευταίες που το πέτυχαν είναι η Γερμανία και η Ισπανία, οι οποίες διέλυσαν στο πέρασμά τους κάθε αντίπαλο, ωστόσο ακόμη δύο έχουν καταφέρει κάτι ανάλογο στο παρελθόν. Ο λόγος για τις Γαλλία και Τσεχία, με τους «τρικολόρ» να το έχουν πετύχει 2 φορές μάλιστα.
Η πρώτη φορά των Γάλλων ήταν στα προκριματικά του Euro

1992, το οποίο διεξήχθη στη Σουηδία. Το συγκρότημα του Μισέλ Πλατινί, το οποίο στηριζόταν κυρίως σε παίκτες της τότε κραταιάς Μαρσέιγ (Ντεάμπ, Παπέν, Ανγκλομά, Μπολί κ.α), πέτυχε 8 νίκες σε ισάριθμα ματς σε ένα όμιλο που συμμετείχαν οι Τσεχοσλοβακία, Ισπανία, Αλβανία και Ισλανδία. Οι Γάλλοι συγκέντρωσαν 16 βαθμούς (σύστημα 2 βαθμών για τη νίκη) και είχαν 20 γκολ υπέρ και
Επόμενη που θα κατάφερνε κάτι αντίστοιχο θα ήταν η Τσεχία στα προκριματικά του Euro 2000, με συνδιοργανωτές του Ολλανδούς και τους Βέλγους. Οι παίκτες του Γιόζεφ Χόβανετς βρέθηκαν σε ένα βατό όμιλο (Σκοτία, Εσθονία, Βοσνία, Λιθουανία και Νησιά Φαρόε) κι έκαναν πλάκα, πετυχαίνοντας 10 νίκες σε ισάριθμα ματς, μαζεύοντας 30 πόντους και έχοντας 26 γκολ υπέρ και μόλις 5 κατά. Μπροστάρηδες της επιτυχίας αυτής οι Νέντβεντ, Πομπόρσκι, Σμίτσερ, Κόλερ και Μπέργκερ, που τότε βρίσκονταν στην καλύτερή του ηλικία.
Τελευταία ομάδα οπού είχε πετύχει κάτι ανάλογο μέχρι και χθες, ήταν και πάλι η Γαλλία. Με προπονητή αυτή τη φορά τον Ζακ Σαντινί, η Γαλλία κληρώθηκε στον 1ο όμιλο των προκριματικών του Euro 2004 κι έκανε πραγματικά πλάκα. Άλλωστε η Σλοβενία, το Ισραήλ, η Κύπρος και η Μάλτα δεν αποτελούσαν φόβητρο. Οι «τρικολόρ» πέτυχαν 8 νίκες με μόλις 2 γκολ παθητικό και 29 γκολ υπέρ τους.
Παρόλα αυτά τόσο η Γαλλία τις δύο φόρες που έκανε το απόλυτο, όσο και η Τσεχία, δεν τα πήγαν όπως αναμενόταν στην τελική φάση. Οι Τσέχοι το 2000 αποκλείστηκαν στους ομίλους, ενώ οι Γάλλοι έπεσαν πάνω μας το 2004 στα προημιτελικά και τους τελείωσε ο Άγγελος Χαριστέας. Παρόμοια τύχη είχαν οι «τρικολόρ» και το 1992, όταν και αποκλείστηκαν στους ομίλου της διοργάνωσης. Θα μπορέσουν οι Ισπανοί ή οι Γερμανοί να σπάσουν αυτή τη μίνι κατάρα;

Keywords
Τυχαία Θέματα